Don’t waste your piss!

Plakater med unge mænd, der står med ryggen til og bukserne nede om knæene, har hen over sommeren været årsag til panderynken og smil hos mange.D. 8. december er kampagnen en blandt flere stærke cases om innovative partnerskaber på halvdagskonference

10.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Det er Landbrug & Fødevarer, der er ophavsmanden, og med kampagnen fik brancheorganisationen sat solidt fokus på bæredygtighed, miljø og musik under årets Roskilde Festival.

"Det handler om recirkulation og at få ressourcerne tilbage fra byerne til landet", siger Leif Nielsen, kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, og fortæller hvorfor lige netop Roskilde Festival blev valgt som omdrejningspunktet for den meget synlige kampagne med det for nogen provokerende navn ”Don’t Waste Your Piss”:

”Roskilde Festival er en stærk platform til at sætte fokus på bæredygtige budskaber, og alene navnet ’Don’t Waste Your Piss’ er som skræddersyet til festivalen. Når talen falder på festivalen, ser vi jo alle billedet for os af unge mennesker, der lader deres vand, og festivalen har vitterligt et stort problem med det. Har du været på festivalen, har du også bemærket den gennemtrængende lugt af pis. Men Roskilde Festival har samtidigt en vilje til at skille sig ud og tage utraditionelle metoder i brug, og bæredygtighed har meget høj prioritering for dem. I det hele taget er der så mange sammenfaldende interesser mellem vores kampagne og festivalen, at det var oplagt for os at spørge dem, om de ville samarbejde med os om projektet. Og det ville de gerne. Resten er historie, som man siger.”

Leif Nielsen er sammen med Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival, vært for halvdagskonferencen om de mange innovative partnerskaber, som festivalen lægger jorde til, og kampagnen er en del af.
 
Landbrug & Fødevarer repræsenterer en stor del af fødevareklyngen, der med en eksport på over 156 milliarder kroner årligt og 169.000 beskæftigede er et af Danmarks vigtigste erhverv. Det stærke ophæng i landbrugssektoren har i stadigt større grad sat organisationen i et modsætningsforhold til den stigende urbanisering, og det er ikke kun, fordi den næres af en affolkning landområderne uden for byerne. Byen suger som en magnet råstofferne på landbrugets gode jorde til sig og leverer som tak kun affald tilbage.

En del af et biobaseret kredsløb
Det forhold vil Landbrug & Fødevarer gerne ændre på og har derfor givet sig selv den opgave at få byboerne til at se sig selv som del af et biobaseret kredsløb, hvor de modtager landbrugets varer i uforarbejdet eller tilberedt form og – ikke bare billedligt talt – ud af den anden ende leverer et produkt, der igen kan indgå i landbrugets produktion.
 
”I bund og grund skal vi udvikle samfundet i en mere biobaseret retning, hvis vi skal komme til at leve bæredygtigt. Vi skal lære at se alle vores ressourcer i et cradle-to-cradle perspektiv,” siger Leif Nielsen og fortæller videre, at Don’t Waste Your Piss-kampagnen er en vej til at gøre intellektuelt stof folkeligt: ”Kampagnen er ikke vores første projekt med Roskilde Festival. For par år siden lavede vi en anden kampagne, der hed ’Fra lort til lys’, og den var bestemt heller ikke kedelig, men den gik henover hovedet på folk. Derfor har vi slået denne kampagne op i storskala og lader tusindvis af liter pis fra festivalen blive forarbejdet og kørt på landbrugsjord, så det med en godt gødet byg igen kan indgå i øl. Når pisset kommer fra festivalen, er der jo stor sandsynlighed for, at der er øl i det, og derfor kalder vi det ’beercycling’.”
 
Som for så mange andre projekter, der er på nyskabende vis vender tingene på hovedet, har det ikke været problemfrit for Landbrug og Fødevarer at søsætte urinindsamlingen. Leif Nielsen fortæller med et smil, at de kun arbejder med godkendt tis, for det produkt, de leverer, skal være godkendt til anvendelse som gødning på landbrugsjord. Det har været en tung proces. Til gengæld oplever de nu en efterspørgsel fra andre festivaler, og derfor ser Leif Nielsen ingen grund til at stoppe foreløbigt:
 
”Beercyclingen tager en rum tid, men det er jo en god fortælling, at menneskeligt affald kan genbruges og endda maltes og blive til god øl,” oplyser Leif Nielsen og peger med tilfredshed på, at de har fat i den lange ende med netop øl i forhold til bysamfundene: ”Don’t Waste Your Piss-kampagnen er lavet for at få det sat på dagsordenen, at de store byer skal genanvende deres ressourcer lokalt. Det er har meget stor betydning, hvis vi vil bevare landbruget i Danmark. For ved siden af urbaniseringen sker der også en udflytning af landbrugsproduktionen til andre dele af verdenen. Det er dårlig bæredygtighedsøkonomi, for så skal vi flytte produkterne over meget store afstande, alt imens ressourcerne ikke føres tilbage igen. Lykkeligvis er kampagnen gået over al forventning, og vi har fået omtale i en lang række internationale medier, og nyheden er løbet viralt over hele verden.”

Innovation og partnerskaber
Bag arrangementet står CSR LINK som initiativtager og facilitator. Mødet afholdes i Roskilde Festivals ånd med masser af interaktivitet og praktiske eksempler på innovation. Foruden inspiration garanterer CSR LINK, at deltagerne får en vifte af kulinariske oplevelser med sig hjem.
 
Det hele afholdes på Axelborg d. 8. december kl. 13 – 18 og byder på en stribe af innovative partnerskaber med Roskilde Festival i centrum. Blandt de medvirkende virksomheder og organisationer er: CBS, Det Runde Bord, SuperBrugsen, Lovespring, Naturmælk, Husbryggeriet Jacobsen, Dropbucket, Hansen Is, Rockwool, Verdens Bedste Nyheder, AskovFonden og ikke mindst, naturligvis, Landbrug & Fødevarer og Roskilde Festival.

Læs mere og tilmeld på CSR LINK’s hjemmeside, www.csr-link.dk

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus