Danske virksomheder ryger ud af Global Compact

Mange danske virksomheder ryger ud af FNs Global Compact, fordi de ikke har resurser til at overholde rapporteringskravet. Erhvervs- og vækstministeren erkender problemet, men mener også, at et vist frafald er et ”sundhedstegn”.

14.06.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Det er et sundt tegn, at nogle virksomheder ryger ud af Global Compact, mener erhvervs- og vækstminister Ole Sohn. Foto: Helle Moos..

I forbindelse med fremlæggelsen af regeringens handlingsplan for samfundsansvar fremhævede Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, at Danmark er globalt førende, når man ser på andel af Global Compact-medlemmer i forhold til landets størrelse.

I dag er godt 200 danske virksomheder medlem af Global Compact, hvilket er en klar stigning fra 38 virksomheder i 2008. Men bag den stigning er der også et stort antal virksomheder, der bliver smidt ud af initiativet, fordi de ikke overholder kravet om årligt at rapportere, hvilke fremskridt de gør i forhold til at efterleve Global Compacts 10 principper. Alene i første kvartal af 2012 røg otte virksomheder ud af initiativet, mens 19 blev ekskluderet i løbet af 2011.

De røg ud

Otte danske virksomheder er blevet smidt ud af FNs Global Compact i første kvartal af 2012, viser en opgørelse fra FN. Ekskluderingen skyldes, at de pågældende virksomheder ikke har overholdt kravet om at udfærdige en årlig COP-rapport (communication on progress), der beskriver hvilke fremskridt, de gør i forhold til at implementere Global Compact-initiativets ti principper.

De otte virksomheder er:

  • -Draka Comteq Denmark
  • Donaco A/S
  •  Provider
  • Folketeatret
  • DISSING + WEITLING architecture,
  • Kihon Management,
  • Kjerulf og Partnere
  • Tranberg Marketing

Sohn erkender problemet
Langt hovedparten af de ekskluderede virksomheder er små- og mellemstore virksomheder, som ifølge FNs udviklingsprogram (UNDP) i København ofte mangler resurserne til at løfte rapporteringsforpligtigelsen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn erkender, at problemstillingen eksisterer, og ønsker fremadrettet at gøre rapporteringsarbejdet lettere for SMV’erne. 

”Jeg anerkender, at især små virksomheder kan have svært ved at håndtere stigende krav til rapportering om samfundsansvar. Men de stigende krav er et globalt markedsvilkår. Det er mit og regeringens ansvar at hjælpe virksomhederne med at blive bedre til at håndtere kravene. Derfor har vi en række initiativer i handlingsplanen for virksomhedernes samfundsansvar, som skal hjælpe. Der er tale om informationskampagner, kurser og redskaber til leverandørstyring samt bestræbelser på at skabe klare og mere konsistente rammer for CSR-arbejdet,” siger Ole Sohn til Erhvervsmagasinet CSR.

Konsekvens er vigtig
Ministeren mener dog også, at det er vigtigt, at der er en konsekvens bag Global Compact-forpligtigelserne.

”Set i lyset af, at der samlet set er tale om en fremgang i tilslutningen til Global Compact, synes jeg egentlig, at det er et sundt tegn, at der også kan konstateres et frafald. Det skulle jo helst ikke være en gratis omgang – eller en tom gestus – at tilslutte sig Global Compact. Og jeg tror faktisk, at en øget national opmærksomhed på – og konkrete krav til – rapportering om samfundsansvar kan være med til at forhindre, at danske virksomheder gør sig uheldigt bemærkede ved at blive smidt ud af Global Compact,” pointerer Ole Sohn.

- LA
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle