Find forretningen og fælles målsætninger frem i partnerskaber

Udfordringen i partnerskaber er ofte at finde den fælles platform, der danner fundament for en velovervejet handlingsplan med en gennemtænkt forretningsvinkel på det filantropiske. Gode erfaringer viser vejen frem.

Mette Boye, direktør for DIEH, indledte mødet om mulighederne i partnerskaber..

02.09.2016

Anne Sophie Bertelsen, CSR.dk

Partnerskaber mellem organisationer og virksomheder er efterhånden et velkendt fænomen, når vi snakker CSR. Størstedelen af danskerne vil formentlig kunne komme i tanke om mindst ét samarbejde indgået mellem en NGO og en virksomhed.

Omdrejningspunktet for DIEH´s fyraftens-inspiration d. 24. august 2016, med titlen ”Nye forretningsmuligheder med større samfundsansvar” var netop udveksling af erfaringer og tanker om partnerskaber med udgangspunkt i oplæg fra henholdsvis CARE, Røde Kors og Goodwings.  

Fra donationer til kompetencer
Et af de store fokusområder var, hvordan virksomheder og NGO’er kan udnytte hinandens kernekompetencer, udveksle viden og ikke mindst ressourcer. Hvordan skaber man det gode strategisk match og en fælles dagsorden, når hver part har forskellige krav og ønsker for det endelige resultat?

En foreløbig konklusion var, at den klassiske partnerskabsmodel baseret på donationer efterhånden har nået et punkt, som ikke giver virksomhederne det, de har brug for. Så måske er det på tide at genoverveje den model. I stedet skal fokus vendes mod egen forretningsmodel og kernekompetencerne tages i brug, i målet om både at adressere de samfundsmæssige udfordringer samtidig med at virksomheden får noget ud af det.

Hvad CARE har lært af COOP
Dagens første oplægsholder, Rolf Hernø, Programme Coordinator fra CARE, gav et indblik i CAREs samarbejde med COOP om at fremme bæredygtig fødevarehandel med Afrika. Et projekt som viste sig at bidrage til en bedre ramme og forståelse for CAREs fremtidige arbejde med partnerskabsprojekter.

På den baggrund opfordrede Rolf Hernø de fremmødte til at:

  • Undgå den klassiske CSR-fælde, hvor samarbejdet ofte bygges på en ren branding-platform.
  • I stedet søge partnerskaber, der tager sit udgangspunkt i et strategisk fit, hvor der er rum til udvikling af nye og stærke CSR-løsninger.
  • Sørge for transparent kommunikation, klar rollefordeling og åbenhed om hvad hver part ønsker at opnå med projektet
  • Sidst men ikke mindst skal man forvente, at de større samarbejder kan være komplekse og ofte kræver nogle værktøjer.

Netop det med værktøjerne, var afsættet for det treårige projekt Fremtidens partnerskabsmodeller for strategisk CSR, som Røde Kors og Deloitte gennemførte med støtte fra Danida. De ville skabe et fælles værktøj, der kan hjælpe med udvikling af stærke løsninger for det strategiske samarbejde. Resultatet kan hentes her.

Røde Kors: større interesse, bedre kommerciel forståelse
Røde Kors har også på egen bane oplevet at partnerskaber, trods udfordringer, er af stigende interesse for virksomhederne.

”Vi oplever, at der er sket en rigtig stor ændring i, at virksomheder ved, at det er vigtigt dybt inde i deres DNA at være med til at gøre en forskel. Vi ser det også på flere platforme, blandt andet inden for HR feltet , at virksomheder gerne vil kunne vise både ansatte, nyansatte og i hele rekrutteringsfasen, at de gør en forskel. Virksomheder vil gerne gøre noget ude i verden, og de ved, at vi kan gøre noget som de ikke kan eller i hvert fald kan vi gøre noget sammen,” sagde Birgitte Marie Mabeck, chef for fundraising & marketing hos Røde Kors.

I det hele taget oplever Røde Kors, at der er sket et skred inden for CSR-feltet, fra for mange at være en udvidet marketingplatform, til en helt anden boldgade. Og det stiller krav til NGO’ernes måde at samarbejde på:

”Vi kan se at det gør en forskel, når vi også taler til virksomhedens bundlinje, hvilket man som NGO´er ikke var så god til for nogle år siden. I dag er det vigtigt, at vi som NGO´er kan sætte os ind i virksomhedernes behov, og spørge hvorfor de skal samarbejde med os og hvad er det vi kan hjælpe med. Vi er blevet bedre til at tale ind på den kommercielle banehalvdel, ” fortæller Birgitte Marie Mabeck.

Muligheder i et felt som ingen ejer
Drivkraften for partnerskaber er, at mange godt er klar over, at skal man overleve og tilbyde noget nyt, som ovenikøbet ikke må koste ekstra, så kræver det, at man tænker ud af boksen.

Ifølge Brian Sundstrup, som står for partnerskaber og kommunikation hos  den nye rejseportal Goodwings.com, er en del af løsningen, at gøre op med fastlåste mønstre i ens branche eller i de forretningsrelationer man indgår i. Det handler om at introducere en ny værdi eller et nyt forretningspotentiale, på en arena som hverken er ejet af virksomhed eller organisation.

”Når man begynder at have nogle mål, der ligger uden for ens egen forretning – f.eks. FN’s bæredygtighedsmål, så er det nemmere, fordi man begynder at tale ind i en arena, som alle gerne vil være en del af. Du skal gå fri af dine fordomme og få adgang til nye kompetencer som din virksomhed ikke selv råder over,” forklarede Brian Sundstrup.

Slut med at ligge og rode uden mål
Der er, som altid, masser af muligheder og masser af problemer. Og en forandring på vej. Fra CSR-partnerskaber, som læner sig op af branding-aspektet og mod den mere transformative arena med et mere strategisk funderet samarbejde.

DIEH’s arrangement bød også på et bud på, hvad den største udfordring i partnerskaber er. Problemerne opstår ofte, når samarbejdet ligger og roder rundt i et felt, hvor resultaterne er svære at synliggøre. Den helt store fare er at man får stablet et partnerskab på benene, der ikke giver mening for hverken afsender eller modtager, fordi fokus fjerner både virksomheden og NGO´ens kerneområde

Resultatet af det treårige projekt, Fremtidens partnerskabsmodeller for strategisk CSR, som Røde Kors og Deloitte gennemførte med støtte fra Danida, tilbyder hjælp til at komme ud over de værste faldgruber i partnerskaber. Materialet er gratis til rådighed her.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K