COP24 er i gang – der skal liv i Parisaftalen

Årets udgave af FN’s store klimakonference, COP24, startede i går i polske Katowice. Mødets centrale punkt den tre år gamle aftale fra Paris, som nye regler skal få gang i. Et åbent brev fra bl.a. Carlsberg, Unilever, Vestas, DHL, Danfoss og Ørsted opfordrer til høje ambitioner.

COP24 foregår i Katowices nybyggede konferencecenter, der i folkemunde kaldes ufoen. Foto: Katowice City Hall.

03.12.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Katowice i det sydlige Polen virker måske ikke som den mest oplagte værtsby til et internationalt topmøde om klimaforandringer, hvor grøn energi er blandt de vigtigste emner på dagsordenen. Byen er således hjertet i den polske kul- og stålindustri, og har gennem årtier været plaget af det, Bloomberg kalder ’Europas værste luft’.

Læs også: Californien imødekommer Parisaftalen med ny klimalov

På den anden side sætter det måske netop behovet for en omstilling i perspektiv for de over 22.000 delegerede fra mere end 200 lande, der i løbet af de næste par uger samles i byen til årets udgave af FN’s store klimakonference, COP24, der officielt startede i går, søndag d. 2. december.

Omdrejningspunktet for topmødet bliver Parisaftalen fra COP21 i den franske hovedstad i 2015. I aftalen, der trådte i kraft den 4. november 2016, blev videreudviklet på COP22 og underbygget sidste år, nåede verdens lande til enighed om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader (og højst to grader) for at undgå de mest katastrofale konsekvenser af klimaforandringerne.

COP24 markerer afslutningen på det første såkaldte review af Paris-aftalen, og det betyder, at der på årets møde skal forhandles om – og gerne også vedtages – nogle regler om, hvordan man skal måle og tjekke, at landene lever op til de klimaplaner, de siden hen har fremlagt i form af de såkaldte nationally determined contributions (NDC’er).

Konferencecenteret, der ligger lokaler til COP24, ligger i et område, der som det stadig er tilfældet mange andre steder omkring Katowice, tidligere var indehavet af kulmineindustrien. Foto: Katowice City Hall.

Drama på vej
Ifølge international chef i tænketanken Concito, Jarl Krausing, gør det COP24 til et af de vigtigste klimatopmøder siden Paris. For hvis ikke, der kommer nogle regler på plads, så kommer der aldrig liv i aftalen fra Paris.

”Derfor er der et enormt pres på landene. Det er altafgørende, at man bliver enige”, siger han til DR og fortsætter:

”Der kommer drama, og det ser udfordrende ud. Men man er nødt til at lande noget. Jeg er helt overbevist om, at der vil blive arbejdet ekstremt hårdt på, at der bliver lukket en aftale. Hvis det går helt galt, kan landene forlænge mødet eller lave et ekstra møde senere, men så skal det stå grelt til. Bottom line er, at reglerne skal være klar til 1. januar”, siger Jarl Krausing til dr.dk.

Også hos Greenpeace er man opmærksom på vigtigheden af begivenhederne i Polen, ikke mindst med henblik på den rapport, som FN's Klimapanel, IPCC udgav i oktober, der slår fast, at en opfyldelse af 1,5 gradersmålet kræver en omgående og storstilet indsats fra alle verdens lande.

“Vi står over for en skillevej. Hvis vi er seriøse omkring at løse klimaproblemet, er det de næste 10 år, vi skal sætte turbo på. Derfor er det afgørende, at verdens lande i Katowice forpligter sig til at hæve deres klimamål snarest muligt. De mål, man tidligere har meldt ind, er håbløst utilstrækkelige og sætter verden på kurs mod uoverskuelige klimaforandringer”, siger klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Jens Mattias Clausen.

Virksomheder og Verdensbanken med i kampen
Det budskab har en stribe store virksomheder, der bl.a. tæller Carlsberg, Unilever, Vestas, DHL, Danfoss og Ørsted, taget til sig. I et åbent brev afsendt via World Economic Forums Alliance of Climate CEOs opfordrer de i alt 50 selskaber og deres topchefer verdens regeringer til at hæve ambitionerne i kampen mod klimaforandringerne.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6473991380275335168

Brevet er stilet direkte til COP24 og i det efterspørger de mange ledere ’bedre offentlig-privat samarbejde, der kan accelerere udviklingen af effektive mekanismer til CO2-afgifter og politikker, der understøtter low-carbon-investeringer og efterspørgslen på løsninger til reduktion af CO2-udledninger’, som det hedder.

”Grøn energi er nu fuldt konkurrencedygtig med fossil energi. Der er ingen økonomisk grund til ikke at accelerere omstillingen til grøn energi”, siger adm. direktør for Ørsted, Henrik Poulsen.

Det var den samme typer højere ambitioner, topcheferne fra Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool opfordrede den danske regering til at påtage sig i en kommentar i Berlingske onsdag d. 28. november.

”Der skal meget mere til. Danmark har en stolt tradition for at gå forrest med innovative løsninger og politisk vilje til at lede resten af verden i en mere bæredygtig retning. Men vi kan kun fastholde et dansk lederskab, hvis vi også har høje ambitioner på hjemmefronten”, lyder det i indlægget.

Også Verdensbanken kaster sig for alvor ind i kampen mod den globale opvarmning. World Bank Group har således i dag annonceret et nyt sæt klimamål for 2021-2025, hvilket indebærer en fordobling af de nuværende femårsinvesteringer til omkring 200 mia. dollars (1,3 billioner kr.).

De mange midler skal støtte de lande, der er klar til at påtage sig ambitiøse målsætninger på klimaets vegne, ikke mindst blandt de mindst velstillede på kloden.

”Klimaforandringerne er en eksistentiel trussel mod verdens fattigste og mest sårbare. Disse nye mål demonstrerer hvor alvorligt vi tager denne her sag ved at investere og mobilisere $200 mia. over de næste fem år for at bekæmpe klimaforandringerne”, siger præsident for World Bank Group, Jim Yong Kim.

Læs også: Klimarådet: Problematisk at regeringen sænker tempoet i den grønne omstilling

Og det er det helt rigtige signal at sende til de mange verdensledere, der er ved at samles i Katowice, mener klimaprofessor ved Københavns Universitet, Jens Hesselbjerg Christensen.

”Verdensbanken gør det for at lægge et ekstra pres for at komme i mål med Parisaftalen. Det, vi ikke taler nok om, er, at det koster penge at lave klimatiltagene, så det er et klart signal, der bliver sendt”, siger han til Ritzau.

COP24 løber frem til og med d. 14. december.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)