250 virksomheder i modebranchen endelig i mål med nyt værktøj

Lancering af fælles mærkningsordning et vigtigt skridt mod bedre overblik og mere gennemsigtighed i modebranchen. Efter ti års udviklingsarbejde bliver H&M blandt de første til at bruge nyt kommunikationsværktøj.

Grafik: Sustainable Apparel Coalition.

27.05.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden Walmart og Patagonia i 2009 etablerede Sustainable Apparel Coalition (SAC) med det formål at finde en måde at definere og måle bæredygtighed i modebranche, har SAC's stadig flere medlemmer arbejdet på at etablere en mærkningsordning, som kan bruges til at kommunikere til forbrugerne.. En måde som kan anskueliggøre det enkelte stykke tøjs påvirkning af miljø og sociale forhold på en nemt og letforståelig måde til forbrugerne. 

Kendt som Higg Indexet har SAC’s flere end 250 virksomhedsmedlemmer fra alle led i modebranchens værdikæde leveret miljødata for sine produkter, deltaget i forbrugertests og givet input til udvikling af værktøjet.

Læs også: Økologisk bomuld gør ikke en t-shirt bæredygtig

Og nu er det her! D. 27. maj 2021 har SAC og virksomhederne, som deltager i den første fase af udrulningen ,derfor sendt pressemeddelelser ud om, at nu sker det. Nu lancerer man – hos en begrænset gruppe medlemmer ”Higg Index Sustainability Profiles”.

Higg Index Sustainability Profile bruges til at give et produkt karakter på en skala fra ”baseline” til ”3”. Baseline” gives til produkter, der er lavet af konventionelle materialer, og karaktererne 1,2 og 3 tildeles til produkter lavet af materialer med en lavere miljøbelastning. Kunder vil også have mulighed for at se detaljeret information om produktets indflydelse på vandforbrug, global opvarmning, brugen af fossile brændstoffer samt vandforurening.

H&M og Norrøna først ude
Den udvalgte gruppe af virksomheder består af Boozt, C&A, Calvin Klein and Tommy Hilfiger (ejet af PVH Corp.), Columbia Sportswear, H&M, Helly Hansen, JustWears, Lenzing AG, Norrona, PUMA, Salomon og Zalando.

De har alle forpligtet sig til, at de på online salgskanaler i USA og Europa og på en bred vifte af produkter vil offentliggøre information, som er beregnet og kommunikeret ens på tværs af produktkategorier og mærker. Netop dette har altid være SAC’s ambition.

H&M og den norske producent af outdoortøj, Norrøna, vil allerede fra d. 27. maj have ”Higg Index Sustainability Profiles”, som det officielt hedder, for udvalgte produkter på deres online shops i USA og Europa. Øvrige deltagere vil integrere Higg i de kommende måneder.

”Vi er virkelig glade for at kunne lancere den første version af Higg Index Sustainability Profile, der gør det muligt for kunder at se produkter miljøbelastning. Tjenesten er nu tilgængelig på et udvalg af produkter på tværs af vores 31 europæiske onlinemarkeder samt vores onlinemarked i USA. Det er en betydningsfuld milepæl for os at nå hertil, og vi har arbejdet intenst på dette i mere end et årti. Vi tror fuldt ud på, at gennemsigtighed er nøglen til at transformere modeindustrien, og vi er spændte på at se redskabet udvikle sig, så vi fremover kan dele langt flere miljømæssige og sociale informationer med vores kunder – på tværs af vores produkter”, fortæller Pascal Brun, Head of Sustainability i H&M i en pressemeddelelse.

Grafik: Sustainable Apparel Coalition.

En verden af værktøjer i udvikling
Bag Higg Index Sustainability Profiles – som er et forholdsvist letforståeligt kommunikationsværktøj ligger en del forskellige værktøjer til måling, dataindsamling og certificering af data fra Higg, som arbejder på at færdiggøre flere moduler over de kommende år. 

Det gælder f.eks. miljødata fra produktionsfaciliteter og fra administration- og salgssteder. Planen er, at man fra tidligt i 2023 også har sociale data fra produktionsfaciliteter med, og man vil dermed have bevæget sig ganske tæt på at være "det første holistiske system til kommunikation af bæredygtighedsperformance gennem et produkts livscyklus", som SAC skriver i sin pressemeddelelse. 

Læs også: Modebranchen skal ned på halvdelen af nuværende udledninger

“Den eneste måde at bekæmpe greenwashing på er konsistens og sammelignelighed i data. Vi har brug for et og kun et system, hvor hele modebranchen leverer data på alle fabrikkerne, alle produkterne, alle materialerne og de forskellige dele af driften. Higg har indsamlet og oragniseret denne type data i årevis - vi arbejder med mere end 45.000 brugere," siger Jason Kibbey, som er leder af Higg til Yahoo.com. 

Higg har tilsyneladende brug for yderliger hjælp til arbejdet. De søger i hvert fald en Director of Higg Facility Tools lige nu. Man kan ansøge her

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K