Socialøkonomiske virksomheder skal spille større rolle

Med en kortlægning af socialøkonomiske virksomheder og deres behov har Center for Socialøkonomi bidraget til den strategi, Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog d. 3. juni 2010. Kortlægningen viser, at de socialøkonomiske virksomheder i København forventer vækst i 2010, men de har samtidig har brug for bedre rammer fra kommunen.

07.06.2010

CSR.dk

Borgerrepræsentationen i København godkendte i går en omfattende strategi for socialøkonomiske virksomheder i Københavns Kommune, som Center for Socialøkonomi har bidraget til i form af den kortlægning, som store dele af strategien baserer sig på. Kortlægningen, som Center for Socialøkonomi har lavet på baggrund af en stor spørgeskemaundersøgelse blandt sociale iværksættere og socialøkonomiske virksomheder i København, viser, at der i Købehavns Kommune er en dynamisk og innovativ underskov af allerede eksisterende sociale iværksættere og socialøkonomiske virksomheder, som bidrager massivt til løsningen af kommunens sociale og beskæftigelsesmæssige udfordringer.

Det store bidrag til nytænkning ser vi eksempelvis i socialøkonomiske virksomheder som Allehånde Køkken, der uddanner og ansætter døve kokke, TV-Glad, der uddanner og beskæftiger udviklingshæmmede i medieverdenen, og Dugnad, en cafe på Vesterbro, der i tæt partnerskab med Københavns Kommune og det lokale erhvervsliv laver indsatser for stofbrugere, fremgår det af rapporten.

”Der er rigtig mange eksempler på interessante og veldrevne socialøkonomiske virksomheder i Københavns Kommune, og det er samtidig det iværksætterområde, hvor vi i dag ser den største vækst. Derfor er det også vigtigt, at Københavns Kommunes strategi fokuserer på at skabe gode rådgivningsmæssige rammer for sociale iværksættere og socialøkonomiske virksomheder, siger Lars René Petersen, direktør i Center for Socialøkonomi.

Københavns Kommune har som hovedstad store muligheder for at arbejde for at skabe gode rammer for socialøkonomisk virksomheder ikke bare i København men også på landsplan ved at dele erfaringer med andre kommuner og aktører på det socialøkonomiske felt, mener han. Et centralt fokusområde er fx inddragelse af socialøkonomiske virksomheder i udbud, så kommunerne kan drage nytte af den nytænkning og de beskæftigelsesmuligheder, der ligger her.

Men kortlægningen viser ifølge centret ikke kun et positivt billede af samspillet mellem socialøkonomiske virksomheder og kommunen. Den viser samtidig udfordringer netop i forhold til et bureaukratisk og tungt system, behov for rådgivning og ikke mindst en manglende inddragelse af socialøkonomiske virksomheder i kommunens udbud.

”Socialøkonomiske virksomheder har i mange år arbejdet med kernevelfærdsydelser som indsatser over for misbrugere og handicappede, ældrepleje og børnepasning, og de kan derfor bidrage med stor viden og faglighed. Som det fremgår af kortlægningen, er det derfor vigtigt, at kommunen skaber bedre rammer for at inddrage socialøkonomiske virksomheder i udbud ved fx at blive bedre til at inddrage sociale kriterier i kravene til tilbudsgiver. Derfor er jeg også glad for, at et element i Københavns Kommunes strategi er at synliggøre udbud for socialøkonomiske virksomheder, og vi bidrager gerne med konkrete forslag til, hvordan dette kan ske”, slutter Lars René Petersen.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

28.04.2025CSR.dk

Kina bekræfter klimaengagement trods globale spændinger

28.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Scaling Circularity: How Pioneers Are Leading the Transition

28.04.2025FSR - danske revisorer

Sponseret

Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG

28.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

Investér i sikkerheden i dag – det betaler sig i fremtiden!

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

30.04.2025

Sted

Aarhus & København

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

30.04.2025

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Bureau Veritas
Kursus
Intro til NIS2

- Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer vi i gang?

Dato

30.04.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

30.04.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus