Dansk landbrug som grønnere end de andre er en myte

Det danske landbrug er verdens grønneste, siger man. Problemet er bare, at det ikke kan bevises, siger eksperter.

Når det kommer til svineproduktion er den danske ikke den klimaeffektive i verden - faktisk 12 pladser fra det. Foto: 123RF.

12.10.2022

CSR.dk

Landbrugs- og klimapolitik skal og vil overlappe hinanden. Står det til Venstre, så er det vigtigste at have for øje, hvordan vi omstiller den danske fødevareproduktion uden at vi skubber den, arbejdspladserne og CO2-udledningerne til udlandet.  

For Danmarks landbrug er langt grønnere, end hvad man ser i andre lande. Så for stort et pres på landbruget vil derfor være at skyde os selv i foden, argumenterer Jakob Ellemann-Jensen – både klimamæssigt og økonomisk.

Men Venstre-formanden har et problem. For påstanden, som ellers har været en genganger i Venstres klimapolitik i flere år, kan ikke bekræftes af landbrugets reelle tal. Det fortæller både DR og Information.

Ikke noget at have det i

I virkeligheden er problemet med Venstres argument faktisk, at der næsten ikke er nogle tal, der enten kan be- eller afkræfte påstanden.

Tænketanken Kraka har sammen med rådgivningsfirmaet Deloitte i en rapport fra foråret kigget på de tre eksisterende studier, der sammenligner landbrugs klimaeffektivitet.

”Dansk landbrug ser ikke ud til at være meget mere klimaeffektivt end landbrug mange andre steder, som vi normalt sammenligner os med,” siger Ulrik Beck til Information, cheføkonom i tænketanken Kraka, på baggrund af rapporten.

Han bliver suppleret af Jørgen E. Olesen, der er professor på institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet:

”Det eneste, vi kan sige, er, at vi hører til i den bedre ende sammen med andre nordeuropæiske og nordamerikanske lande. Men hvor stor den ende er, ved vi ikke,” siger han til DR.

Studierne, der ellers giver det danske landbrug en høj placering, er blevet kritiseret for henholdsvis ikke at inkludere alle nødvendige tal såsom landbrugsareal i beregningerne, såvel som kun at præsentere resultater, der ligger indenfor den statistiske usikkerhed, så de ikke reelt er pålidelige.

Læs også: Med nye EU-krav skal ’brug og smid væk’-kulturen smides i skraldespanden

I det tredje studie ender Danmark ikke i top-10, hverken når det kommer til mejeriprodukter (top 16), oksekød (top 19) eller svinekød (top 13).  

På trods af at Information fremlagde kritikken for Venstre søndag, brugte Jakob Ellemann-Jensen stadig argumentet i en tv-debat senere samme aften.

Til Information gav partiets landbrugsordfører, Erling Bonnesen, følgende skriftlige kommentar:

”I Venstre lytter vi naturligvis til de argumenter, vi mødes med, når det kommer til den grønne omstilling af dansk landbrug. Men vi mener, at det er helt afgørende, at vi udvikler og ikke afvikler dansk landbrug. Vi mener bestemt, at det godt kan lade sig gøre at bevare arbejdspladser i erhvervet, samtidig med at vi passer godt på natur, miljø og klima.”

- KCP

Bureau Veritas

Sponseret

Understand Climate Footprint Calculations – LCA, EPD, PEF and the GHG Protocol Explained

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

21.08.20253H Law

Sponseret

Dokumentation af grønne påstande – hvad kræver loven?

20.08.2025CSR.dk

Strikkere sørger for kæmpe beløb til Unicef i Gaza

18.08.2025BSR

Sponseret

Developing Integrated Approaches to Human Rights, Climate, and Nature

15.08.20253H Law

Sponseret

Klimakompensation og markedsføring: En juridisk balancegang

07.08.20253H Law

Sponseret

Grønne udsagn og den konkrete vurdering

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Root cause analysis is used to improve process and product quality, minimize safety risks, and meet regulatory requirements.

Dato

16.09.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Valified
Webinar
Better ESG > Better Business

Bliv klogere på, hvordan Valified kan hjælpe jer forretningsværdi af Valified, vise de seneste løsninger og give et klart billede af, hvad der kommer næste gang.

Dato

16.09.2025

Tid

09:00

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

17.09.2025

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ligestilling, Diversitet og Ledelsessystemet Introduktion til DS 5001 og ISO 30415

Ligestilling og diversitet er for alvor kommet på virksomhedernes dagsorden og flere studier peger på, at et strategisk fokus på emnet skaber robuste virksomheder, tilfredse medarbejdere og bedre bundlinjer. Med andre ord er der god grund til at have et stærkt fokus på diversitet, men hvordan får man hjulpet udviklingen og virksomhedskulturen i den rigtige retning.

Dato

17.09.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle