Slut med ny kul i EU efter 2020 - næsten

Energiselskaber fra hele EU minus Polen og Grækenland har i en samlet udmelding lagt sig fast på, at der ikke vil blive bygget nye kulkraftværker i Unionen efter 2020. VE-tilhængere er glade, men efterlyser også en udfasning af de eksisterende værker.

Fra 2020 skal det være slut med at bygge nye kulkraftværker i EU (minus Polen og Grækenland). Der vil dog stadig blive gravet efter kul i Europas miner, som her i Tyskland, idet der i udmeldingen fra Eurelectric ikke indgår en plan for udfasning af de eksisterende kulværker, hvilket NGO'er da også efterlyser..

07.04.2017

CSR.dk

Opfyldelsen af CO2-målsætningerne i Parisaftalen er essentiel for at sikre den langsigtede bæredygtighed i den globale økonomi. Her er en carbonneutral energiproduktion i Europa i 2050 blandt de centrale målsætninger, og den får nu en hjælpende hånd.

Læs også: København vinker endegyldigt farvel til kul

I samlet flok har energiselskaber fra næsten hele EU – kun Polen og Grækenland er ikke med – meldt ud, at der ikke vil blive bygget nye kulkraftværker i Unionen efter 2020. Annonceringen blev leveret i onsdags af organisationen Eurelectric, der repræsenterer omkring 3.500 energiproducenter på hele kontinentet med en samlet værdi på over 200 mia. euro (godt 1.500 mia. kr.).

”Europas energiselskaber sætter handling bag deres ord- 26 ud af 28 EU-medlemsstater har slået fast, at de ikke vil investere i kul efter 2020. Historien vil bedømme den besked, vi kommer med i dag. Det er en klar besked, der taler for sig selv, og som skal ses i tæt relation til Parisaftalen og vores ambition om at levere 100 procent CO2-neutral elektricitet i 2050”, siger Eurelectrics danske generalsekretær, Kristian Ruby, ifølge The Guardian.

Begrænset optimisme
Tilhængere af vedvarende energi er selvsagt positive over udmeldingen, selvom der stadig bliver efterladt rum til nye kulinvesteringer de næste tre år. Og så er de mange kulkraftværker, der allerede er i drift også en udfordring, der skal adresseres.

”Debatten er forbi. Det her er den eneste vej fremad i forhold til afcarboniseringen. Men det ville være godt også at se en plan for en udfasning af de eksisterende kulkraftværker”, siger en unavngiven kilde til den engelske avis.

Fra NGO’en Climate Action Network (CAN) Europe er der ligeledes begrænset glæde på baggrund af onsdagens besked fra Eurelectrics.

”Bekendtgørelsen gør ikke meget mere end at fastslå det åbenlyse, i det opførelsen af nye kulkraftværker efterhånden har været anset som en håbløs investering længe. Et virkelig fremtidsorienteret elektricitetsselskab, der gerne vil leve op til Parisaftalen og være profitable på langt sigt, bør forpligte sig til at udfase alle sine eksisterende kulværker inden 2030”, siger organisationens direktør, Wendel Trio, med henvisning til en nylig undersøgelse, der peger på netop 2030 som skæringsår for et europæisk kulstop, hvis Parisaftalen skal forblive realistisk. Et sigte Canada i øvrigt allerede har taget til sig, i skarp modsætning til sin store nabo mod syd.

Skepsis i kulindustrien
Ikke overraskende er kulindustrien mere skeptisk over indholdet i Eurelectrics besked, og peger på de udfordringer, man mener vedvarende energi stadig slås med.

”Dampmaskinen blev erstattet af noget, der var bedre, billigere og mere effektivt, nemlig el- og dieselmotorer. Når vi ser et energisystem – med masser af lagringskapacitet – der fungerer til en overkommelig prise, så vil der ikke længere være brug for kul, olie og gas. Indtil da er vi stadig afhængig af de konventionelle kilder”, siger secretary-general handelsgruppen Euracoal, Brian Ricketts, til The Guardian.

Læs også: Verdens største kulselskab på fallittens rand

Opførelsen af nye kulkraftværker er i forvejen kraftigt for nedadgående, og her er de to manglende medlemslande i onsdagens fælles front da også blandt undtagelserne. Næsten 90 procent af Polens elektricitet kommer således fra kul, og både her og i Grækenland er der nye kulværker på tegnebrættet.

-AK

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

12.09.2024BSR

Sponseret

Measuring Biodiversity: Is e-DNA Part of Your Data Collection Kit?

11.09.2024CSR.dk

Emissionsfrie arbejdsmaskiner: Nyt værktøj hjælper kommuner med at dokumentere klimagevinster

11.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller får gennembrud på jordbaserede solcelleanlæg

10.09.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

09.09.2024Denteks A/S

Sponseret

Klimaforandringer, Tekstilindustrien og Dit Hotel: Hvad Kan Vi Gøre?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Grønne trends og den bæredygtige omstilling i dansk erhvervsliv (AKA)

Deltag i AKA's webinar og hør Tania Ellis dele sin ekspertviden om de nyeste ESG-trends og bæredygtig omstilling. Få inspiration til fremtidens jobmuligheder og spændende erfaringer fra Novo Nordisk og BM Byggeindustri.

Dato

17.09.2024

Tid

10:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 downstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

17.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Beierholm
Møde
Kom nemt i gang med den grønne omstilling - Esbjerg

Inspirationsmøde om bæredygtighed, som hjælper dig på vej til din første bæredygtighedsrapport.

Dato

18.09.2024

Tid

16:00

Sted

Jyske Bank, Torvet 21 6700 Esbjerg