Brug lovgivningen som løftestang for Verdensmålene
For Vibeke Plambeck er den største barrierer for virksomhedernes aktive arbejde med Verdensmålene, at de har svært ved at se, at kan gøre en forskel. På et seminar på konferencen CSR i Praksis d. 18/5 giver hun konkrete anvisninger på, hvordan de kan gøre
De 17 verdensmål kan godt tage pusten fra de fleste, konstaterer Vibeke Plambeck, og selv virksomhedsledere, der ellers er vant til at træffe store beslutninger, som påvirker mange menneskers hverdag, kan føle, deres virksomheder er for små og utilstrækkelige i forhold til de problemer, der ligger bag. Men vi skal ikke hver især løse alle problemer og finde løsninger på alt, slår hun fast. Tværtimod er det op til den enkelte at finde ud af, hvor man kan gøre en indsats, der sammen med andres indsats kan være med til at nå de givne mål - og det er det, deltagerne i seminaret vil komme til at arbejde med, fortæller hun.
Læs også: Program for CSR i Praksis
Som advokat og stifter af advokat- og rådgivningsvirksomheden JURAAD og med en lang karriere inden for industrien har Vibeke Plambeck særlig fokus på lovreguleringen af virksomheder, og hun har over årene kunnet følge, hvordan den har udviklet, ændret sig og bredt sig ud med en langt større indflydelse på rigtig mange dele af en virksomheds opgaver og funktioner. Mange virksomheder ser dét som en bureaukratisk hæmsko for deres frie udfoldelse, men i stedet for at se det som tyngende og fordyrende skal de bruge lovkravene til at løfte virksomhedens CSR-profil, siger hun.
Loven er lige ved hånden og skal alligevel overholdes
”Vi har over de seneste år bevæget os væk fra national regulering over til en europæisk og international rammesætning. Således har FN gennemført konventioner, som mange lande har ratificeret, senest klimaaftalen i Paris og Verdensmålene. Ser virksomheden de lovmæssige krav som en løftestang til at nå længere, og gør man sig bevidst om, hvad fx det miljømæssige arbejde kan give af værdi til det omgivne samfund og til virksomhedens egen bæredygtige vækst, ja, så er det med til at nå de mål, der er sat.”
Læs også: FN’s Verdensmål
Fejlen er, at mange har så travl en arbejdshverdag, at lovkravene kommer til at virke som en sur pligt. Men det har noget at gøre med tilgangen til arbejdet og ikke kravene selv, påpeger Vibeke Plambeck, for ses de kun som en belastning uden værdi, ja, så bliver de naturligvis belastende.
”Hvis alle i organisationen - indkøbschefen, udviklingschefen, salgschefen og økonomichefen - kender deres rolle i forhold til fx REACH, fremmer det dialogen internt, og det kan føre til udvikling af nye forretningsmodeller og gøre løsningen af kravene mere effektiv. Dermed kan der frigøres ressourcer til at finde værdi i forhold til virksomhedens CSR-profil, så CSR-politikken bedre kan aflæses i måden, virksomheden agerer på.”
På helikoptertur over regler, CSR og Verdensmålene
For Vibeke Plambeck er Verdensmålene et holdningsmæssigt udgangspunkt - et pejlemærke – for, hvordan vi som personer selv bør agere. For målene er jo ikke opstået pludseligt, understreger hun, men er resultatet af den mest omfattende og gennemsigtige globale konsultationsproces i FN’s historie, og den er gennemført i en tragisk konstatering af de store problemer, der er globalt. Målene er således et tegn på en verdensomspændende politisk vilje til at ville gøre noget ved gigantiske problemer fra fattigdomsbekæmpelse og social udvikling til økonomisk og miljømæssig udvikling og mål for fred og sikkerhed. Og det bør alle virksomheder, ikke kun de største, se muligheder i og tage deres del af ansvaret for.
”For mig er det vigtigt, at de dele af FN’s Verdensmål, som virksomhederne primært vil arbejde med, gøres så operationelle og nærværende, at også mindre og mellemstore virksomheder kan se værdien i arbejde med dem.”
Læs også: Verdensmålene på Wikipedia
JURAAD’s seminar gennemføres i samarbejde med rådgivningsfirmaet Altox, og det lægger ud med en helikoptertur, der giver overblik over produktreguleringen, og hvordan arbejdet med kravene kan være til gavn og ikke ulempe for en virksomhed. Desuden vil der blive sat fokus på de ”shitstorme”, en virksomhed kan komme ud i, hvis der ikke er sammenhæng i fortællingen om dens CSR profil og dens ageren.
Brug Verdensmålene i CSR-indsatsen
Med 6 stærke organisationer bag 12 inspirerende hands-on seminarer giver CSR i Praksis-konferencen rig mulighed for at komme hele vejen rundt for dem, der gerne vil vide mere om, hvordan Verdensmålene kan bruges i CSR-indsatsen. Konferencen er både for private og offentlige virksomheder, NGO’er, myndigheder, rådgivere, offentlige institutioner og alle andre, som er nysgerrige eller vidensbegærlige omkring Verdensmålene, eller som ønsker inspiration og løsninger til at styrke CSR-indsatsen.
Læs også: tilmelding til CSR i Praksis
Foruden JURAAD står følgende organisationer for seminarer om:
Lifestyle & Design Clusters – coaching i synergier mellem Verdensmålene og virksomhedens egne CSR-mål,
Danish Food Cluster – praktiske værktøjer til, hvordan virksomheden kan få succes med Verdensmålene,
Skovdyrkerne - partnerskaber med grønne NGO’er om Verdensmålene
Grakom – arbejd med Verdensmålene og styrk kunderelationen og forretningen,
KEA – bæredygtige samarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner.
Konferencen indledes med indlæg ved chefkonsulent i DI Sara Krüger Falk under titlen ”Arbejd med FN's verdensmål i CSR-indsatsen”, og hun vil her komme ind på nogle af de initiativer, der er sat i søen for at hjælpe virksomhederne i deres arbejde med Verdensmålene.