Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

FN’s generalforsamling vedtager i september 2015 17 fælles mål for udviklingen af en bæredygtig verden. Det er relevant for alle virksomheder, siger flere aktører. Læs hvordan her.

FNs Sustainable Development Goals dækker 17 områder. Som virksomhed giver det muligheder i forhold til forretningsudvikling såvel som noget at spejle sin CSR-indsats i. .

01.09.2015

CSR.dk

Sustainable Development Goals (SDG) er en liste over 17 målsætninger som hele verdenssamfundet bør arbejde hen i mod i de næste 15 år. Målene fremhæves vidt og bredt som et nyt fænomen: At man faktisk er blevet enige om, at etablere fælles mål for hvad hele verden skal arbejde med, for at trække udviklingen i den bæredygtige retning.

Det gælder også for virksomheder, som bliver specifikt bedt om at levere deres bidrag til fremdriften. For de fleste giver det nok udmærket mening, hvis man tænker på Shell, Maersk, Unilever, Google etc., hvis aktiviteter er tilsvarende globale. Men hvad med en dansk mellemstor virksomhed?

CSR.dk har talt med Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR- Danske Revisorer at få deres bud på hvordan danske virksomheder kan bruge SDGerne. Ved at sætte de nye mål på dagsordenen for de tre organisationers fælles konference den 7. september, har de nemlig gjort sig til centrale aktører i at fragte FNs tankegods til Danmark.

Dansk Erhverv, Louise Koch, CSR-chef

Hvorfor er SDGerne relevante for danske virksomheder?
For det første kan de overveje, om der er nogle af deres produkter eller teknologier som kan bruges til at fremme opfyldelsen af et eller flere mål. For det andet kan de bruge dem som ramme i deres arbejde med at drive ansvarlig virksomhed, og overveje hvor deres aktiviteter kan bidrage negativt og positivt. Så det  handler både om forretningsudvikling og ansvarlighed.

Gælder det også for mindre virksomheder?
Selvom man ikke er stor, kan man jo godt have teknologiske løsninger, som er meget relevante for de globale udfordringer, og hvis man kan lave den kobling, så har man medvind fra starten af. Desuden så bidrager mindre, lokale projekter jo stadig til udviklingen, og budskabet bliver stærkere, hvis man kan fortælle historien om sin indsats til medarbejder og kunder inden for rammen af verdens fælles projekt.  Det er ligesom den klassiske historie om forskellen på at hugge sten og være med til at bygge en katedral.

Hvad er Dansk Erhvervs rolle i forhold til SDGerne?
Vi skal rådgive og skabe opmærksomhed om dem, hvor det er relevant. Målene vil sandsynligvis også få konsekvenser i form af politiske initiativer, fordi den danske regering i et vist omfang vil være forpligtet til at handle for at fremme målsætningerne. Her er vi en del af forhandlingerne om, hvad virksomhedernes rolle og bidrag skal være.

FSR - danske revisorer, Birgitte Mogensen, formand for FSRs CSR-udvalg

Hvorfor er SDGerne relevante for danske virksomheder?
SDGerne fortæller hvilke megatrends vi står overfor og virksomhederne bør undersøge om de kan påvirke eller selv bliver påvirket af de udfordringer, som SDGerne fremhæver. Det gælder både for egen drift, men også for relationer bagud og fremad i værdikæden. Det er strategisk tænkning – er der noget der kan forhindre os i eller hjælpe os til at have en god forretning også om 3, 5 og 10 år?

Gælder det også for mindre virksomheder?
Uanset størrelse, så skal en virksomhed have en plan, en strategi, noget som fortæller en selv, ens bank, ens aktionærer, ens medarbejdere hvor virksomheden er på vej hen. SDGerne er ikke operationelt orienterede – de er strategiske for den enkelte virksomhed. De understøtter virksomhedens arbejde med "sin fremtid" og at dens license to operate er intakt. Med SDGerne får de mindre virksomheder nu en mere klar ramme at arbejde indenfor - og det kommer til at lette de mindre virksomheder i deres CSR arbejde.

Hvad er FSRs rolle i forhold til SDGerne?
Revisorernes roller går ud over at tale om tallene i regnskaberne, de yder også både formel og uformel sparring om virksomhedens strategi og udfordringer. Så derfor er det vigtig, at man som revisor og revisorforening også har et blik for hvilke udfordringer det er verden står overfor i dag.

Erhvervsstyrelsen, Marie Voldby, Kontorchef

Hvorfor er SDG’erne relevante for danske virksomheder?
Når landene i FN i slutningen af september vedtager SDG’erne, giver landene samtidigt håndslag på, at de vil samarbejde i retning af disse fælles mål. Det betyder, at der både fra politisk side og ude i virksomhederne i Danmark, der opererer globalt, bliver et stærkt fokus på, hvordan SDGerne kan hjælpe med at sætte retning for den fremtidige bæredygtige vækst. Vi har i Danmark allerede ovgivning, der understøtter bæredygtighed, fx paragraf 99A og 99B i årsregnskabsloven, der skaber åbenhed omkring virksomhedernes arbejde med CSR og diversitet. Det bliver spændende at følge, hvordan SDGerne konkret kan drive en ny vækstdagsorden.

Gælder det også for mindre virksomheder?
Alle aktører – store eller små – vil skulle forholde sig til den fælles ramme for fremtidens prioriteter, som SDGerne udgør, hvis man opererer på det globale marked. Selvom de største virksomheder måske i første omgang er de aktive, vil det også involvere smv’er, hvis de fx er underleverandører til store virksomheder. Her har vi heldigvis allerede i Danmark generelle  værktøjer, som fx CSR-kompasset, og målrettede brancheinitiativer, der kan hjælpe SMV’er videre til at indfri potentialet i deres bæredygtighedsindsats.

Hvad er Erhvervsstyrelsens rolle i forhold til SDGerne?
Erhvervsstyrelsen er generelt regeringens forlængede arm på CSR-området og har som opgave at understøtte danske virksomheders arbejde på området i samarbejde med bl.a. Udenrigsministeriet. Det gør vi fx gennem vejledning og virksomhedsrettede værktøjer. I forhold til SDG’erne er styrelsens rolle derfor også at være med til at oversætte og konkretisere betydningen af dem for danske virksomheder.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams