Status på ligestillingen: Chokerende kønsforskelle blandt honorarlønnede

Mænd modtager 36 procent højere honorarer end kvinder med samme faglige baggrund. Det viser en ny undersøgelse fra DM, der for første gang dykker ned i kønsforskelle i honorarlønninger.

Foto: 123rf.com

10.03.2025

CSR.dk

En ny analyse fra Dansk Magisterforening (DM) afslører en markant lønforskel mellem mænd og kvinder, når det gælder honorarlønnede arbejdsopgaver. 

Undersøgelsen er den første, der dykker ned i kønsforskelle bland honorarlønnede, og viser, at mænds honorarer i gennemsnit er 36 procent højere end kvinders. Det er en forskel, der langt overstiger den generelle lønforskel mellem kønnene på 12,4 procent.

I kroner og øre, svarer uligheden til, at mænd i gennemsnit får 10.300 kroner mere per honorar sammenlignet med kvinder, selv når man tager højde for alder, uddannelse, branche og arbejdsområde. 

Fundene har overrasket DM’s forperson Janne Gleerup, der i et interview med Finans kalder forskellen ekstrem og peger på, at en af forklaringerne kan være, at honoraraftaler ofte er individuelle og mindre regulerede end almindelige lønaftaler.

Manglende gennemsigtighed 

I modsætning til traditionelle lønforhandlinger, hvor der findes overenskomster og faste skalaer, afhænger honorarerne ofte af individuelle aftaler. Sociale og kulturelle normer kan derfor have større betydning for, hvem der får de højeste honorarer.

En væsentlig detalje i analysen er, at forskellen er størst blandt akademikere med teknisk baggrund. Her tjener mænd gennemsnitligt næsten 100.000 kroner mere om året på honorarlønnede opgaver, mens forskellen er langt mindre blandt akademikere med humanistisk baggrund.

Hos DM håber man, at mere gennemsigtighed om kønsbaserede lønforskelle kan føre til en fælles forpligtigelse på tværs af samfundet til at gøre en ende på de store forskelle.

For nu viser tallene tydeligt, at kønsbaserede lønforskelle stadig er et markant problem. Ifølge DM er det et kollektivt ansvar at sikre, at kvinder ikke systematisk underbetales, og at virksomheder, fagforeninger og samfundet som helhed tager ansvar for at ændre strukturerne bag forskellen.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle