Ansvarlig ledelse skal få os væk fra afgrunden

Hvad vil vi have: Ansvarlig ledelse med store ambitioner, åbenhed og samarbejde! Hvornår vil vi have det: Nu! Hvornår får vi det: Der er lige lidt, vi skal finde ud af først.

Den gamle børssal på Børsen danner ramme om de 300 deltageres oplevelse af debatter og præsentationer af CSR-problematikker nu og her. Foto: Carsten Lundager..

26.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Går man til den årlige CSR-konference arrangeret af FSR – danske revisorer, Dansk Erhverv og Erhvervsstyrelsen er man ret sikker på at komme i godt selskab. I år var ingen undtagelse, da årsfesten i CSR-familien mødtes på Børsen d. 26. oktober 2017.

Der var finansministeren, den nye generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, direktører og strateger fra store og mellemstore virksomheder, investorer fra pensionskasser og chefer fra arrangørernes organisationer. De skulle diskutere i paneldebatter og holde oplæg. Som journalist ville det have været sjovere, hvis nogle af dem var mægtigt uenige. Det er de bare ikke.

Enige om det meste
Skal man kort sammenfatte, hvad man er enige om, kan det fortælles sådan her:

Der er en historisk uden sammenligning stor tillidskrise mellem samfunds ledelser og borgere/kunder/forbrugere. Det er ikke så mærkeligt, for samfundets ledelser har i nogen grad glemt at få alle med, og der har været for mange afsløringer af anløben praksis politisk og i virksomheder. Det, der kan redde os, er samarbejde og åbenhed – i nye mere forpligtende partnerskaber. Det skal drives af ansvarlige ledelser, som har modet til at tænke og agere langsigtet. I høj grad også virksomhedsledelser, selvom de bliver målt på kortsigtede præstationer.

Det, der er brug for
Vi ved altså godt, hvad der skal til. Det er bare ikke altid det, der foregår i virkeligheden.

Tag nu åbenhed. Den er essentiel, både fordi det så bliver sværere med ikke-ansvarlig ledelse, og fordi åbenhed er den bedste måde at sikre sig mod kritik. Men den synes at være svært at praktisere, fordi frygten for at ende i en malstrøm af dårlig omtale er stor og ikke uberettiget. Som Morten Lehmann, CSR-chef i Dansk Erhverv sagde det:

”Hvis man spørger mig, er det største problem i dansk CSR ikke greenwashing, men green-bashing.”

Et udsagn, som Christian Friis-Bach, der i næste uge tiltræder som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, bakkede op om:

”Alle fejl er tilsyneladende rimelige at hive frem og kritisere virksomheder og organisationer for. Det er også derfor vi skal blive bedre til at dele risikoen i samarbejder.”

Eller kig på behovet for en ny slags partnerskaber, hvor man deler risikoen på nye måder, så det bliver umuligt at stikke af fra en fejltagelse, men også umuligt ikke at bidrage konstruktivt, fordi der er mere på spil for alle parter. Dem skal der laves mange flere af. Men hvor er de gode eksempler på helt nye partnerskabsmodeller? Det ved vi ikke helt endnu.

Hvem fortjener at lede?
Som Dirch Passer sang i ABC-revyen i 1955: Oven over alting stråler moder sol. I dag er det så ikke solen, men verdensmålene, som lægger så fint et lys ud over det hele. At finansminister Kristian Jensen står klippefast bag målene, har han længe givet udtryk for. I sit åbningsindlæg forklarede han, hvordan de og tillidskrisen leder til samme konklusion:

”Tillidskrisen gør, at både politikere og erhvervslederes store spørgsmål i dag er, hvordan gør vi os fortjent til at lede? Samtidig skal vi alle huske, at det jo ikke er FN’s verdensmål. Det er mine, dine, vores og jeres mål. Kun med ærlighed, ydmyghed og en vision for hvad man vil og kan bidrage med i verden gøre man sig fortjent. Det er CSR – ikke bare i den klassiske forstand, men bredt set: hvad kan vi i vores virksomhed bidrage med?”

Hvordan spiller kort sigt – langt sigt sammen?
Pelle Pedersen som er arbejder med ansvarlige investeringer i PKA, lagde sig i samme spor som Kristian Jensen, men bragte en anden af konferencens hovedtemaer ind i debatten:

”Det handler om ledelse – om at forsvare sine langsigtede beslutninger mens og selvom man måles på kortsigtede præstationer. Om at turde at holde fast i det, man ved er det rigtige på langt sigt, selvom man presses på det korte,” sagde han.

Til gengæld mente over 80 procent af tilhørerne ikke, at det er et problem at være hurtig til at tilpasse sig og tænke langsigtet på samme tid. Der var panelet enige: Det handlede om at have stærke værdier og en solid strategi at læne sig op ad.

”Hvis man har levet en langtidsholdbar strategi så kan man bruge den til at tage både store og små beslutninger. Man må jo gå efter at være med i rigtig lang tid og derfor også have ambitioner på langt sigt, ellers er det jo ikke interessant at være med overhovedet,” sagde Martin Nørholm Baltser, direktør i Middelfart Sparekasse.  

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)