”Folk vil gerne rejse ansvarligt, og det er en god forretning for os”

Det australske rejsebureau Intrepid Travel er som det største af sin slags blevet B Corp-certificeret for sit fokus på socialt og miljømæssigt ansvar. Det har været en lang proces, men besværet værd, fortæller CEO James Thornton.

Peru, her Titicacasøen, er blandt de foretrukne rejsemål for de stadig flere danskere, der benytter sig af Intrepid Travel..

17.08.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er efterhånden en kendt sag, at turisme har store miljømæssige konsekvenser, men at det er ensbetydende med, at man ikke kan være bevidst og aktiv om sit sociale og miljørelaterede ansvar, modbeviser det australske oplevelsesrejsebureau Intrepid Travel.

Selskabet er således blevet certificeret som B Corp-virksomhed. Certificeringen udstedes til virksomheder, der ’løfter et særligt stort socialt ansvar og kræver forpligtigelse til høje standarder inden for sociale forandringer, miljømæssige præstationer, gennemsigtighed og ansvarlighed’, som det hedder.

Læs også: Dansk rejsebureau får blåstempling i bæredygtig turisme

Med sine i alt 1800 ansatte i 30 kontorer verden over er Intrepid Group, der blev grundlagt i 1989 og nu omfatter 23 virksomheder, det største rejseselskab på globalt plan, der har fået tildelt B Corp-certificeringen, hvilket bringer dem i fint selskab med selskaber som Ben&Jerrys, Danone og Fairphone samt danske aktører som Baisikeli, Skagerak og Better World Fashion.

Siden 2010 har Intrepid været CO2-neutrale, hvilket indebærer dels brugen af vedvarende energi til den daglige drift, og dels ved at kompensere for den miljøbelastning, de forvolder i forbindelse med deres rejser. Derudover har man siden 2008 været en del af UN Global Compact, ligesom man har sin egen fond, The Intrepid Foundation, som siden 2002 har doneret over 6 mio. australske dollars (ca. 28,5 mio. kr.) til mere end 100 velgørende organisationer i hele verden, heraf AU$ 1 mio. alene sidste år.

CEO James Thornton, der faktisk er brite, har været hos Intrepid i 13 år i en række funktioner, inden han satte sig i chefstolen i marts sidste år. Foto: Intrepid Group.

CSR.dk fangede koncernens CEO James Thornton, der også er formand for fonden, på telefonen fra hovedkvarteret i Melbourne for at høre om tankerne bag certificeringen og principperne, der går forud for den, samt om Intrepids position i Danmark, hvor man sidste år fik 73 procent flere kunder.

Kan du fortælle lidt om Intrepids historie og hvilken rolle, bæredygtighed spiller i den sammenhæng?

”Vi er verdens største adventure-rejsebureau med 300.000 kunder i 2017, som vi sendte på ture i 120 lande på alle syv kontinenter. Siden starten for snart 30 år siden har vi arbejdet med små rejsegrupper, der bevæger sig rundt i de forskellige lande på de lokales præmisser og med stor respekt for de steder og mennesker, de besøger. Så vi har altid sigtet efter en operationel model, der er god for både miljø og samfund.”

”Vi sørger også for, at den økonomiske omsætning, der følger med vores rejsende, bliver i lokalområderne, eksempelvis ved at bruge lokale leverandører og transportselskaber.”

Med den ballast, hvad betyder B Corp-certificeringen så for jer?

”Det er kæmpe præstation for os. Vi driver 23 forretninger på verdensplan, som alle sammen har været igennem en meget grundig bedømmelsesproces, der endte med at tage tre år. Vi ansøgte selv om certificeringen af fire basale årsager: For det første var vi sikre på, at det ville give flere fordele for alle involverede; os selv, kunder, samarbejdspartnere osv. For det andet ser vi det som et tillidsstempel, vi kan vise omverdenen, og som illustrerer, at vi tager vores ansvar seriøst og ikke bare greenwasher som så mange andre.”

”For det tredje skal certificeringen understøtte vores mål om fortsatte forbedringer. Eksempelvis fik vi gode karakterer inden for community og ansatte – kønsfordelingen i vores ledelse er 50/50 – mens vi ikke var så gode på miljøfronten, som vi godt kunne tænke os. Endelig handler det også på langt sigt om vores overordnede mission og vores legacy – hvilken rolle vil vi gerne indtage i samfundet, og hvordan vil vi gerne efterlade kloden til vores efterfølgere. Alt i alt er jeg sikker på, at B Corp-certificeringen hjælper os til at blive en bedre virksomhed.”

Men er I ikke fanget i lidt et paradoks alligevel? Ret beset ville det vel være mere bæredygtigt, hvis folk som helhed rejste mindre – eller i hvert fald fløj knap så meget. Hvordan forholder I jer til det?

”Du kan godt have en pointe i forhold til det miljømæssige fodaftryk isoleret set, men det gør vi jo en hel del for at kompensere for. Som koncern har vi været CO2-neutrale siden 2010, hvilket bl.a. indebærer at vi køber CO2-offsets, som modregner udslippet fra vores aktiviteter. Derudover så sørger vi som nævnt for at styrke de lokale økonomier, i de områder, vi opererer i, hvilket også fører til investeringer i naturbeskyttelse.”

Men hvordan balancerer I de finansielle overvejelser over for de miljømæssige problemstillinger, I er en del af, fx når I sammensætter rejseprogrammer? Vil folk betale ekstra for at rejse bæredygtigt?

”Vi er en for profit-virksomhed, men det at have et større formål er meget vigtigt for os. Folk vil gerne rejse ansvarligt og med virksomheder, der tager bæredygtighed alvorligt på alle parametre, og derfor mener vi ikke, at ansvarlighed og indtjening udelukker hinanden, snarere tværtimod. Min oplevelse er, at det at vi har bæredygtighed i kernen af vores koncept, skaffer os flere kunder. Så at have et formål udover profit har altid været og er stadig en god forretning for os. Og det er altså ikke fordi vores ture som sådan er dyrere end vores konkurrenters; vi tilbyder nogle andre ting, så det er svært at sammenligne.”

Kan du afslutningsvis sige noget om jeres position på det danske marked? Hvor afgørende er jeres fokus på ansvarlighed på vores breddegrader?

”Danskerne vil gerne rejse ordentligt, og det har givet os en del nye kunder både i Danmark og Skandinavien i øvrigt, hvor der er flere og flere, som kan se vores værdi. Derudover vil danskerne meget gerne rejse til nogle alternative destinationer, som ikke er prægede af masseturisme, men derimod er unikke. Danskerne kan godt lide følelsen af at være de første et nyt sted, og vise frem det på de sociale medier, og til det formål kan vi tilbyde nogle meget autentiske oplevelser i lande som Peru, Cuba, Indien og mange andre. Så vi ser frem til yderligere vækst, også i Danmark. På bæredygtig facon selvfølgelig.”

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J