Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

En ny analyse af parathed til CSRD-rapportering i store, børsnoterede danske virksomheder er netop udkommet. Det går faktisk ok.

02.04.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et samarbejde mellem revisions- og rådgivervirksomheden EY og tænketanken Axcelfuture skabte i 2023 ”Center for Strategisk CSRD”. 

Et af de første skud på den analytiske stamme herfra er en ny undersøgelse af, hvor langt 30 af de virksomheder, der først skal rapportere i overensstemmelse med CSRD, er kommet i deres rapportering indtil nu. 

Overordnet vurderer analysen, at virksomheder med mere end 2500 medarbejdere er omkring 60 procent klar, baseret på deres 2022 og 2023 rapporter, mens tallet er 47 procent for virksomheder med færre medarbejdere.  

Klarheden vurderes ved at sammenligne de udkomne rapporter med CSRD og de tilknyttede standarder. Analysen tager ikke højde for væsentlighed, så det kan være, at den rapportering, der ifølge analysen mangler, er frasorteret af en væsentlighedsanalyse i den enkelte virksomhed. 

Det betyder, at målet ikke er 100 procent rapportering på alle punkterne i analysen, og at man heller ikke ud fra denne analyse kan konkludere, om virksomhederne er bagud med deres rapportering. Det vil afhænge af netop væsentlighedsanalysen. 

Bedre forberedt end sidste år

En ting, man kan se af analysen, er, at virksomhederne på alle områder har forbedret deres rapportering fra 2022 til 2023 – set i forhold til de nye oplysningskrav. Samlet set med en stigning på 22 procent. 

Den største vækst i parathed ser man på biodiversitet og forurening. Men især biodiversitet volder stadig virksomhederne problemer, fortæller Christina Kjær, forskningschef i Axcelfuture og leder af Center for Strategisk CSRD, til Børsen. 

“Når vi kigger på sværhedsgraden af at rapportere, så ser vi på to parametre – emneforståelse og datatilgængelighed. Biodiversitet er svært, fordi virksomhederne mangler begge ting. De er slet ikke vant til at tænke på den måde, fordi det er ret nyt, at virksomhederne overhovedet skal forholde sig til det,” siger hun.

Emnet, som virksomhederne er længst med at rapportere på ift. lovgivningen er klimaforandringer, som af Christina Kjær kalder for et ”langt mere modent” område, med mange flere etablerede standarder og guidance for rapportering. 

Rapporten kan ses her.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025Valified

Sponseret

Digitalt værktøj gør det nemt at lægge en ESG-omstillingsplan

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle