Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

Afgifter og langtrukne bureaukratiske processer har sat en stopper for den massive udbygning af elnet og vedvarende energi i Danmark. Et bredere samarbejde på tværs af stat og civilsamfund kan være nøglen til at generobre den grønne førertrøje.

Foto: Arkiv

10.04.2025

CSR.dk

Elektrificeringen af Danmark halter bagud.

På trods af politiske ambitioner og internationale forpligtelser er udbygningen af vedvarende energi og infrastrukturen bag gået i stå. Ifølge Katarina Ammitzbøll, tidligere medlem af Folketinget og nuværende klummeskribent hos Altinget, peger pilen især på stigende afgifter og langsommelige godkendelsesprocesser.

En ny hvidbog fra European Energy fremhæver, at grøn strøm i Danmark i dag er pålagt højere afgifter end fossile brændsler som benzin og naturgas. Det gør det dyrere at opstille nye vedvarende energianlæg. 

Danmark er nu et af de dyreste lande at opstille ny vedvarende energi i. Særligt producentafgiften, som blev indført i januar 2023, har gjort nettilslutning op til 17 gange dyrere for solparker og 12 gange dyrere for vindmøller sammenlignet med 2019.

Tilmed skal der op mod 20 tilladelser til for at rejse en vindmøllepark, hvilket ifølge Katarina Ammitzbøll bremser tempoet i omstillingen. Tilsammen har disse udfordringer resulteret i, at Danmark i dag afmonterer flere vindmøller, end der bliver sat op.

Civilsamfundet skal med ombord

For at vende udviklingen peger Katarina Ammitzbøll på behovet for et bredere samarbejde.

Hun mener ikke, staten alene kan løfte opgaven og kritiserer den centralistiske tilgang til grøn planlægning. I stedet foreslår hun, at virksomheder, forskningsmiljøer, investorer og civilsamfund inddrages langt mere aktivt i arbejdet med at udvikle og realisere grønne infrastrukturplaner.

Hun fremhæver især brint som en nøgle til fremtidens grønne økonomi. Men regeringens manglende støtte til P2X-projekter og en reduceret plan for brintinfrastruktur har bremset fremdriften. I dag er der endnu ikke anlagt ét eneste brintrør, hvilket har lukket for eksportmulighederne til blandt andet Tyskland.

Ifølge Ammitzbøll er der brug for stabile rammevilkår, mindre bureaukrati og et politisk fokus på at støtte, ikke spænde ben for, de virksomheder, der vil gå forrest i den grønne omstilling. 

Hun konkluderer i Altinget, at “vi spænder ben for vores grønne energi-erhvervsliv i stedet for at fremelske det og sikre eksport og arbejdspladser.”

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle