Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars

Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.

17.08.2022

CSR.dk

Fem lande er skyld i massive økonomiske tab i udviklingslande pga. klimaskader. Ny beregningsmetode baner vej for krav gennem retssystemet.

En ny model udviklet af forskere fra det amerikanske universitet Dartmouth College kan måske levere den viden, der skal til, for at et land kan sagsøges for at have forårsaget økonomiske tab pga. manglende indsats for at reducere CO2-udledninger. Det kan hjælpe udviklingslande, som stadig arbejder for at blive kompenseret for klimaskader, der rammer dem, men som de ikke selv har skabt. Det skriver Globalnyt.

Det er en kamp som hidtil primært har udspillet sig ved FN’s klimaforhandlinger, og det ville være synd at sige, at rige land har taget godt imod ideen om erstatningskrav.

Læs også: Klimarådet: Regeringens klimaplaner skal være mere konkrete

Holder Dartmouth Colleges nye regnemodel, som for måske første gang gør det muligt at beregne individuelle landes andel i klimaødelæggelser og dermed økonomiske tab i et andet land, vil det da også være endog meget store summer, der kommer i spil.

Fem lande og 6.000 milliarder dollars
Konklusionen i forskernes artikel, som præsenterer modellen er nemlig, at ansvaret for økonomiske tab for 6.000 milliarder dollar i perioden 1990-2014 kan tilskrives bare fem lande.

”Denne forskning leverer et svar til spørgsmålet om, hvorvidt der er et videnskabeligt grundlag for søgsmål for retsligt ansvar – svaret er ja. Vi har været i stand til for første gang at vise en klar og statistisk signifikant forbindelse mellem udledninger af lande og historiske økonomiske tab oplevet af andre lande,” fortæller Christopher Callahan, der er en af forskerne bag studiet.

Kina og USA har ansvaret for 1.800 millarder dollar hver, mens Brasilien, Indien og Rusland deles om de resterende 4.200 milliarder dollar.

Globalnyt forudser, at det nye studie kan komme i spil og give nyt lyv til kampen for klimakompensation til dtil det næste klimatopmøde, som foregår i Egypten og allerede er blevet døbt “Det afrikanske klimatopmøde”.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

11.06.2024CSR.dk

Der bliver hårdt brug for de grønne stemmer i Europa-Parlamentet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

10.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 upstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

10.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Valified
Workshop
Valified Kickstart Forløb - Fra start til færdig bæredygtighedsrapport

Lav din CO2 beregning og bæredygtighedsrapport på 3 formiddage

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online