UNGC: Lokale netværk og SMV’er er essentielle for verdensmålene

Lokale netværk er uundværlige for at engagere erhvervslivet i arbejdet med at opfylde verdensmålene, og det er de små og mellemstore virksomheder, der trækker læsset, påpeger Global Compact i ny rapport.

Lokale netværk som bl.a. det danske er en hjørnesten i arbejdet med SDG'erne, lyder det fra UN Global Compact i ny rapport..

16.08.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Med eksempler fra mere end 30 lande, herunder Danmark, illustrerer en ny rapport fra UN Global Compact, hvordan de enkelte landes lokale netværk kan understøtte erhvervsliv og investorer med at opfylde målsætningerne i FN’s 17 verdensmål, SDG’erne.

Global Compacts 69 lokale netværk verden over står bag en lang række aktiviteter. Illustration fra rapport..

Rapporten, ‘Global Compact Local Networks: Accelerating National SDG Implementation’, beskriver indsatser fra Global Compacts i alt 69 lokale netværk, og fremhæver på den måde de indbyggede muligheder for både virksomhederne og samfundet i forhold til at skabe holdbare resultater, skriver SDG Knowledge Hub.

Læs også: Sådan skal du rapportere på verdensmålene

Undersøgelsen ser på systematisk erhvervsmæssigt engagement inden for fem områder: opmærksomhedsskabelse, kapacitetsopbygning, anerkendende ledelse, policydialog og multi-stakeholder partnerskaber. Disse hænger sammen på tværs og bygger ovenpå hinanden, understreges det.

Samtidig slår rapporten fast, at forandringerne i høj grad skal ske på det lokale niveau, med henvisning til, at de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, udgør 95 procent af verdens virksomheder og langt størstedelen af stillingerne, og at disse hovedsageligt agerer lokalt.

Som Global Compacts topchef, danske Lise Kingo, fremhæver i rapportens forord, så tilbyder de lokale netværk ”… unikke muligheder for virksomheder og andre typer organisationer for at engagere sig i [SDG’erne] baseret på internationale standarder og global ledelsespraksis, samtidig med at de kan fokusere på nationale udfordringer og prioriteter i samarbejde med andre lokale aktører. Det er gennem disse lokale netværk, at vi virkelig kan gøre de globale mål til lokal forretning.”

Rapporten kommer rundt om en række emner relateret til inddragelsen af SDG’erne i en virksomheds drift. Eksempelvis skal et selskab, for at forstå risici og muligheder omkring SDG’erne, starte med at sikre sig, at det ”... ikke er en del af problemet” eller decideret modarbejder fremskridtet omkring målene.

For at fremme samarbejde og fælles aktioner, peger rapporten på tendensen til at øge engagementet blandt diverse stakeholder-grupper. Et italiensk initiativ kaldet “Unchain the Chain” hjælper eksempelvis virksomheder med at håndterer deres forsyningskæder i overensstemmelse med på Global Compacts egne ti principper og de 17 SDG’er.

Højt dansk SDG-kendskab, men ikke meget reel forandring
Omkring det forholdsvis nye, danske Global Compact-netværk, beretter rapporten om et højt kendskab til SDG’erne. Ud af 145 adspurgte virksomheder, svarede næsten 95 procent af de havde refereret til målene i deres CSR-rapporter eller havde intentioner om at arbejde med og integrere dem i deres initiativer for 2018.

Samtidig noterer man sig dog, at kun to af virksomhederne i rundspørgen indikerer, at SDG’erne understøtter systemisk forandring i organisationen, mens hovedparten af respondenterne ’kun’ bruger målene som et rammeværktøj til at fortælle om eksisterende aktiviteter.

Det danske netværk arbejder derfor med at gøre virksomhederne bedre til at rette deres systemer og processer ind efter SDG’erne og ændre på “business-as-usual”-rapporteringen, hvilket bl.a. en serie interaktive møder skal hjælpe med.

Derudover bemærker rapporten også, at man i Network Denmark arbejder tæt sammen med Danmarks Statistik for at etablere en portal, der monitorerer det nationale danske bidrag til målene. Her er det danske netværks rolle at inkludere virksomhedernes bidrag på platformen.

Læs også: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

Lise Kingo var også tilstede, da rapporten blev præsenteret ved en konference i New York i juli, og her adresserede hun vigtigheden af SDG’erne som en ’global omstilling, som menneskeheden aldrig har set før’, og som der kun er 12 år til at få på plads.

”Det hele hænger på at binde SDG-landeplanerne sammen med den private sektor og investeringer for at omdirigere finansiering i retning af 2030-dagsorden. I dette arbejde er den private sektor afgørende”, konstaterede hun.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J