Bluetown: Vi sælger viden og muligheder

Teknologivirksomheden Bluetown breder internetadgang ud til fattige landområder i Afrika og Indien. På den måde kan viden bevæge sig både til og fra beboerne, til gavn for alle parter. Og med et enormt potentiale tegner fremtiden lyst, siger CCO Nick Pallesen.

Bluetown skaber internetadgang i bl.a. Indien, hvor øgede mængder viden og information kommer alle til gode. Foto: Bluetown.

15.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Næsten fire milliarder mennesker på verdensplan lever uden forbindelse til internettet, primært i landdistrikter i Afrika og Indien. Og selvom det er mennesker uden det store økonomiske råderum, så er der et enormt potentiale i at forbinde dem med omverdenen.

Læs også: I verdens fattigste lande er et job ikke en garanti mod fattigdom

Det mener i hvert fald den danske IT-virksomhed Bluetown, der har ’Connecting the Unconnected’ som sit motto og selve raison d’etre. Kort fortalt leverer selskabet internetadgang til de ofte fjerntliggende områder og sørger i samarbejde med de lokale også at skabe noget indhold, der giver projekterne mening.

”Vi er ikke i tvivl om, at potentialet er enormt, ellers var vi jo ikke gået i gang, så vi tror helt sikkert, at der er lyse tider på vej, både menneskeligt og forretningsmæssigt”, siger CCO Nick Pallesen om selskabets strategi. Foto: Bluetown.

Over årene er det blevet til en velfungerende model for selskabet, hvilket også kastede en 360 graderspris af sig sidste år. For at forstå, hvordan det er lykkedes, har CSR.dk talt med Bluetowns Chief Commercial Officer (CCO), Nick Pallesen, der først sætter nogle ord på, hvorfor konceptet er nødvendigt i praksis.

”Der mangler ikke iværksætterånd i de her områder, men generelt, så har de små, selvstændige initiativer meget svært ved at blive bæredygtige, fordi der ikke er nogen internetforbindelse. Og selv hvis der er lidt lokalt net, så har folk som oftest ikke råd”, siger han og fortsætter:

”Her går vi ind og laver en kanal, som alle kan bruge, og til en pris, der ligger langt under markedsprisen, fordi vi har en anden indgangsvinkel end de klassiske teleselskaber. Vores model er, at vi stiller en forbindelse til rådighed, hvor eksempelvis landmænd kan hente viden og vejr og gødning, samtidig med at de kan sende informationer til producenter og myndigheder. Det giver værdi for alle parter” forklarer Nick Pallesen.

Lav pris og godt indhold
Netop prisen er et afgørende parameter i de forholdsvis fattige regioner i eksempelvis Ghana og Indien, hvor Bluetown er til stede. For at gøre løsningen spiselig for indbyggerne her, så arbejder man med nogle små pakker, hvor man tilbyder adgang for ned til 1 dollar om måneden. Hastigheden er selvsagt ikke den højeste, men det fungerer, som Nick Pallesen siger.

Som nævnt skaber Bluetown en contentkanal, som man kan udbyde til de interesserede parter. Løsningen er gratis for slutbrugeren, da afsenderen betaler, hvilket får salget til at løbe rundt. Et eksempel er i Ghana, hvor man har indgået et samarbejde med regeringen om at gøre noget undervisningsmateriale tilgængeligt online, som kan hæve uddannelsesniveauet lokalt og føre til øget vækst.

I Ghana sikrer Bluetowns systemer netadgang i landdistrikter nord for hovedstaden Accra, til glæde for eksempelvis lokale bønder, der kan få mere og bedre viden og bl.a. vejr og gødning. Foto: Bluetown.

Den model fungerer også glimrende, når det handler om at tiltrække investorer. I hvert fald får Bluetown, ifølge Nick Pallesen, kontinuerligt midler ind fra såvel private som institutionelle investorgrupper, ligesom man løbende har samtaler med potentielle nye. Hvilket da også er nødvendigt; IT-infrastruktur er dyrt, som han påpeger, og tilbagebetalingstiden er lang, men det er folk klar på.

I den forbindelse understreger Nick Pallesen vigtigheden af lokal forankring af projekter som disse, både i forhold til også at tiltrække lokale ressourcer, men også når det gælder levedygtigheden generelt.

Lokalt engagement er afgørende
”Vi kan ikke bare komme fra Danmark og gøre tingene på dansk, så at sige. Man er nødt til at gøre noget ud af den lokale involvering af samarbejdspartnere, leverandører, myndigheder osv. I eksempelvis Indien er der store kulturelle forskelle i forhold til Danmark, og derfor er man nødt til at gøre sit forarbejde ordentligt. Derfor går vi også målrettet efter at skabe lokale arbejdspladser og mikroiværksættere, der kan undervise deres kolleger, familie etc.”, siger Nick Pallesen.

Der grundige forarbejde er da også det centrale gode råd fra Nick Pallesen, da CSR.dk beder om netop en anbefaling til andre virksomheder, der måtte overveje at gå ind i verdens udviklingsregioner. Derudover skal man også være indstillet på, at tingene tager dobbelt så lang tid, som man regner med, men er man klar til det, så er der også gevinster i sigte.

”Vi er ikke i tvivl om, at potentialet er enormt, ellers var vi jo ikke gået i gang, så vi tror helt sikkert, at der er lyse tider på vej, både menneskeligt og forretningsmæssigt. De her nye teknologier, der er på vej, og som afhænger at netforbindelser – blockchain, kunstig intelligens, machine learning osv. – de kræver jo også mennesker, og det kan give arbejdspladser alle mulige steder”, siger han.

”Vi kender bl.a. til et tilfælde, hvor nogen har startet en e-learning platform, hvor folk kan lære kodning gennem spil. Det er der kæmpe store muligheder i, men det kræver store investeringer, hårdt arbejde og en velvoksen tålmodighed”, understreger Nick Pallesen.

Læs også: Telia vil være CO2-neutral i 2030

Navnlig det sidstnævnte er i øvrigt også en af årsagerne til, at Bluetown ikke er en NGO, for som Nick Pallesen peger på, så tror man ikke rigtig på modellen: ”Når finansieringen er væk, har projekterne det med at stoppe. Vi gør det økonomisk bæredygtigt, så det både bliver levedygtigt og skalérbart”.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: teknologi og bæredygtighed

Hvad er teknologis særlige rolle i forhold til bæredygtighed og verdensmål? Hvilke teknologier kan komme til at bidrage afgørende? Er der virksomhedsfyrtårne, man kan lære af? Og hvad med sikkerhed og retten til privatliv – hvordan skal den nød knækkes? ,

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle