Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

FN’s generalforsamling vedtager i september 2015 17 fælles mål for udviklingen af en bæredygtig verden. Det er relevant for alle virksomheder, siger flere aktører. Læs hvordan her.

FNs Sustainable Development Goals dækker 17 områder. Som virksomhed giver det muligheder i forhold til forretningsudvikling såvel som noget at spejle sin CSR-indsats i. .

01.09.2015

CSR.dk

Sustainable Development Goals (SDG) er en liste over 17 målsætninger som hele verdenssamfundet bør arbejde hen i mod i de næste 15 år. Målene fremhæves vidt og bredt som et nyt fænomen: At man faktisk er blevet enige om, at etablere fælles mål for hvad hele verden skal arbejde med, for at trække udviklingen i den bæredygtige retning.

Det gælder også for virksomheder, som bliver specifikt bedt om at levere deres bidrag til fremdriften. For de fleste giver det nok udmærket mening, hvis man tænker på Shell, Maersk, Unilever, Google etc., hvis aktiviteter er tilsvarende globale. Men hvad med en dansk mellemstor virksomhed?

CSR.dk har talt med Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR- Danske Revisorer at få deres bud på hvordan danske virksomheder kan bruge SDGerne. Ved at sætte de nye mål på dagsordenen for de tre organisationers fælles konference den 7. september, har de nemlig gjort sig til centrale aktører i at fragte FNs tankegods til Danmark.

Dansk Erhverv, Louise Koch, CSR-chef

Hvorfor er SDGerne relevante for danske virksomheder?
For det første kan de overveje, om der er nogle af deres produkter eller teknologier som kan bruges til at fremme opfyldelsen af et eller flere mål. For det andet kan de bruge dem som ramme i deres arbejde med at drive ansvarlig virksomhed, og overveje hvor deres aktiviteter kan bidrage negativt og positivt. Så det  handler både om forretningsudvikling og ansvarlighed.

Gælder det også for mindre virksomheder?
Selvom man ikke er stor, kan man jo godt have teknologiske løsninger, som er meget relevante for de globale udfordringer, og hvis man kan lave den kobling, så har man medvind fra starten af. Desuden så bidrager mindre, lokale projekter jo stadig til udviklingen, og budskabet bliver stærkere, hvis man kan fortælle historien om sin indsats til medarbejder og kunder inden for rammen af verdens fælles projekt.  Det er ligesom den klassiske historie om forskellen på at hugge sten og være med til at bygge en katedral.

Hvad er Dansk Erhvervs rolle i forhold til SDGerne?
Vi skal rådgive og skabe opmærksomhed om dem, hvor det er relevant. Målene vil sandsynligvis også få konsekvenser i form af politiske initiativer, fordi den danske regering i et vist omfang vil være forpligtet til at handle for at fremme målsætningerne. Her er vi en del af forhandlingerne om, hvad virksomhedernes rolle og bidrag skal være.

FSR - danske revisorer, Birgitte Mogensen, formand for FSRs CSR-udvalg

Hvorfor er SDGerne relevante for danske virksomheder?
SDGerne fortæller hvilke megatrends vi står overfor og virksomhederne bør undersøge om de kan påvirke eller selv bliver påvirket af de udfordringer, som SDGerne fremhæver. Det gælder både for egen drift, men også for relationer bagud og fremad i værdikæden. Det er strategisk tænkning – er der noget der kan forhindre os i eller hjælpe os til at have en god forretning også om 3, 5 og 10 år?

Gælder det også for mindre virksomheder?
Uanset størrelse, så skal en virksomhed have en plan, en strategi, noget som fortæller en selv, ens bank, ens aktionærer, ens medarbejdere hvor virksomheden er på vej hen. SDGerne er ikke operationelt orienterede – de er strategiske for den enkelte virksomhed. De understøtter virksomhedens arbejde med "sin fremtid" og at dens license to operate er intakt. Med SDGerne får de mindre virksomheder nu en mere klar ramme at arbejde indenfor - og det kommer til at lette de mindre virksomheder i deres CSR arbejde.

Hvad er FSRs rolle i forhold til SDGerne?
Revisorernes roller går ud over at tale om tallene i regnskaberne, de yder også både formel og uformel sparring om virksomhedens strategi og udfordringer. Så derfor er det vigtig, at man som revisor og revisorforening også har et blik for hvilke udfordringer det er verden står overfor i dag.

Erhvervsstyrelsen, Marie Voldby, Kontorchef

Hvorfor er SDG’erne relevante for danske virksomheder?
Når landene i FN i slutningen af september vedtager SDG’erne, giver landene samtidigt håndslag på, at de vil samarbejde i retning af disse fælles mål. Det betyder, at der både fra politisk side og ude i virksomhederne i Danmark, der opererer globalt, bliver et stærkt fokus på, hvordan SDGerne kan hjælpe med at sætte retning for den fremtidige bæredygtige vækst. Vi har i Danmark allerede ovgivning, der understøtter bæredygtighed, fx paragraf 99A og 99B i årsregnskabsloven, der skaber åbenhed omkring virksomhedernes arbejde med CSR og diversitet. Det bliver spændende at følge, hvordan SDGerne konkret kan drive en ny vækstdagsorden.

Gælder det også for mindre virksomheder?
Alle aktører – store eller små – vil skulle forholde sig til den fælles ramme for fremtidens prioriteter, som SDGerne udgør, hvis man opererer på det globale marked. Selvom de største virksomheder måske i første omgang er de aktive, vil det også involvere smv’er, hvis de fx er underleverandører til store virksomheder. Her har vi heldigvis allerede i Danmark generelle  værktøjer, som fx CSR-kompasset, og målrettede brancheinitiativer, der kan hjælpe SMV’er videre til at indfri potentialet i deres bæredygtighedsindsats.

Hvad er Erhvervsstyrelsens rolle i forhold til SDGerne?
Erhvervsstyrelsen er generelt regeringens forlængede arm på CSR-området og har som opgave at understøtte danske virksomheders arbejde på området i samarbejde med bl.a. Udenrigsministeriet. Det gør vi fx gennem vejledning og virksomhedsrettede værktøjer. I forhold til SDG’erne er styrelsens rolle derfor også at være med til at oversætte og konkretisere betydningen af dem for danske virksomheder.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024MäRK

Sponseret

B Corp, ESRS og CSRD

03.10.2024BSR

Sponseret

The Impact of Mandatory Sustainability Reporting on Corporate Functions

30.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Grønne fødevarer får et boost på 20 millioner

30.09.2024Basico

Sponseret

ESG er en tværfaglig disciplin, men hvad er CFO’ens rolle?

26.09.2024CSR.dk

STARK sætter klimatal på varelevering

26.09.2024Bureau Veritas

Sponseret

Få indsigt i ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001 på vores online seminar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

10.10.2024

Tid

08:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel