Den bæredygtige besøgende skal have flere muligheder

Turisterne strømmer til København, og væksten giver udfordringer på miljøområdet. Det gør de mange gæster på Roskilde Festival også. Begge steder satser derfor på at vise de besøgende alternative muligheder for at håndtere presset.

Madhu Rajesh fra International Tourism Partnership pegede på, at aktørerne i turistbranchen er nødt til at forholde sig til deres klimaaftryk. Foto: Anders Kampmann.

11.09.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

København er populær som aldrig før. Turisterne vælter til den danske hovedstad i hidtil uset omfang, med en stigning på 74 procent i hotelovernatninger de sidste 10 år som det synlige bevis. Det giver omsætning, arbejdspladser og omtale til byen, men der er også en bagside af medaljen.

Læs også: Berlin vil feste sig forrest i klimakampen

Dels er overturisme begyndt at blive et problem, og derudover medfører de mange besøgende et øget miljø- og klimaaftryk, som byen er nødt til at håndtere. Det fortalte Elaheh Peyman Granov og Signe Gjelstrup Mouridsen fra Wonderful Copenhagen, da BC Hospitality Group i denne uge afholdt den tredje udgave af sin årlige Responsible Hospitality Day.

Vi vil gerne understøtte positiv adfærd med nogle systemer, der belønner den adfærd

Freja Marie Frederiksen, Foreningen Roskilde Festival

Som de to forklarede, så er der langt flere hotelværelser på vej til at huse turisterne, men det løser langt fra udfordringerne alene, selvom hotellerne gør deres for at blive mere bæredygtige. Ifølge projektet 10xCopenhagen, som Wonderful Copenhagen står bag, er der nemlig også flere lokale, der er ved at blive trætte af gæsterne.

29 procent af københavnerne associerer eksempelvis turisme med en negativ påvirkning af miljøet, og en tredjedel af byens borgere oplever problemer med turisterne i løbet af året. Det gælder ikke mindst i indre by, som 87 procent af de besøgende kommer forbi.

Derfor gælder det om at få spredt turisterne ud i byens andre kvarterer, f.eks. til brokvartererne, Amager eller Frederiksberg, som i snit omkring 32 procent når ud til. Det mener Wonderful Copenhagen vil give en bedre oplevelse for såvel turisterne som de lokale.

Madhu Rajesh, der er direktør for interesseorganisationen International Tourism Partnership, som BC Hospitality Group også er en del af, adresserede i sit oplæg bl.a. den voksende debat om (over)turisme, som finder sted i flere lande og byer, med Barcelona, Venedig og kroatiske Dubrovnik som eksempler.

”Klimaforandringerne fylder enormt meget i mediebilledet for tiden, og det store antal internationale rejsende medfører et stort ressourceforbrug, som presser lokalsamfund over hele verden. Samtidig er der også et øget fokus på menneskerettigheder og arbejdsforhold i industrien, som aktørerne er nødt til at forholde sig til og være transparente omkring”, sagde hun, og opfordrede generelt til samarbejde i stedet for konkurrence på disse områder.

Skabe merværdi i den samlede oplevelse
Et andet sted i Danmark, hvor et stort antal gæster er ensbetydende med både party og panderynker, er på Roskilde Festival, der med 130.000 deltagere i en uges tid hvert år udgør landets fjerdestørste by, med alt hvad dertil hører af udfordringer med eksempelvis affald.

På det enorme campingområde er netop gæsternes efterladenskaber, primært i form af brugt og mere eller mindre ødelagt udstyr, et ”meget synligt problem”, som Freja Marie Frederiksen fra Foreningen Roskilde Festival fortalte fra scenen. Og et problem, som man har haft og stadig har sit hyr med at håndtere.

”Rammerne på det her felt har været uklare gennem årene, og vi kan blive bedre til at være tydelige omkring, hvad vi vil og hvor vi gerne vil hen”, erkendte hun.

Ligesom i København vil man på festivalen i Roskilde gerne tilbyde sine gæster nogle alternativer til den løsning, flertallet vælger, altså det normale campingområde. Derfor etablerede man i 2011 området Clean Out Loud (COL), hvor man – som navnet antyder – gerne må larme, men også skal rydde op efter sig selv.

Det første år havde området ca. 1.200 gæster, mens det tal på årets festival var tidoblet til 12.000. Fra festivalens side mener man, at succesen bunder i, at man med COL formår at ”skabe merværdi i den samlede oplevelse”, som Freja Marie Frederiksen sagde.

”Det er svært at skabe ændringer i en ret fastgjort model, og det kræver, at man kan tilbyde noget andet, for vores erfaring er, at forbud ikke rækker langt. Derfor vil vi gerne understøtte positiv adfærd, som det at tage ansvar for sit eget affald, med nogle systemer, der belønner den adfærd, som vi mener COL gør”, forklarede hun.

Elaheh Peyman Granov og Signe Gjelstrup Mouridsen fra Wonderful Copenhagen fortalte blandt andet, at københavnerne bryder sig mindre om den type turister, der opfører sig og ser ’turistede’ ud, og bevæger sig i flok omkring de klassiske attraktioner, mens der er mere respekt om dem, der kommer lidt længere væk og matcher byens adfærd bedre. Foto: BCHG.

Branchen har et ansvar for at opdrage gæsterne
Den tilgang mødte opbakning fra hotel-brancheleder i revisionsfirmaet PwC, Steffen Kaj Pedersen, der talte om megatrends i hospitalityindustrien og forholdet (eller mangel på samme) til bæredygtighed blandt aktørerne.

”Bæredygtighed betyder mere og mere for både kunder og kæder, og jeg mener klart, at branchen har et ansvar for at opdrage gæsterne ved at tilbyde de rigtige løsninger. Dem der lever det, og tager det fulde skridt, vinder på den lange bane”, sagde han.

Læs også: Den smarte by skal have hjertet med

Afslutningsvis bemærkede BCHG’s Group Responsible Hospitality Manager, Mireille Jakobsen, at årets event, med 240 deltagere, herunder fra konkurrerende hoteller, var det hidtil største, og at man ser det som et tegn på, at flere og flere er klar til at finde de rigtige løsninger.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom