Vores madspild koster 11 milliarder kroner årligt. AI har potentialet til at ændre det, siger danske virksomheder
I en ny rapport fra tænketanken ONE\THIRD står det klart, at madspild fortsat er et problem i Danmark. Ved brug af AI vil danske virksomheder nu løse det.
Den nye rapport, KLIMA- OG ØKONOMISKE KONSEKVENSER VED MADSPILD 2025, fra tænketanken ONE\THIRD, udarbejdet af COWI, viser at Danmarks samlede madspild er vokset med otte procent siden 2021, og at madspild koster samfundet over 11 milliarder kroner årligt. Desuden er klimapåvirkningen øget med 13 procent og svarer i dag til 3,4 procent af Danmarks samlede klimapåvirkning.
Blandt andet derfor satte ONE\THIRD med konferencen SPIS\BAR fokus på om og hvordan AI kan bidrage til at reducere madspild.
En analyse blandt 29 danske virksomheder viser, at omkring 20 procent allerede er i gang med at bruge AI til at få bugt med spildet. Det betyder også, at 80 procent ikke er i gang, endnu. For adspurgt om potentialet for at AI kan hjælpe med at reducere madspild, så er der udbredt enighed om, at dét kan det.
Virksomhederne har en lang liste af forventninger til AI:
- 66 procent forventer omkostningsbesparelser ved reduceret spild, optimeret indkøb og lavere bortskaffelsesgebyrer.
- 47 procent regner med en markant reduktion i mængden af madspild.
- 40 procent ser udsigt til mere præcise efterspørgselsprognoser, højere produktkvalitet og bedre styring af holdbarhed.
- 36 procent forventer at kunne forbedre lagerstyringen og dermed undgå flere fordærvede råvarer og fødevarer.
- 33 procent har en forventning om mere effektiv, datadrevet beslutningstagning
Der er mindre tiltro til, at AI kan bidrage til bæredygtighedsprofilen eller med nye indtægtskilder, hvor kun henholdvist 17 og 10 procent af virksomhederne forventer disse.
Udfordringer med AI-opstart
Rapporten som Cowi har udarbejdet for ONE\THIRD viser, at fødevareindustrien er den primære kilde til madspild, hvor forarbejdning og fremstilling står for 52 procent af det samlede spild. Siden 2021 er klimapåvirkningen fra industriens madspild steget med hele 48 procent, hvilket er en betydeligt hurtigere stigning end det som ses for det generelle madspild.
Den lille frivillige analyse blandt virksomheder har derfor også sat fokus på, hvad det er for udfordringer virksomheder ser i forhold til at gå i gang med at anvende AI.
Virksomhederne peger på en række udfordringer, både forventede og aktuelle, i forbindelse med at komme i gang med AI:
- 48 procent ser det som en barriere at identificere de rette AI-løsninger og leverandører, der matcher deres specifikke behov.
- 41 procent forventer vanskeligheder med at få AI til at spille sammen med eksisterende IT-systemer og processer.
- 31 procent fremhæver manglen på kvalificeret personale.
- 24 procent regner med problemer i forhold til at indsamle data af god kvalitet.
- 21 procent oplever, at det er en hæmsko, at der mangler eksempler og cases fra netop deres brancheområde.
Kunstig intelligens kan hjælpe med at knække kurven
ONE\THIRD ser muligheder for at vende udviklingen. Tænketanken fremhæver AI som en central del af løsningen og peger på, at Danmarks stærke fødevaresektor kan gå forrest.
"Rapportens tal understreger behovet for handling, og heldigvis findes mange af løsningerne allerede," siger Louise Gade, bestyrelsesformand i ONE\THIRD. "Danmarks fødevaresektor er blandt de mest innovative i verden, og kunstig intelligens er en teknologi, der kan være med til at spille en afgørende rolle i at reducere Danmarks madspild."
AI-teknologi kan blandt andet optimere produktionen i hele fødevareværdikæden ved at analysere data, forudsige produktionsfejl, optimere lagerbeholdninger og forbedre kvalitetskontrollen.
Rapporten fra COWI kan læses her: https://onethird.dk/publications/