Succes med partnerskaber kræver mere end en god projektleder

Arbejdet med partnerskaber skal systematiseres og professionaliseres, hvis de skal skabe værdi. Med tre rapporter har to konsulenthuse ydet et væsentligt bidrag til den mission – og opdaget menneskelighedens kolossale vigtighed.

23.09.2022

CSR.dk

I den tidlige sommer 2022 udgav Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting den foreløbigt sidste af tre rapporter om partnerskaber. Over tre år har de arbejde med at forstå og skabe metode om partnerskaber mellem virksomheder og aktører fra den offentlige sektor eller civilsamfundet. Eller endnu bedre alle tre sektorer i samarbejde på en gang.

Meget omtale men dårlig udtale
Partnerskaber er på en og samme tid en gammel kending i arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar og et fremadstormende behov og felt. Men på trods af den lange historie om samarbejder på tværs af sektorer, så er der stadig mange udfordringer.

”Mit indtryk efter mange års arbejde med virksomheder og ansvar er, at der mangler nogle redskaber på feltet, der viser, hvordan man etablerer og vedligeholder partnerskaber og sørger for de skaber værdi,” siger Birgitte Kofod Olsen, som er partner i Carve Consulting.

Og det er netop det, Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve prøver at råde bod på ved at have udviklet nogle værktøjer, man kan støtte sig op ad.

”Vi prøver at skabe noget metode på et felt, som er meget omtalt, men ikke specielt udtalt. Der er rigtig mange, der taler om partnerskaber, men hvordan man mere konkret går til det, er der ikke delt meget viden om,” siger Jesper Mørk Hovgaard, som er adm. dir. og partner i Partnerskabshuset Krydsfelt.

”Vores mere langsigtede ambition er at professionalisere partnerskabsfeltet, så det bliver til en disciplin, man kan dygtiggøre sig i, og man undgår den situationen, hvor et partnerskab løber ud i sandet, uden at nogen egentlig ved hvorfor,” forsætter han.

Nyt pres for at mestre partnerskaber
Ideen om partnerskaber er jo ikke ny. Men den er vigtigere end nogensinde.

”Når man ser på CSR-feltet, har det altid været en iboende del, at man arbejdede med partnere i f.eks. projekter eller stakeholderdialog. Det er en del af metoden, kan man sige. Men nyere lovgivning accelererer behovet for samarbejde,” siger Birgitte Kofod Olesen.

Inddragelse er således et krav i FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, høring af interessenter bliver et krav i den nye EU-lovgivning om obligatorisk due diligence, ligesom verdensmål 17 om partnerskaber har understreget behovet.

Partnerskabsmetoden på plads

I den første rapport fra af Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting arbejdes der på, hvordan man etablerer et værdiskabende partnerskab. Med titlen ”Værdi fra dag 1 i partnerskaber” udrulles fire sæt anbefalinger med tilknyttede aktivitetsforslag:

 • Hvordan man sætter mange bundlinjer i spil
 • Hvordan man kan så frø og skabe værdi med forsamarbejdsaktiviteter
 • Hvordan man kan skabe en god, værdifuld dialogkan arbejde med en prøveperiode
 • Hvordan man kan arbejde med en prøveperiode

Seriens 2. udgivelse – Værdi i år 2 af partnerskaber - præsenterer ligeledes et sæt anbefalinger, hvis overskrifter er:

 • Anbefalinger om fundamentet for langsigtet værdiskabelse
 • Anbefalinger om overgangen fra år 1 til år 2
 • Anbefalinger til underbyggelse af relationen og partnerskabet
 • Anbefalinger til når der går hverdag i den

Den tredje rapport, Kemi i partnerskaber, giver viden og redskaber til at arbejde med de menneskelige relationer ved at:

 • Udvise respekt gennem indsatsvilje og ydmyghed
 • Udvise empati gennem nysgerrighed og tålmodighed
 • Udvise mod gennem ærlighed og tillid
   

”Mål 17 gjorde det helt klart, at uden forpligtende, vidtrækkende samarbejde kommer vi ingen vegne i arbejdet med verdens store udfordringer,” siger Birgitte Kofod Olsen.

