Bæredygtighed skal sikre dansk mode

Hvis dansk mode skal have en god position på det globale marked, bør der satses på bæredygtigt tøj. Sådan lyder det fra den administrerende direktør hos Danish Fashion Institute.

”Hvis dansk mode og modeugen skal have en global position, så tror jeg på, at bæredygtighedsvinduet er vores vindue”, siger administrerende direktør i Danish Fashion Institute, Eva Kruse. Foto: Sascha Oda. .

05.08.2014

CSR.dk

Hvis det står til Eva Kruse, der er administrerende direktør for modebranchens netværksorganisation Danish Fashion Institute og for Copenhagen Fashion Week, der netop finder sted i denne uge, bør den danske mode gentænkes i en mere bæredygtig udgave, hvis den skal klare sig godt på det det globale marked. Det vil betyde tøj, der ikke er lavet af almindelige tekstiler, men i stedet er lavet af materialer som hamp, bambus, alger og genbrugte plastikfibre.

”Hvis dansk mode og modeugen skal have en global position, så tror jeg på, at bæredygtighedsvinduet er vores vindue”, siger Eva Kruse til Information og fortsætter:

”Det er det her, modebranchen kan leve af på sigt. Jeg ville ikke messe det her så meget for branchen, hvis jeg ikke troede på, der var en forretning i det”.

Bæredygtighed forklædt i godt design
Alligevel mener hun, at det er vigtigt, at der stadig fokuseres på design og kvalitet, fordi et par bukser ikke udelukkende vil blive købt, fordi de er bæredygtige. Derfor skal der gives et alternativ til forbrugeren, der stadig er lækkert og fra de rigtige mærker.

<p>”Der er jo ikke nogen, der kommer til at købe et par bukser, fordi de er bæredygtige, hvis de sidder vildt dårligt på røven”. </p>

Eva Kruse, administrerende direktør i Danish Fashion Institute

”Der er jo ikke nogen, der kommer til at købe et par bukser, fordi de er bæredygtige, hvis de sidder vildt dårligt på røven”, siger hun til avisen.

Foruden at skabe gode eksportmuligheder ser Eva Kruse det også som en forpligtigelse for modebranchen at skabe bæredygtige løsninger. Når det kommer til den danske eksport, indtager tøj og sko en fjerdeplads, og det udgjorde ifølge Eksportrådet en omsætning på ca. 39 milliarder kroner i 2012. Selv om det globalt set er små tal, mener Eva Kruse alligevel, at Danmark bør gå forrest for at gøre verden til et mere bæredygtigt sted.

”Det må være et mål, at vi skal lave det, vi laver, med mindre påvirkning af planeten og mennesker”, siger hun.

En forurenet tekstilindustri
International tekstilindustri en af de mest forurenende, og tal fra WWF viser, at produktionen af et par cowboybukser kræver op mod 20.000 liter vand. Derfor vil Danish Fashion Institutes administrerende direktør have, at dansk mode skal gøre brug af mindre bomuld i de kommende tøjkollektioner.

”En milliard mennesker har ikke adgang til rent drikkevand. Måske var det en god idé, at de drak noget af det vand i stedet for”, siger Eva Kruse til Information, og henviser til, at produktionen af tøj flere steder også foregår under kritisable forhold.

Stort bæredygtigt potentiale for dansk mode
Hun ser et stort potentiale for bæredygtighed i den danske mode, hvor naturen og industrien åbner op for at gentænke den nuværende produktion.

”Vi har nogle naturressourcer, som vi måske tidligere har overset. Vi har for eksempel en kæmpe fødevareindustri, og alle affaldsprodukterne fra mejerierne og kornproduktionen kan man lave tekstiler af. Vi har masser af hav med masser af tang og alger. Måske kunne vi en dag blive selvforsynende på metervarer”, siger Eva Kruse.

Læs også: Topmøde om bæredygtig mode i København

Selvom flere danske tøjmærker har en bæredygtig produktion, er det alligevel ikke nok ifølge Eva Kruse, der håber på, at dansk mode i fremtiden kan markedsføres som bæredygtig. 

- SSM

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

19.03.2024Advice

Sponseret

ESG er ikke kun rapportering og compliance - det handler om forandringsledelse og konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn