Hæder til gas og græshopper

To vidt forskellige projekter løb med hver sin udgave af 360 grader-prisen, der blev uddelt i denne uge. Mens Flonidan arbejder med bæredygtige gasmålere, så vil Hop indsamle græshopper i Uganda, til glæde for de lokale bønder.

Direktør for DIEH, Mette Boye, bød velkommen og præsenterede juryen. Foto: Anders Kampmann.

22.09.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

CEO for Flonidan, Sten Dyrmose, modtog prisen sammen med HSE-IS Coordinator Buggi Buch Widell. Foto: Anders Kampmann.

Horsensbaserede Flonidan, som vandt i kategorien Etableret virksomhed, arbejder med at sænke spild og ressourceforbrug omkring produktion af gasmålere, blandt andet ved at gentænke design og genbruge materialer. Det indebærer eksempelvis at målerne nemt kan skilles ad i forbindelse med reparation, ligesom Flonidans forretningsmodel indebærer, at virksomheden får de udtjente målere retur, så komponenterne kan genanvendes.

360 grader-prisen er en anerkendelse af den indsats, som Flonidan har gjort for at skabe en mere bæredygtig og energivenlig produktion, og det skaber selvsagt glæde hos de ansvarlige: ”Vi har arbejdet hårdt for at styrke forretningen. Prisen er en stor motivator til at fortsætte det gode arbejde”, siger CEO i Flonidan, Sten Dyrmose.

I kategorien Start up gik prisen til virksomheden Hop, der er startet af to tidligere studiekammerater på Aalborg Universitet, Petrea Krag Burba og Niels Bach. Sammen har de udviklet (og udvikler fortsat) opfindelsen Prolect, der skal indsamle græshopper fra landbrugsjordene i Uganda til videresalg på det lokale og internationale marked.

Græshopper har en speciel status i Uganda, hvor de både er en plage for bønderne, fordi de store sværme kan ødelægge høsten, og samtidig anses som en delikatesse, da de er en næringsrig spise, der både indeholder store mængder protein og fedt. Derfor slår Prolect, der skal produceres bæredygtigt med bl.a. solpaneler, så at sige to græshopper med et smæk.

De to stiftere af Hop, Petrea Krag Burba og Niels Bach, tager tilbage til Uganda i starten af oktober for at arbejde videre med deres projekt. Foto: Anders Kampmann.

”Vi var glade bare for nomineringen, så at vi vinder gør os både beærede og stolte. Promovering er altid vigtigt, og en pris som den her kan helt sikkert åbne nogle døre og være med til at give os noget netværk, når vi på sigt skal til at tiltrække investorer. Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har et færdigudviklet produkt endnu, ligesom vores businesscase stadig er under opbygning, men det gør jo samtidig denne her anerkendelse endnu bedre”, sagde Petrea Krag Burba til CSR.dk efter overrækkelsen på Børsen.

Vidt forskellige jurybedømmelser
Begge virksomheder livepitchede deres koncepter foran en jury på fem erfarne erhvervsfolk med bl.a. Ilse Jacobsen, der er kendt fra Løvens Hule, Troels Børrild fra Mellemfolkeligt Samvirke og Sandja Brügmann fra The Passion Institute.

Lige så forskellige, de to virksomheder er, lige så meget adskilte de to voteringsprocesser sig, fortæller Sandja Brügmann efterfølgende CSR.dk.

”Omkring Flonidan var der en del diskussion, men vi pegede på dem, fordi de har formået at ændre ledelses mindset, og intern adfærd hen imod en mere bæredygtig forståelse og ageren af forretningsførelse. Adfærdsændring er en udfordrende størrelse, og selvom Flonidan ikke er i mål som bæredygtig virksomhed, så har de taget de første og oftest sværeste skridt i processen. Fordi forretningspotentialet er stort, trods det bæredygtige stadig lakker, valgte juryen at belønne Flonidan med 360 Grader-prisen med den opfordring, at der tænkes endnu mere bæredygtigt i forhold til nye, vedvarende energikilder”, lyder det.

Læs også: Dansk plastikpose skal rense drikkevand i Afrika

Græshopper er både en plage og en delikatesse i Uganda. Derfor kan Hops indsamlingskoncept blive en dobbeltgevinst for de lokale landmænd, der dels kan få skånet deres høst, og dels tjene på at sælge insekterne videre. Foto: Hop/facebook..

Nærmest lige modsat var overvejelserne omkring Hop, som fik ros fra hele panelet.

”Hop var en klar vinder, som alle i juryen var enige om var en 1’er. Passionen er tydelig i de to stiftende partnere, og passionen er vitterligt den allervigtigste ingrediens. Virksomheden udviser lokal forståelse af et problem, der løses på kreativ vis. Løsningen skaber merindkomst for de involverede bønder og produktet fødes ind i en forbrugeradfærd, der allerede ser produktet som en eftertragtet delikatesse. Det er en opstartsvirksomhed, så der er logistiske og forretningsmæssige områder, der endnu ikke er helt på plads – hvilket er helt naturligt. Jeg håber, de får en god forretningsstrateg på her i startfasen for også at sikre økonomisk vinding”, siger Sandja Brügmann.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K