Mere kemi end først antaget
Partnerskabshuset Krydsfelt og Carves partnerskabsmetode bygges op i de tre rapporter udgivet af samarbejdet og definerer tre områder, man skal arbejde med i partnerskabet: Indhold, proces og relationer. Læs mere om hver af disse i tekstboksen.

Den tredje og seneste rapports udgangspunkt var oprindeligt et ønske om at dykke ned i de komplekse partnerskaber med mange aktører, for at finde ud af, hvad de havde brug for, for at lykkes. I løbet af researchprocessen blev det dog hurtigt tydeligt, at succes handlede mindre om struktur og mere om kemi. Og så ændrede projektet form.

”Vi så tidligt, at det handlede om menneskeligheden, den gode kemi. Det fik os til at gå tilbage til interviewene i de to første rapporter for at afsøge det emne,” fortæller Jesper Mørk Hovgaard.

”Den lidt overraskende konklusion er, at jo større og mere komplekst et samarbejde er, jo mere betyder de menneskelige relationer for, om det lykkes. Til gengæld er behovene i processer og indhold ret ensartede uanset partnerskabets størrelse,” fortsætter han.

”De personer, vi interviewede, var både meget åbne om deres erfaringer og meget bevidste om vigtigheden af netop spørgsmålet om kemi. De var virkelig gode til at italesætte det og forholde sig til det,” supplerer Birgitte Kofod Olsen.

Resultatet af denne åbenhed er en kortlægning af den gode kemis bestanddele, som ses i figuren. En sjældent enkel præsentation af de lidt usynlige indsatser, som får ’det hele til at glide’.

Kilde: Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting.

Det er mere end projektledelse
For parterne bag rapporten er der ingen tvivl om, at behovet for hjælp til at arbejde med måske især med relationerne i partnerskaber er stort, men at erkendelsen af dette er lille.

”Mange har nok set partnerskaber som en slags projekt, der kunne passes med almindelig projektledelse. Men vores rapporter viser, at partnerskaber kræver en særlig form for projektledelse, hvor der er nogle aspekter, man skal huske at tænke ind,” siger Birgitte Kofod Olsen.

”Jeg synes, jeg har oplevet rigtig mange projekter, der ikke fungerede. Man kan hive viden ud af de tre rapporter – til både store og små projekter – for at skabe de nødvendige opmærksomhedspunkter i indhold, processer og relationer, der får det til at lykkes. For det er mit indtryk, at når projekter flunker, så er det som regel, fordi der ikke har været brugt nok kræfter på de tre dimensioner,” fortsætter hun.

Det er således langt fra tilfældet i alle organisationer, at man har et sprog for og kapacitet til at håndtere konflikter og dilemmaer – med andre ord uro – i partnerskaber. 

Jesper Mørk Hovgaard vil af den grund meget gerne se en mere systematisk og professionel tilgang til partnerskaber.

”Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der var flere, der arbejdede mere struktureret hjemmefra med deres partnerskaber, så man er meget bevidst om både hvilket indhold, man gerne vil skabe, hvilke processer, der skal til, og hvordan de vil indgå i relationsdannelsen, så vil flere få mere ud af deres partnerskaber,” afslutter han.

Foto: Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejde med NGO'er

Ingen store problemer kan løses uden samarbejde på tværs af sektorer, men al erfaring viser også, at det kan være svært at få den slags partnerskaber til at fungere. Så hvordan udvikler samarbejdsformerne mellem virksomheder og NGO'er sig? Og er der ny viden om, hvordan partnerskaber kan opnå sine mål og desuden skabe værdi for alle deltagere? 

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

12.02.2024Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark