”Vi vinder også kommercielt ved at gå forrest”

Byggematerialeproducenten Alfix har systematiseret sit arbejde med ansvarlighed, og selvom man ifølge direktør Anders Bertelsen Toft ofte ikke er de billigste, så giver strategien mening både finansielt, værdimæssigt og menneskeligt. Og forretningen vokser.

Produktionen på fabrikken i Kolding er blevet mere miljøvenlig gennem de senere år med bl.a. flere lokale råmaterialer og et sænket energiforbrug. Foto: Alfix.

18.02.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Siden 1963 har østjyske Alfix fremstillet materialer til byggebranchen i form af bl.a. spartelmasse, fliseklæber og facadepuds. Det er fysisk tunge produkter, og derfor har arbejdsmiljø været centralt for virksomheden siden begyndelsen, fortæller CCO og direktør, Anders Bertelsen Toft.

Læs også: Bæredygtighed i byggeriet skal ned i øjenhøjde

Direktør/CCO for Alfix, Anders Bertelsen Toft, er tredje generation Toft i virksomhedens direktion og har været med til at samle selskabets CSR-strategi. Foto: Alfix.

Omkring årtusindskiftet begyndte man så at systematisere sit arbejde omkring bæredygtighed og miljø, bl.a. ved at få certificeret sin miljøstrategi af Green Network, for på den måde at løfte sit ansvar i forhold til både produktion og drift.

De sidste otte år har det familieejede selskab – Anders Bertelsen Toft er tredje generation Toft i direktionen – hævet indsatsen yderligere og samlet sine forskellige initiativer under en samlet CSR-strategi med tre søjler; bæredygtighed, uddannelse og velgørenhed.

”Generelt vil vi gerne slå en ansvarlighedsparaply ud, som dækker over vores overordnede holdninger i forhold til de mennesker og de omgivelser, der kommer i berøring med vores produkter og aktiviteter. Vores løsninger skal selvfølgelig være af høj kvalitet, men arbejdsmiljøet for brugerne er også stadig meget vigtigt – specielt for håndværkerne – og så er der kommet en lang række andre emner til over årene”, forklarer han.

På produktfronten arbejder Alfix derfor med at gøre sine forskellige materialer lettere, så brugerne ikke skal bære så meget. Derudover har man gennemført syv miljøredegørelser med et gennemgående mål om at mindske sit aftryk på omverdenen.

Det sker eksempelvis via et øget fokus på lokale råvarer som eksempelvis sand og cement, hvor man nu henter langt mere fra nærområdet, et sænket energiforbrug, anvendelse af vedvarende energi, en CO2-neutral hjemmeside, FSC-certificerede papirsække, genbrugsplast til anden emballage, mindre spild og væsentligt mere genbrug i produktionen generelt.

”Det er tydeligt, at der er flere og flere i branchen, der får en holdning til emissioner og andre aspekter af bæredygtighed – heldigvis. Så selvom vi ikke er de billigste på markedet – certificeret papir er en kvalitet, der koster lidt ekstra – så kan vi mærke, at vi også vinder kommercielt på at gå forrest. Og vi vokser både herhjemme og eksportmarkederne”, siger Anders Bertelsen Toft.

En masse indskolingsbørn fra en lokal folkeskole i Kolding brugte kasserede og ubrugte fugemassesække som upcyclet udklædning ved et arrangement sidste år. Foto: Alfix.

Aldrig i mål
Udover de forretningsmæssige gevinster har Alfix også profiteret på anden vis på sin miljøindsats. Virksomheden har således vundet Byggeriets Miljøpris i 2012 i Danmark, ligesom strategien har været med til at hente opgaver hjem i Sverige, og så giver den ansvarlige tilgang ifølge Anders Bertelsen Toft også noget stolthed og sammenhold på de indre linjer.

Alfix har desuden en lang tradition for at donere til velgørenhed, men direktøren understreger flere gange, at ”vores CSR-strategi ikke blot er filantropi; det skal også hænge sammen økonomisk, og vi siger ofte pænt nej tak til velgørende projekter og henvendelser for at kunne koncentrere vores kræfter og være stærke få steder”, som han siger.

Netop relationerne til kunderne konkurrencen i byggebranchen er noget, man er meget opmærksomme på i hovedkvarteret i Kolding. Flere af industriens andre aktører flytter sig også, på forskellig vis, så man skal ikke hvile på laurbærrene.

Læs også: Gennembrud på vej: Byggeaffald skal genanvendes i nybyggerier

”Vi oplever generelt, at der er flere i branchen, der vil noget mere med deres forretning end blot at tjene penge, hvilket bestemt er positivt, men omvendt ser vi desværre også, at der stadig er nogle, der vælger de lette løsninger. Derfor skal vi aldrig være tilfredse og stå stille, men derimod altid se efter nye områder, hvor vi kan forbedre os. Vi når aldrig i mål”, slutter Anders Bertelsen Toft.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)