Brug lovgivningen som løftestang for Verdensmålene

For Vibeke Plambeck er den største barrierer for virksomhedernes aktive arbejde med Verdensmålene, at de har svært ved at se, at kan gøre en forskel. På et seminar på konferencen CSR i Praksis d. 18/5 giver hun konkrete anvisninger på, hvordan de kan gøre

Advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD er på CSR i Praksis vært for et seminar sammen med rådgivningsfirmaet Altox.

04.04.2017

CSR.dk

De 17 verdensmål kan godt tage pusten fra de fleste, konstaterer Vibeke Plambeck, og selv virksomhedsledere, der ellers er vant til at træffe store beslutninger, som påvirker mange menneskers hverdag, kan føle, deres virksomheder er for små og utilstrækkelige i forhold til de problemer, der ligger bag. Men vi skal ikke hver især løse alle problemer og finde løsninger på alt, slår hun fast. Tværtimod er det op til den enkelte at finde ud af, hvor man kan gøre en indsats, der sammen med andres indsats kan være med til at nå de givne mål - og det er det, deltagerne i seminaret vil komme til at arbejde med, fortæller hun.

Læs også: Program for CSR i Praksis
  
Som advokat og stifter af advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD og med en lang karriere inden for industrien har Vibeke Plambeck særlig fokus på lovreguleringen af virksomheder, og hun har over årene kunnet følge, hvordan den har udviklet, ændret sig og bredt sig ud med en langt større indflydelse på rigtig mange dele af en virksomheds opgaver og funktioner. Mange virksomheder ser dét som en bureaukratisk hæmsko for deres frie udfoldelse, men i stedet for at se det som tyngende og fordyrende skal de bruge lovkravene til at løfte virksomhedens CSR-profil, siger hun.

Loven er lige ved hånden og skal alligevel overholdes
”Vi har over de seneste år bevæget os væk fra national regulering over til en europæisk og international rammesætning. Således har FN gennemført konventioner, som mange lande har ratificeret, senest klimaaftalen i Paris og Verdensmålene. Ser virksomheden de lovmæssige krav som en løftestang til at nå længere, og gør man sig bevidst om, hvad fx det miljømæssige arbejde kan give af værdi til det omgivne samfund og til virksomhedens egen bæredygtige vækst, ja, så er det med til at nå de mål, der er sat.”

Læs også: FN’s Verdensmål 

Fejlen er, at mange har så travl en arbejdshverdag, at lovkravene kommer til at virke som en sur pligt. Men det har noget at gøre med tilgangen til arbejdet og ikke kravene selv, påpeger Vibeke Plambeck, for ses de kun som en belastning uden værdi, ja, så bliver de naturligvis belastende.

”Hvis alle i organisationen - indkøbschefen, udviklingschefen, salgschefen og økonomichefen - kender deres rolle i forhold til fx REACH, fremmer det dialogen internt, og det kan føre til udvikling af nye forretningsmodeller og gøre løsningen af kravene mere effektiv. Dermed kan der frigøres ressourcer til at finde værdi i forhold til virksomhedens CSR-profil, så CSR-politikken bedre kan aflæses i måden, virksomheden agerer på.”

På helikoptertur over regler, CSR og Verdensmålene
For Vibeke Plambeck er Verdensmålene et holdningsmæssigt udgangspunkt - et pejlemærke – for, hvordan vi som personer selv bør agere. For målene er jo ikke opstået pludseligt, understreger hun, men er resultatet af den mest omfattende og gennemsigtige globale konsultationsproces i FN’s historie, og den er gennemført i en tragisk konstatering af de store problemer, der er globalt. Målene er således et tegn på en verdensomspændende politisk vilje til at ville gøre noget ved gigantiske problemer fra fattigdomsbekæmpelse og social udvikling til økonomisk og miljømæssig udvikling og mål for fred og sikkerhed. Og det bør alle virksomheder, ikke kun de største, se muligheder i og tage deres del af ansvaret for.

”For mig er det vigtigt, at de dele af FN’s Verdensmål, som virksomhederne primært vil arbejde med, gøres så operationelle og nærværende, at også mindre og mellemstore virksomheder kan se værdien i arbejde med dem.”

Læs også: Verdensmålene på Wikipedia

JURAAD’s seminar gennemføres i samarbejde med rådgivningsfirmaet Altox, og det lægger ud med en helikoptertur, der giver overblik over produktreguleringen, og hvordan arbejdet med kravene kan være til gavn og ikke ulempe for en virksomhed. Desuden vil der blive sat fokus på de ”shitstorme”, en virksomhed kan komme ud i, hvis der ikke er sammenhæng i fortællingen om dens CSR profil og dens ageren.

Brug Verdensmålene i CSR-indsatsen
Med 6 stærke organisationer bag 12 inspirerende hands-on seminarer giver CSR i Praksis-konferencen rig mulighed for at komme hele vejen rundt for dem, der gerne vil vide mere om, hvordan Verdensmålene kan bruges i CSR-indsatsen. Konferencen er både for private og offentlige virksomheder, NGO’er, myndigheder, rådgivere, offentlige institutioner og alle andre, som er nysgerrige eller vidensbegærlige omkring Verdensmålene, eller som ønsker inspiration og løsninger til at styrke CSR-indsatsen.

Læs også: tilmelding til CSR i Praksis

Foruden JURAAD står følgende organisationer for seminarer om:

Lifestyle & Design Clusters – coaching i synergier mellem Verdensmålene og virksomhedens egne CSR-mål,
Danish Food Cluster – praktiske værktøjer til, hvordan virksomheden kan få succes med Verdensmålene,
Skovdyrkerne - partnerskaber med grønne NGO’er om Verdensmålene
Grakom – arbejd med Verdensmålene og styrk kunderelationen og forretningen,
KEA – bæredygtige samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner.

Konferencen indledes med indlæg ved chefkonsulent i DI Sara Krüger Falk under titlen ”Arbejd med FN's verdensmål i CSR-indsatsen”, og hun vil her komme ind på nogle af de initiativer, der er sat i søen for at hjælpe virksomhederne i deres arbejde med Verdensmålene.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.12.2024CSR.dk

Nyt initiativ skal styrke det danske kriseberedskab

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

09.12.2024CSR.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

09.12.2024Verarca

Sponseret

cApung-direktør: Strategisk arbejde med bæredygtighed kræver indsigt i scope 3-udledninger

06.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

06.12.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i hele 2024

05.12.2024CSR.dk

Høringer ved FN-domstol kaldes en ”Gamechanger for klimaretfærdighed”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Event
Event: Sæt spot på klima og miljø i din ESG-rapportering

Kom og få 2 timers viden om og inspiration til, hvad E’et i ESG er og hvordan du kommer i gang med at kortlægge og forstå et klimaregnskab. Deltag på event den 11. december.

Dato

11.12.2024

Tid

07:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J