"Et velfungerende marked for cirkulære løsninger og produkter"

Der er kommet bedre rammer for at skabe værdi ud af affald, men det svære at at ændre mindset. Fokus på datadeling og digitalisering sammen med cirkulær økonomi kan give gode kort på hånden. Det siger Markus Bjerre fra Erhvervsstyrelsen til CSR.dk

28.03.2022

CSR.dk

Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal?
Klimaudfordringen og det stigende globale ressourceforbrug kalder på en cirkulær omstilling. I Danmark er der sket meget de seneste år i forhold til at udbrede forståelsen for, hvad cirkulær omstilling indebærer, og hvad det kræver, og flere aktører og sektorer er kommet godt i gang og har sat målrettede indsatser i gang, men vi er stadig kun i begyndelsen af omstillingen.

Markus Bjerre er specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen med fokus på cirkulær økonomi. Foto: Markus Bjerre.

Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan?
Der er sket store landvindinger ift. at skabe bedre rammer for at skabe værdi ud af vores affald på tværs af sektorer, og flere virksomheder er gået foran med målrettede strategier for deres cirkulære omstilling. Erhvervsfremmesystemet understøtter virksomhederne til at komme i gang med deres omstilling til cirkulære forretningsmodeller. Det svære i den cirkulære omstilling er dog at ændre det traditionelle mindset omkring ”brug og smid væk” og finde de gode løsninger til at holde materialer og produkter i økonomien og forebygge affald.

Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser?
Rammebetingelser, mener jeg, spiller en stor rolle, og her er det bl.a. vigtigt, at vi får skabt og understøttet et velfungerende marked for cirkulære løsninger og produkter. Digitale infrastrukturer som fremmer datadeling om produkters materialeindhold, performance og reparerbarhed mv. tror jeg bliver et centralt element i fremtiden for at understøtte cirkulær innovation, design og dokumentation.

Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
EU barsler med en række ambitiøse dokumentationskrav og rammevilkår for den cirkulære omstilling, som flere og flere virksomheder må forholde sig til, hvis de vil sikre deres forretning og tiltrække investeringer på sigt.

Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
De virksomheder, som er begyndt at se mulighederne i datadeling og digitale muligheder til at understøtte deres cirkulære forretningsmodel og værdiskabelse på tværs af værdikæden, tror jeg har gode kort på hånden ift. den fremtidige cirkulære omstilling. I disse fremtidige løsninger ligger også potentialet til at få omstillingen op i et højere gear.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2022

Hvad er status på cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Hvad kan vi fejre, hvad skal vi ægre os over og hvor skal vi virkelig se at komme i gang? Eksperter og praktikere byder ind med erfaringer, holdninger og eksempler. 

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online