”Vi vil være en innovationsmaskine under SDG’erne”

Da Unleash løb af stablen i Danmark i august, var det med et overordnet mål om at bidrage positivt til verdens udvikling, ved at skabe nye idéer til at opnå FN’s udviklingsmål. ”Det gik over vores egen forventning”, lyder det fra folkene bag.

Som en del af Unleash afholdt man blandt andet en festival i Aarhus, hvor minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V), og prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, var blandt talerne. Foto: Astrid Maria B. Rasmussen.

15.09.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Det skortede ikke på store ambitioner, da omkring 1000 unge iværksættere, idémagere og talenter fra 129 lande verden over midten af august samledes i Danmark til den første udgave af eventen Unleash. I løbet af de 10 dages aktiviteter i både København og Aarhus skulle der udvikles idéer, netværk og projekter til den store guldmedalje, alt sammen med FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG’erne) som omdrejningspunkt.

Grundlæggende skete det med tre mål i horisonten. For det første skulle – og skal – der skabes nye løsninger på kendte problemer. Dernæst skulle deltagerne have de nødvendige redskaber til at realisere deres mål (dvs. adgang til mulige samarbejdspartnere, andre talenter, venturefonde, investorer osv.). Og sidst men bestemt ikke mindst skulle der etableres kontakt med det private erhvervsliv, så virksomheder – store som små – kunne få øjnene op for den nye teknologi og investeringsmulighederne i SDG’erne.

”Talenterne nøglen til hele det her projekts succes, og at finde dem var nok den sværeste opgave, og samtidig det, der lykkedes bedst”

Henrik Skovby

”På mange måder overgik arrangementet vores egne forventninger; vi ville have solgt det for mindre”, svarer executive director for Unleash, Henrik Skovby, på spørgsmålet om, hvordan det så egentlig gik.

”Det skyldes først og fremmest kvaliteten af de talenter, der deltog, og som er nøglen til hele det her projekts succes. Netop den del – at finde de her unikke talenter – var nok den sværeste opgave, og samtidig det, der lykkedes bedst. Og virksomhederne virkede også begejstrerede for dem”, fortsætter han.

Idéer med muligheder
Konkret kastede eventen 200 nye idéer af sig, og 11 teams blev belønnet som vindere i kategorierne Energi, Sundhed, Vand, Bæredygtigt forbrug & produktion, Bæredygtige Byer, Uddannelse og Fødevarer. Det var noget, der skabte opmærksomhed politisk, hvilket ifølge Henrik Skovby har stor betydning, og det var noget, som deltagervirksomhederne – bl.a. Grundfos, Rambøll og Bestseller – kunne se muligheder i.

”Det er selvfølgelig usikkert, hvor mange og hvilke af idéerne, der bliver til virkelighed. Og selvfølgelig skal nogle af koncepterne realiseres på sigt, ellers er vores model forkert; resultaterne skal jo sikre finansiering. Men derudover handler det i høj grad også om processen, om at talenterne skal igennem nogle intensive coachingforløb og at de får sat det rigtige team. Vi ved fra venturebranchen, at teamet betyder mindst ligeså meget som idéen”, siger Henrik Skovby.

Netop det langsigtede perspektiv og virksomhedernes engagement er også med til at give arrangørerne blod på tanden i forhold til det kommende arbejde og ikke mindst næste års arrangement. Hvor det kommer til at foregå er endnu ikke afgjort, og alt afhænger af finansieringen, men ønsket er naturligvis at gøre det mindst ligeså ambitiøst – og med nye elementer i ærmet oven på de danske erfaringer.

Executive director for Unleash, Henrik Skovby, er yderst tilfreds med, hvordan årets event forløb. Foto: Astrid Maria B. Rasmussen.

”I år var fantastisk, men der er samtidig rigtig meget vi kan forbedre til næste år, hvor vi sigter efter 1.000 nye deltagere. Vi vil fortsat være den her innovationsmaskine under SDG’erne, og det kræver at vi holder fast i at udbygge det her globale projekt, der kan skaber nye innovative og investerbare idéer”, siger Henrik Skovby.

”Hvad angår location, så er vi i kontakt med syv interesserede byer rundt om i verden. Det afgørende er at få finansieringen på plads. I år fik vi støtte af 15 danske fonde, hvilket er helt uhørt, og var en stor hjælp for os,” tilføjer han.

Deadline om 13 år
Derudover minder direktøren igen om de vidtrækkende målsætninger, der langt fra kun handler om selve arrangementet Unleash, men i høj grad også om at skabe grobund for det videre forløb.

”Vi skabte nogle rammer, hvor unge talenter kunne mødes, netværke og ikke bare konkurrere, men i den grad også samarbejde, hvilket de selvorganiserede og gjorde på flotteste vis. Vi fik politisk bevågenhed, og vi fik fat i nogle partnervirksomheder, hvor nogle af dem allerede har indikeret en interesse i at være med næste år”, siger Henrik Skovby, og understreger:

”Det hele er vigtigt. Det handler ikke kun om eventen. Vi startede for et år siden og vi håber først at slutte i 2030”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus