Fem råd til hvordan man bedst investerer i udviklingslande

Myriam Sainz fra NGO’en TechnoServe trækker på sin erfaring med at genopbygge kaffesamfund med Nespresso for at identificere, hvordan man bedst kan investere i lande ramt af konflikt eller krise.

Landmand i Sydsudan. Arkivfoto..

30.07.2019

CSR.dk

I de senere år har virksomheder på tværs af forskellige sektorer øget deres investeringer i udviklingslande i et forsøg på at nå nye markeder, udvikle nye forsyningskæder og skabe en positiv, varig effekt i samfundene.

Læs også: Dansk plastikaffald kan ende på strande i udviklingslande

At træde ind i skrøbelige eller ustabile regioner byder imidlertid på forskellige udfordringer - som at udvikle politiske og sikkerhedsmæssige situationer og huller i infrastruktur og vitale tjenester - og virksomheder er ofte bekymrede over de risici, der er forbundet med investering i disse økonomier.

Det skriver Myriam Sainz fra NGO’en TechnoServe på ethicalcorp.com. Hendes erfaring viser at samarbejde mellem virksomheder og ngo’er er fuldstændig afgørende for at komme disse problemer til livs.

Myriam Sainz er sammen med sit team kommet frem til fem afgørende faktorer på området, der bygger på TechnoServes mange års erfaring - særligt gennem samarbejdet med kaffekoncernen Nespresso, som har hjulpet kaffesamfund på fode i områder plaget af konflikter, økonomiske kriser eller naturkatastrofer.

1. Værdipropositionen skal være overbevisende for alle parter
Projekter i udviklingslande med skrøbelige økonomier er mere risikable og kræver større investering, indsats og engagement. Derfor kan det være lettere at retfærdiggøre at opgive dem, så snart noget går galt.

Derfor bør partnerskaber baseres på et meget stærk forretningsgrundlag. Virksomheden vil ikke få succes, hvis investeringen ses som et socialt ansvarsinitiativ eller som et marketingværktøj. Investeringen skal snarere imødekomme et kerneforretningsbehov.

Tilsvarende skal NGO-partneren sikre, at der også er et stærk forretningsgrundlag for de involverede landmænd og iværksættere, der kan risikere en særlig høj fattigdomsudsigt eller være særlig risikovillige.

Før et nyt program lanceres, demonstrerer TechnoServe f.eks. potentialet for konkrete indtægtsgevinster for sine klienter med lav indkomst, som landmænd med et lille landbrug, samt levedygtigheden af ​​høje kvalitetsafgrøder eller andre forsyninger til sourcing-firmaet.

2. Partnere skal være forpligtede på lang sigt
De gode resultater sker ikke natten over, især ikke i de mest urolige regioner, og det kræver tålmodighed. Virksomheder bør derfor i startfasen planlægge udsigten til at udvide sig ud over den traditionelle årlige budgetcyklus.

Selvom en konstant vurdering af fremskridt er vigtig, er den private sektor nødt til at forstå investeringens langsigtede karakter og være villig til at overvinde midlertidige tilbageslag.

3. Partnere er nødt til at identificere og tackle markedshuller i starten
Usikre økonomier mangler nogle af de systemer, markedsaktører og infrastrukturer, som partnerskaber med fælles værdi ofte er afhængige af for at få succes. Derfor er det vigtigt, at partnerne identificerer disse huller og bygger løsninger i deres programplan i starten af processen.

Steder, hvor arbejdskapital er vanskelig at få, kan den private sektor hjælpe med at garantere finansiering. Og hvor bestemt udstyr eller forsyninger ikke er tilgængelige, er partnerne nødt til at hjælpe med at udfylde kløften ved at identificere, hvilke produkter der er egnede til lokale forhold, engagere leverandører i udlandet og hjælpe producentorganisationer med at handle med leverandører og udvikle udstyrsvedligeholdelsesfunktioner.

4. Partnerskabet skal være fleksibelt og tilpasse sig skiftende situationer
Når man arbejder i ustabile- eller post-konflikt områder, er det vigtigt at have god viden om den lokale kontekst, men det er også vigtigt at forstå, at situationer kan ændre sig meget hurtigt.

Derfor skal virksomheds- og NGO-partnerne være i konstant kommunikation med hinanden for at kunne tilpasse sig og træffe hurtige beslutninger, når det er nødvendigt.

Det er dermed vigtigt at planlægge en række forskellige begivenheder og etablere et beslutningsapparat, der ikke er alt for bureaukratisk.

5. Partnere skal være klar til at innovere
Udfordringerne forbundet med at operere i usikre økonomier tvinger uundgåeligt partnerne til at komme med nye ideer for at få tingene til at fungere. Men opbygningen af stærke partnerskaber i udviklingslande er ofte udfordrende - fordelene kan dog være betydelige.

Læs også: Menneskerettighedsværktøj hjælper virksomheder i udviklingslande

Delingen af risici blandt aktørernes gør det muligt at stille de nødvendige investeringer til at genopbygge en økonomi til rådighed, hvilket hjælper med at bringe transformative, varige ændringer i tusinder af menneskers liv.

- SDN

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K