Den bæredygtige besøgende skal have flere muligheder

Turisterne strømmer til København, og væksten giver udfordringer på miljøområdet. Det gør de mange gæster på Roskilde Festival også. Begge steder satser derfor på at vise de besøgende alternative muligheder for at håndtere presset.

Madhu Rajesh fra International Tourism Partnership pegede på, at aktørerne i turistbranchen er nødt til at forholde sig til deres klimaaftryk. Foto: Anders Kampmann.

11.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

København er populær som aldrig før. Turisterne vælter til den danske hovedstad i hidtil uset omfang, med en stigning på 74 procent i hotelovernatninger de sidste 10 år som det synlige bevis. Det giver omsætning, arbejdspladser og omtale til byen, men der er også en bagside af medaljen.

Læs også: Berlin vil feste sig forrest i klimakampen

Dels er overturisme begyndt at blive et problem, og derudover medfører de mange besøgende et øget miljø- og klimaaftryk, som byen er nødt til at håndtere. Det fortalte Elaheh Peyman Granov og Signe Gjelstrup Mouridsen fra Wonderful Copenhagen, da BC Hospitality Group i denne uge afholdt den tredje udgave af sin årlige Responsible Hospitality Day.

Vi vil gerne understøtte positiv adfærd med nogle systemer, der belønner den adfærd

Freja Marie Frederiksen, Foreningen Roskilde Festival

Som de to forklarede, så er der langt flere hotelværelser på vej til at huse turisterne, men det løser langt fra udfordringerne alene, selvom hotellerne gør deres for at blive mere bæredygtige. Ifølge projektet 10xCopenhagen, som Wonderful Copenhagen står bag, er der nemlig også flere lokale, der er ved at blive trætte af gæsterne.

29 procent af københavnerne associerer eksempelvis turisme med en negativ påvirkning af miljøet, og en tredjedel af byens borgere oplever problemer med turisterne i løbet af året. Det gælder ikke mindst i indre by, som 87 procent af de besøgende kommer forbi.

Derfor gælder det om at få spredt turisterne ud i byens andre kvarterer, f.eks. til brokvartererne, Amager eller Frederiksberg, som i snit omkring 32 procent når ud til. Det mener Wonderful Copenhagen vil give en bedre oplevelse for såvel turisterne som de lokale.

Madhu Rajesh, der er direktør for interesseorganisationen International Tourism Partnership, som BC Hospitality Group også er en del af, adresserede i sit oplæg bl.a. den voksende debat om (over)turisme, som finder sted i flere lande og byer, med Barcelona, Venedig og kroatiske Dubrovnik som eksempler.

”Klimaforandringerne fylder enormt meget i mediebilledet for tiden, og det store antal internationale rejsende medfører et stort ressourceforbrug, som presser lokalsamfund over hele verden. Samtidig er der også et øget fokus på menneskerettigheder og arbejdsforhold i industrien, som aktørerne er nødt til at forholde sig til og være transparente omkring”, sagde hun, og opfordrede generelt til samarbejde i stedet for konkurrence på disse områder.

Skabe merværdi i den samlede oplevelse
Et andet sted i Danmark, hvor et stort antal gæster er ensbetydende med både party og panderynker, er på Roskilde Festival, der med 130.000 deltagere i en uges tid hvert år udgør landets fjerdestørste by, med alt hvad dertil hører af udfordringer med eksempelvis affald.

På det enorme campingområde er netop gæsternes efterladenskaber, primært i form af brugt og mere eller mindre ødelagt udstyr, et ”meget synligt problem”, som Freja Marie Frederiksen fra Foreningen Roskilde Festival fortalte fra scenen. Og et problem, som man har haft og stadig har sit hyr med at håndtere.

”Rammerne på det her felt har været uklare gennem årene, og vi kan blive bedre til at være tydelige omkring, hvad vi vil og hvor vi gerne vil hen”, erkendte hun.

Ligesom i København vil man på festivalen i Roskilde gerne tilbyde sine gæster nogle alternativer til den løsning, flertallet vælger, altså det normale campingområde. Derfor etablerede man i 2011 området Clean Out Loud (COL), hvor man – som navnet antyder – gerne må larme, men også skal rydde op efter sig selv.

Det første år havde området ca. 1.200 gæster, mens det tal på årets festival var tidoblet til 12.000. Fra festivalens side mener man, at succesen bunder i, at man med COL formår at ”skabe merværdi i den samlede oplevelse”, som Freja Marie Frederiksen sagde.

”Det er svært at skabe ændringer i en ret fastgjort model, og det kræver, at man kan tilbyde noget andet, for vores erfaring er, at forbud ikke rækker langt. Derfor vil vi gerne understøtte positiv adfærd, som det at tage ansvar for sit eget affald, med nogle systemer, der belønner den adfærd, som vi mener COL gør”, forklarede hun.

Elaheh Peyman Granov og Signe Gjelstrup Mouridsen fra Wonderful Copenhagen fortalte blandt andet, at københavnerne bryder sig mindre om den type turister, der opfører sig og ser ’turistede’ ud, og bevæger sig i flok omkring de klassiske attraktioner, mens der er mere respekt om dem, der kommer lidt længere væk og matcher byens adfærd bedre. Foto: BCHG.

Branchen har et ansvar for at opdrage gæsterne
Den tilgang mødte opbakning fra hotel-brancheleder i revisionsfirmaet PwC, Steffen Kaj Pedersen, der talte om megatrends i hospitalityindustrien og forholdet (eller mangel på samme) til bæredygtighed blandt aktørerne.

”Bæredygtighed betyder mere og mere for både kunder og kæder, og jeg mener klart, at branchen har et ansvar for at opdrage gæsterne ved at tilbyde de rigtige løsninger. Dem der lever det, og tager det fulde skridt, vinder på den lange bane”, sagde han.

Læs også: Den smarte by skal have hjertet med

Afslutningsvis bemærkede BCHG’s Group Responsible Hospitality Manager, Mireille Jakobsen, at årets event, med 240 deltagere, herunder fra konkurrerende hoteller, var det hidtil største, og at man ser det som et tegn på, at flere og flere er klar til at finde de rigtige løsninger.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)