Det halter stadig med ligestilling i Danmark

Hver fjerde dansker mener ifølge ny undersøgelse fortsat, at der mangler ligestilling mellem kønnene på arbejdspladserne. Lønforskelle og barselsregler er de to største årsager, mener ekspert.

Det går ikke så godt med ligestillingen i Danmark, som det kunne, mener 25 procent i en rundspørge..

13.10.2015

CSR.dk

I en frisk rundspørge foretaget af analysevirksomheden Wilke for Avisen.dk blandt godt 1000 repræsentativt udvalgte danskere, svarer 25 procent af de adspurgte, at ligestilling på arbejdspladserne i Danmark fortsat er mangelfuld, trods årtiers kamp på området.

Læs også: Man må godt gøre forskel på mænd og kvinder – men hvornår?

Ironisk nok er der ganske stor forskel mellem kønnenes svar i undersøgelsen, for mens kun 16 procent af mændene svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt vi har ligestilling på arbejdsmarkedet, så lander den tilsvarende procent hos kvinderne på lidt over 34.

Institut for Menneskerettigheder følger indgående med i udviklingen på området, og her er man ikke overraskede over svarene. Især to faktorer får ’skylden’ for den manglende lighed.

”"Vi har stadig 'uligeløn' i Danmark. Både når vi kigger på de absolutte tal - altså hvor meget tjener mænd generelt i forhold til kvinder - men også når man tager højde for uddannelse og erfaring. Her ser vi stadig en lønforskel på fire til syv procent. Den er uforklarlig, hvilket vil sige, at det bunder i diskrimination",” siger teamleder for køn og ligebehandling, Ask Hesby Krog,

Ud over lønforskellene peger Ask Hesby Krog på de skæve barselsregler som en anden central årsag til det ulige arbejdsmarked.

”"Mænd og kvinder har forskellige rettigheder og er underlagt forskellige overenskomster, da mange flere mænd end kvinder arbejder i det private. Derfor tager kvinder samlet set 90 procent af barselsorloven",” forklarer han.

Også traditionelle forskelle
Udlægningen omkring decideret diskrimination deler man dog ikke nødvendigvis hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der i stedet peger på mere traditionsbundne distinktioner.

”"Hvis mænd og kvinder ikke har lige løn, er det fordi de træffer nogle forskellige valg i livet. Det er sjældent, en mand og en kvinde besidder fuldstændig det samme job og har fuldstændig samme kvalifikationer, erfaring og ageren. Hvis det fandtes, skulle de to selvfølgelig have samme løn",” siger chefkonsulent i DA, Lise Bardenfleth, til Avisen.dk.

Mens mishaget med ligestillingen på arbejdsmarkedet altså er ganske udtalt, så ser det bedre ud inden for hjemmets fire vægge, hvor knap 85 procent af de adspurgte er tilfredse med tingenes tilstand.

Læs også: Det skader karrieren at få børn

På sidste års globale ligestillingsindeks fra World Economic Forum ligger Danmark på en femteplads ud af 142 rangerede lande. I et mere lokalt perspektiv er placeringen dog knap så imponerende, idet resten af den rent nordiske top fem udgøres af (fra toppen) Island, Finland, Norge og Sverige.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

18.06.2025CSR.dk

Nyt værktøj til sundere psykosocialt arbejdsmiljø

16.06.2025Give Steel A/S

Sponseret

Svejsetraileren har besøgt kvindefængslet i Jyderup

12.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal styrke virksomheders arbejde mod diskrimination

12.06.2025BSR

Sponseret

Four Tips for Authentic Business Leadership During Pride 2025

10.06.2025CSR.dk

Dårligt arbejdsmiljø koster Danmark milliarder hvert år

26.05.2025Sex & Samfund

Sponseret

FN's Kvindekommission: Fremme af ligestilling og seksuelle rettigheder som et spørgsmål om retfærdighed

23.05.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning: Sådan bør danske virksomheder forholde sig til Trumps kamp mod DEI

21.05.2025CSR.dk

Gamle brædder, ny chance: STARK og TAMU skaber både sociale og miljømæssige gevinster

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

24.06.2025

Sted

Odense

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.06.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

30.06.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online