Den 4. sektor og den meningsfulde samskabelse

Der er mange, som har høje forhåbninger til den 4. sektors betydning for fremtidens udvikling af nye velfærdsløsninger. Med 70 år på bagen er AskovFonden en af sektorens pionerer. Mød fondens direktør blandt Responsible Entrepreneurs mange deltagere

Helle Øbo, adm. dir. i AskovFonden: "Vi har alle brug for at høre til i meningsfulde fællesskaber". Foto: Miklos Szabo.

17.01.2017

CSR.dk

Som en bevidst strategi insisterer de socialøkonomiske virksomheder på at placere sig som en nyskabelse mellem almindelige virksomheder, NGO’er og de offentlige institutioner: som en 4. sektor. Og med FN’s vedtagelse af 17 mål for en bæredygtig udvikling af verden, de såkaldte Verdensmål eller SDG’er, har de socialøkonomiske virksomheder fået en veldefineret, overordnet dagsorden for deres indsats.

Responsible Entrepreneurs 2017 er Kofoeds Skole og CSR LINK’s anden konference om og for de socialøkonomiske virksomheder - i år med kommunikationsbureauet Re Cph og Merkur Bank som samarbejdspartnere. Konferencen, der afholdes d. 26. januar, stiller skarpt på, hvordan socialøkonomiske og almindelige virksomheder gennem partnerskaber finder nye metoder og går andre veje for at komme samfundets svageste og mest trængende til hjælp, helt i verdensmålenes ånd. Administrerende direktør i AskovFonden Helle Øbo vil gerne høste af de gode erfaringer og bidrage med sine egne, og derfor står hun på deltagerlisten.
 
Læs mere: Program for Responsible Entrepreneurs-konferencen
 
”Der er mange, der taler om den 4. sektors betydning for fremtidens udvikling af nye velfærdsløsninger, og da vi i AskovFonden dagligt beskæftiger os med dette i teori og praksis, er vi selvfølgelig nysgerrige og engagerede i den udvikling”, siger Helle Øbo, som har forventning om, at konferencens mange cases og seminarer vil give inspiration til og et nyt syn på fondens egne løsninger.

Nye veje til velfærd
Men hvad er den 4. sektor for en størrelse? Den 4. sektor er kendetegnet ved virksomheder, institutioner og miljøer, der kombinerer det bedste fra de tre gamle sektorer. Ud fra Helle Øbos optik er det organisationer og virksomheder, som arbejder for og med at skabe nye modeller for bæredygtighed, hvor såvel den økonomiske, den sociale og den miljømæssige bæredygtighed skal være målbar på bundlinjen.

Læs mere: AskovFonden

Samtidigt er det dog en vigtig forudsætning for den nye sektorbetegnelse, at det er organisationer og virksomheder, som reelt har en intention om at udvikle vores samfund til det bedre, og hvor økonomisk profit ikke er det afgørende, påpeger hun: ”Det centrale i den fjerde sektor er, at der opstår nye typer af fællesskaber – nye steder at samles, hvor vi udnytter hinandens forskellighed til at udvikle os og skabe resultater, der er ud over det, vi kan formå hver især. Jeg tror, at der er så stor opmærksomhed omkring den 4. sektor og samskabelse, fordi vi ser behovet for nye veje til velfærd og vækst gennem nye typer af fællesskaber og partnerskaber.”

Det endegyldige svar?
Men måske der ikke er et endegyldigt svar? Og her ligger ikke bare mulighederne, men også udfordringerne gemt, for ”4. sektor” som begreb er netop ikke færdig defineret, og derfor kan det udvikle sig og vokse sig større visionært og praktisk end det begreb, vi kender i dag.

Læs mere: Flere artikler af CSR LINK

”Min drøm er, at den 4. sektor fortsat vil bidrage til at skærpe fokus på, at det er afgørende at skabe meningsfulde fælleskaber på tværs af de eksisterende sektorer – og med civilsamfundet som vital aktør,” fortæller Helle Øbo.

Medskabere i meningsfulde fællesskaber
Som organisation tilhørende den 4. sektor er AskovFonden uafhængig af politiske og religiøse interesser organisation, og som fond geninvesteres økonomiske overskud i sociale løsninger. Fonden søger gennem sit arbejde at kombinere det ideelle og det kommercielle i sine løsninger med fokus på resultatet, men uden at miste det fælles bedste af syne.

”Jeg tror på, at vi alle har brug for at høre til og føle sig som værdifulde medskabere i meningsfulde fællesskaber,” understreger Helle Øbo fast og forklarer hvorfor: ”4. sektor virksomheder bliver af mange – især internationalt – udråbt til at være fremtidens model for en mere bæredygtig samfundsudvikling. Og det glæder mig! I en tid, hvor flygtningedebatten raser, og udsathed nærmest er blevet alment, har vi mere brug for meningsfulde fællesskaber end nogensinde.”

Helle Øbo glæder sig til at blande sig i konferencens debatter og diskussioner og opfordrer til, at andre gør det samme: ”Det er jo kun, når vi står frem med vores holdninger, vi bliver klogere sammen. Vi skal turde udvikle ideer til et mere rummeligt, kreativt og ikke mindst sjovere samfund, og det gør man nu en gang bedst i fællesskab.”

Gæstetaler, stærke cases og breakout sessioner
Jon Kiellberg, direktør i Re Cph er moderator for konferencen,  som byder på cases ved TDC, IKEA, Roskilde Festival, Grennessminde, Send Flere Krydderier og Kaffe Fair. Forstander på Kofoeds Skole Robert Olsen åbner konferencen og Line Barfod, advokat og medlem af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst, leverer sammen med Helle Linnet, Social- og Arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og landsformand for Socialchefforeningen, gæstetaler.

Mellem casene og gæstetalerne kan Helle Øbo og andre deltagere vælge mellem spændende og inspirerende breakout sessioner med I Tråd Med Verden, Kooperationen, Matematikcenter og Specialisterne som værter. Her vil der ligeledes være masser af gode cases på værdiskabende partnerskaber mellem ordinære og socialøkonomiske virksomheder.
 
Tilmeld på http://www.csr-link.dk/?page_id=1683

På konferencen kan du blandt andet møde og høre:

• Robert Olsen, forstander, Kofoeds Skole
• Jon Kiellberg, direktør, Re cph
• Helle Linnet, Social- og Arbejdsmarkedsdirektør, Vordingborg Kommune, og landsformand, Socialchefforeningen
• Tue Rosbirk, afdelingsleder, TDC
• Asta Zacho, HR specialist, IKEA
• Hans Christian Nielsen, Head of Division, People and Administration, Roskilde Festival
• Hanne Danielsen, adm. dir., Grennessminde
• Charlotte Kragh, afdelingsleder, Kaffe Fair
• Mirka Mozer, direktør, Send Flere Krydderier
• Line Barfod, Advokat, Advokaterne Foldschack & Forchhammer, og medlem af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst

Og mange, mange flere.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom