FN’s Udviklingsmål - både udfordringer og muligheder

En høring omkring perspektiverne i FN’s Udviklingsmål i både dansk og global sammenhæng bød på en mængde vinkler på de udfordringer, der venter, indblik i mulighederne for dansk erhvervsliv -– og en enstemmig kritik af V-regeringens nedskæringer på området.

Direktør for UNDP's nordiske kontor, Camilla Brückner, var første oplægsholder og præsenterede et udvalg af de 17 Udviklingsmål..

27.11.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Landstingssalen på Christiansborg dannede torsdag formiddag rammen om en høring om FN’s nye verdensmål, de 17 såkaldte Sustainable Development Goals (SDGer), og de danske såvel som internationale perspektiver i målene, der blev vedtaget ved et topmøde i New York for to måneder siden.

Læs også: FN-lande er enige om bæredygtighedsmål

Ved bordenden ved den lejlighed sad formanden for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, som hans partikollega og ordstyrer på høringen, Mette Gjerskov, på vegne af Udenrigsudvalget, der stod for arrangementet, havde indbudt til at komme med et åbningsoplæg.

På en båndet videohilsen fra FN-hovedkvarteret i New York anlagde den tidligere formand for Socialdemokratiet straks det brede udsyn og adresserede både den globale og danske agenda i forbindelse med SDG’erne:

"FN’s nye udviklingsmål handler –- i modsætning til 2015-målene -– ikke kun om udviklingslandende, men om alle mennesker i alle lande verden over. Der skal ske en omfordeling af verdens ressourcer, som i dag er hamrende skævt distribueret, og i den forbindelse er det jo helt misforstået at ’nogen’ herhjemme skærer uforholdsmæssigt meget i udviklingsbistanden",” sagde Lykketoft, med slet skjult henvisning til Venstre-regeringens nedskæringer på såvel klima- som bistandsområdet.

Høringen bød herefter på tre sessioner, der fokuserede på henholdsvis selve målene og deres statistiske målbarhed (monitorering), betydningen for Danmarks udviklingspolitik og perspektiverne for Danmark på nationalt og ikke mindst erhvervsmæssigt plan.

Virksomhederne skal med
Netop de kommercielle udsigter og mulighederne for sektorens danske virksomheder førte til en god debat. Sessionens hovedoplæg kom fra direktør i Dansk Industri, Thomas Bustrup, der med det samme fokuserede på gevinsterne af den danske bistandspolitik, inden han bevægede sig videre mod virksomhedsperspektivet.

”"Den danske bistand, vi som land har givet i årtier, har været med at til hjælpe hundredevis af millioner mennesker ud af ekstrem fattigdom og væk fra den helt nære frygt for at kunne få eksempelvis mad på bordet og livsvigtig medicinsk hjælp i det daglige. Derfor har fokus for disse mange mennesker, primært i Afrika, ændret sig over årene. Nu er det ikke en overlevelse, de tænker på, når de vågner om morgenen, men derimod indtjening – nu skal de her folk have et job",” sagde han og fortsatte:

”"Det kan nuværende bistand ikke klare alene, virksomhederne skal med. For de mangler faktisk ikke midler som sådan; mange af de her afrikanske lande modtager store donationer fra fx Kina, Rusland og Mellemøsten, men spørger man dem direkte, så siger de ofte, at det faktisk ikke er den type investeringer, de gerne vil have, fordi den ikke bidrager til lokal vækst, beskæftigelse og bæredygtig udvikling. Og det er her, dansk bistand og danske virksomheder kommer ind i billedet, for det kan vi levere. Den måde vi gør tingene på i Danmark i forhold til arbejdstagerrettigheder, sikkerhed og den generelle struktur på arbejdsmarkedet er inspirerende og gør, at politikere i de lande, vi taler om her, ikke er blege for at sige, at vores (både dansk, bilateral bistand og private investeringer, red.) penge er bedre end kinesernes",” forklarede Thomas Bustrup.

I den efterfølgende debat, hvor både tidligere energi- og klimaminister for De Radikale, Martin Lidegaard, og tilhørere fra de mange organisationer, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der var repræsenteret ved høringen, kom til orde, blev en mængde forskellige synspunkter luftet.

DI: Vi skal ikke være tavse, når regeringen skærer i bistanden
Det indlæg fra salen, der førte til formiddagens nok mest opsigtsvækkende svar, kom fra Enhedslistens udviklingsordfører og medlem af Udenrigsudvalget, Christian Juhl, der startede med at revse regeringens strategi på området og derefter henvendte sig til Thomas Bustrup med et meget konkret spørgsmål:

”"Først og fremmest så savner jeg noget politisk ansvarlighed og lederskab, og her fejler Lars Løkke totalt, også i sammenligning med sine kolleger i Sverige og Norge, der jo har besindet sig og ikke vil spare så meget på bistanden, som de ellers havde meldt ud. Derefter vil jeg spørge DI, hvorfor I er tavse, når gang på gang understreger vigtigheden af en stærk, dansk bistandspolitik og regeringen så melder de her spareplaner ud?”"

Her tog Thomas Bustrup sig en kort tænkepause inden han leverede et svar på vegne af sin organisation, som kaldte på anerkendelse fra både spørger og flere andre tilhørere i såvel salen som panelet.

"Jeg kunne godt sige noget med, at det er skatteydernes penge og man skal tælle til 90 og alt det der, men det gode svar er, at det tager jeg med mig. Hvis vi vil det, og på passioneret vis mener, at det er det, der gør en forskel, så skal vi også være med lydhøre omkring det, så det tager jeg med mig hjem",” sagde DI-direktøren og høstede straks ros fra en anden af formiddagens oplægsholdere, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Engberg-Pedersen, der ”lettede på hatten for den udmelding”.

Læs også: Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

Ud over de allerede nævnte bestod formiddagens panel af direktør for UNDP nordiske kontor, Camilla Brückner, rigsstatistiker ved Danmarks Statistik, Jørgen Elmeskov (der blandt andet talte om Big Data som et redskab i vidensopbygning), generalsekretær for IBIS, Vagn Berthelsen og direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen. Hele høringen kan se på Folketingets TV.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024CSR.dk

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Bæredygtighedsbarometer 2024 for SMV’er

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus