Fem danske byer på liste over byers 100 bedste klimaløsninger

Aarhus, Næstved, Gladsaxe, Frederiksberg og København optræder alle på listen over de 100 bedste eksisterende klimaløsninger, der netop er udkommet forud for byernes klimatopmøde i København i næste uge.

Realdania har sammen med C40-netværket og konsulentfirmaet Nordic Sustainability netop udgivet rapporten Cities100. Adm. direktør Jesper Nygård glæder sig over, at man på liste over byers 100 bedste klimaløsninger, finder løsninger fra fem danske byer. .

03.10.2019

CSR.dk

Det skriver Information.

Rapporten indeholder en liste over byer med de 100 bedste klimaløsninger, og på den figurerer de danske byer Aarhus, Næstved, Gladsaxe, Frederiksberg og København ved siden af metropoler som London, Hongkong og New York.

Ifølge FN vil tre fjerdedele af klodens befolkning i 2030 bo i byer, og der er derfor også brug for at finde løsninger til at tackle klimaudfordringerne i tæt befolkede områder. Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, glæder sig da også over, at så mange danske byer er med på listen over de ”mest fremadskuende byer i verden i forhold til at handle på de akutte klimaudfordringer”.

”Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning i Danmark. Rigtig mange byer er kommet langt i forhold til både reduktion af drivhusgasser og tilpasning af byerne i forhold til stigende vandmængder pga. højere temperaturer”, siger han til Information.

Generelt peger Jesper Nygård på, at rigtig mange gode klimaløsninger allerede findes – de skal bare spredes.

”Internationalt samarbejde og deling af de gode løsninger fra hele verden er helt afgørende for at forebygge de alvorlige klimaudfordringer”, siger han til Information og fortsætter:

”Der er store personlige og samfundsmæssige værdier på spil, når skybrud og stormfloder rammer vores små og store byer. Derfor bidrager vi både til arbejdet med at nedbringe udledningen af drivhusgasser og til indsatser, der skal sikre vores byer mod regn- og havvand”.

Mindre danske byer som globale showcases
Oprindeligt var det Londons borgmester Ken Livingstone, der i 2005 tog initiativ til at samle verdens 40 mest klimaambitiøse storbyer i et fælles netværk – blandt andet for at udfordre staternes manglende klimainitiativer og lave klimaambitioner. Siden er netværket vokset og tæller i dag næsten 100 byer.

De danske klimaløsninger:

I alt seks danske klimaløsninger i fem forskellige byer er med på dette års Cities100 liste:

  • Aarhus’ Klimastrategi og Klimaplan 2016-2020
  • Frederiksbergs skybrudsprojekter
  • Gladsaxes borgerinddragelsesprojekt ved Kong Hans Have
  • Københavns EnergyLab Nordhavn
  • Københavns supercykelstier
  • Næstveds Ressource Citys Glasklynge

Kilde: C40 Cities og Realdania

At også mindre byer er kommet med i det internationale klimasamarbejde, gavner danske byer som Gladsaxe og Næstved, der er med på Cities100-listen over de bedste lokale klimaløsninger. De er blevet globale showcases.

I Næstved er det byens satsning på cirkulær økonomi, hvor de lokale virksomheder inden for genbrug af glas indsamler og sorterer 125.000 ton glas om året, som samlet sparer atmosfæren for 15.000 ton CO2.

Gladsaxe Kommune er derimod med på Cities100-listen i kategorien ’borgerinddragelse’ på grund af kommunens idé med at lade byens borgere råde over budgettet ved anlæggelsen af Kong Hans Have, der er en nyanlagt bypark, der fungerer som både rekreativt område og vandopsamling ved skybrud.

De seneste år har C40-gruppen indledt samarbejde med alliancen Global Covenant of Mayors for climate & Energy, der samler knap 10.000 mindre byer med flere end 300 mio. indbyggere, og som har forpligtiget sig til at sænke udledningerne af CO2 med 40 procent senest i 2030. Herning, Esbjerg, Gladsaxe og 40 andre danske byer deltager i netværket.

”Selv om de 94 byer, der er medlem af C40-netværket udgør 25 procent af den globale økonomi og ti procent af verdens befolkning, skal vi have resten af byerne med”, siger Jesper Nygård til Information.

Læs også: Topmøde i København skal konkretisere byers klimaindsats

Det er under C40-topmødet i København, at Cities100-rapporten lanceres offentligt, og de syv bedste klimaløsninger kåres.

- JMA

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online