Brug lovgivningen som løftestang for Verdensmålene

For Vibeke Plambeck er den største barrierer for virksomhedernes aktive arbejde med Verdensmålene, at de har svært ved at se, at kan gøre en forskel. På et seminar på konferencen CSR i Praksis d. 18/5 giver hun konkrete anvisninger på, hvordan de kan gøre

Advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD er på CSR i Praksis vært for et seminar sammen med rådgivningsfirmaet Altox.

04.04.2017

CSR.dk

De 17 verdensmål kan godt tage pusten fra de fleste, konstaterer Vibeke Plambeck, og selv virksomhedsledere, der ellers er vant til at træffe store beslutninger, som påvirker mange menneskers hverdag, kan føle, deres virksomheder er for små og utilstrækkelige i forhold til de problemer, der ligger bag. Men vi skal ikke hver især løse alle problemer og finde løsninger på alt, slår hun fast. Tværtimod er det op til den enkelte at finde ud af, hvor man kan gøre en indsats, der sammen med andres indsats kan være med til at nå de givne mål - og det er det, deltagerne i seminaret vil komme til at arbejde med, fortæller hun.

Læs også: Program for CSR i Praksis
  
Som advokat og stifter af advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD og med en lang karriere inden for industrien har Vibeke Plambeck særlig fokus på lovreguleringen af virksomheder, og hun har over årene kunnet følge, hvordan den har udviklet, ændret sig og bredt sig ud med en langt større indflydelse på rigtig mange dele af en virksomheds opgaver og funktioner. Mange virksomheder ser dét som en bureaukratisk hæmsko for deres frie udfoldelse, men i stedet for at se det som tyngende og fordyrende skal de bruge lovkravene til at løfte virksomhedens CSR-profil, siger hun.

Loven er lige ved hånden og skal alligevel overholdes
”Vi har over de seneste år bevæget os væk fra national regulering over til en europæisk og international rammesætning. Således har FN gennemført konventioner, som mange lande har ratificeret, senest klimaaftalen i Paris og Verdensmålene. Ser virksomheden de lovmæssige krav som en løftestang til at nå længere, og gør man sig bevidst om, hvad fx det miljømæssige arbejde kan give af værdi til det omgivne samfund og til virksomhedens egen bæredygtige vækst, ja, så er det med til at nå de mål, der er sat.”

Læs også: FN’s Verdensmål 

Fejlen er, at mange har så travl en arbejdshverdag, at lovkravene kommer til at virke som en sur pligt. Men det har noget at gøre med tilgangen til arbejdet og ikke kravene selv, påpeger Vibeke Plambeck, for ses de kun som en belastning uden værdi, ja, så bliver de naturligvis belastende.

”Hvis alle i organisationen - indkøbschefen, udviklingschefen, salgschefen og økonomichefen - kender deres rolle i forhold til fx REACH, fremmer det dialogen internt, og det kan føre til udvikling af nye forretningsmodeller og gøre løsningen af kravene mere effektiv. Dermed kan der frigøres ressourcer til at finde værdi i forhold til virksomhedens CSR-profil, så CSR-politikken bedre kan aflæses i måden, virksomheden agerer på.”

På helikoptertur over regler, CSR og Verdensmålene
For Vibeke Plambeck er Verdensmålene et holdningsmæssigt udgangspunkt - et pejlemærke – for, hvordan vi som personer selv bør agere. For målene er jo ikke opstået pludseligt, understreger hun, men er resultatet af den mest omfattende og gennemsigtige globale konsultationsproces i FN’s historie, og den er gennemført i en tragisk konstatering af de store problemer, der er globalt. Målene er således et tegn på en verdensomspændende politisk vilje til at ville gøre noget ved gigantiske problemer fra fattigdomsbekæmpelse og social udvikling til økonomisk og miljømæssig udvikling og mål for fred og sikkerhed. Og det bør alle virksomheder, ikke kun de største, se muligheder i og tage deres del af ansvaret for.

”For mig er det vigtigt, at de dele af FN’s Verdensmål, som virksomhederne primært vil arbejde med, gøres så operationelle og nærværende, at også mindre og mellemstore virksomheder kan se værdien i arbejde med dem.”

Læs også: Verdensmålene på Wikipedia

JURAAD’s seminar gennemføres i samarbejde med rådgivningsfirmaet Altox, og det lægger ud med en helikoptertur, der giver overblik over produktreguleringen, og hvordan arbejdet med kravene kan være til gavn og ikke ulempe for en virksomhed. Desuden vil der blive sat fokus på de ”shitstorme”, en virksomhed kan komme ud i, hvis der ikke er sammenhæng i fortællingen om dens CSR profil og dens ageren.

Brug Verdensmålene i CSR-indsatsen
Med 6 stærke organisationer bag 12 inspirerende hands-on seminarer giver CSR i Praksis-konferencen rig mulighed for at komme hele vejen rundt for dem, der gerne vil vide mere om, hvordan Verdensmålene kan bruges i CSR-indsatsen. Konferencen er både for private og offentlige virksomheder, NGO’er, myndigheder, rådgivere, offentlige institutioner og alle andre, som er nysgerrige eller vidensbegærlige omkring Verdensmålene, eller som ønsker inspiration og løsninger til at styrke CSR-indsatsen.

Læs også: tilmelding til CSR i Praksis

Foruden JURAAD står følgende organisationer for seminarer om:

Lifestyle & Design Clusters – coaching i synergier mellem Verdensmålene og virksomhedens egne CSR-mål,
Danish Food Cluster – praktiske værktøjer til, hvordan virksomheden kan få succes med Verdensmålene,
Skovdyrkerne - partnerskaber med grønne NGO’er om Verdensmålene
Grakom – arbejd med Verdensmålene og styrk kunderelationen og forretningen,
KEA – bæredygtige samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner.

Konferencen indledes med indlæg ved chefkonsulent i DI Sara Krüger Falk under titlen ”Arbejd med FN's verdensmål i CSR-indsatsen”, og hun vil her komme ind på nogle af de initiativer, der er sat i søen for at hjælpe virksomhederne i deres arbejde med Verdensmålene.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

19.06.2024CSR.dk

Flere SMV’ere tjener ikke penge på klimavenlige produkter

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)