Skal du være med på Danmarks klimahandledag?

Dagen igennem torsdag d. 25. april 2024 vil der blive plantet skoleskove, bygget kvashegn, spist grønne fællesmiddage og startet samtale over frokostbordene i landets kantiner: Hvad kan vi gøre anderledes?

For at hjælpe klimasnakkene på vej, kan man få tilsendt et samtalespil, hvis man inviterer naboerne eller kollegaerne til en grøn fællesmiddag.. Foto: Grønne Nabofællesskaber/Ida Guldbæk Arentsen.

06.03.2024

CSR.dk

Klimahandledagen er Danmarks nationale handledag for klimaet, og en anledning for alle danskere om at gå sammen med deres naboer, kollegaer eller fodboldhold for sammen gøre deres hverdag en smule grønnere. 
 
Sidste år testede Grønne Nabofællesskaber med hjælp fra Veluxfondene, om man kunne få gang i samtalerne om klimaet, hvis man fik involveret alt fra kantinerne i kommuner som Roskilde og Svendborg, til nabofællesskaber fra Nørre Snede til Frederikssund. Målet på 5.000 deltagere viste sig nærmest uambitiøst, da mere end 10.000 danskere var engageret på dagen. 

I år er ambitionerne langt større og partnerkredsen hastigt voksende. Den tæller lige nu bl.a. Grøn Kirke, DOX Danmark, Danmarks Biblioteksforening, Praktisk Økologi, Meyers, Kommunernes Landsforening, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner. CONCITO er videnspartner og VELUX-fondene støtter tilblivelsen af dagen økonomisk. 

Hvad nytter klimahandling i fællesskab?

Da FN's klimpanel IPCC udgav deres sidste rapport, var det med anbefaling om, at man igangsætter mere vidtrækkende politiske tiltag, og at man involverer borgerne direkte i den grønne omstilling. Herhjemme har CONCITO og Deltager Danmark set på, hvilken rolle vores hverdagsforbrug spiller i det samlede regnskab. Resultatet er en hvidbog med konkrete anbefalinger på de klimahandlinger, vi skal have gang i for at komme i mål med den nødvendige omstilling af alle dele af det danske samfund. 

“Det er helt rigtigt, at det ikke er den enkeltes ansvar eller den enkeltes røde bøffer, som gør udslaget for Danmarks udledninger af drivhusgasser. Men med det fokus mister man også blikket for den større pointe, nemlig at vi bliver nødt til at ændre vores vaner for at få en rig hverdag, som ikke slider på planeten.  Og når vi i fællesskab ændrer vores opfattelse af, hvad et “godt måltid“ er, eller hvad “en smuk have” er, så rykker vi også noget på de store udledninger”, siger Rune Baastrup, direktør i Deltager Danmark samt Teknologirådet og medforfatter til Hvidbogen. 

Hvad er en klimahandling?

Opskriften på en klimahandling begynder med en selv:

  • Man bør finde sammen med nogen, som man gerne vil gøre noget sammen med. 
  • Før en samtale om, hvad gruppen gerne vil gøre sammen - være vegetarer før kl. 18 i en uge, ikke købe nyt i et halvt år, beholde alt grønt affald på egen matrikel, eller organisere en grøn middag med naboerne for at snakke om, hvordan området kan blive mere klimavenligt? Der er bud på andre ideer her: klimahandledag.dk/inspiration  
  • Man få tilsendt et samtalespil, som kan bruges med naboer eller kollegaer

Det kulminerer torsdag d. 25. april, hvor man gennemfører den aftalte aktivitet: Afhold fællesmiddag, lav en session med kollegaerne om, hvordan I minimerer brug af engangsemballage, plant en skoleskov med den lokale folkeskole, eller afhold en repair-café på byens bibliotek. Se mere her: klimahandledag.dk/vaer-med

“Vi kan se i forskningen, at der findes sociale tipping points, hvor få menneskers ændrede adfærd kan få store forandringer til at rulle. Håbet med Klimahandledagen er, at det kan fungere som en anledning til at få nok involveret, så nye grønne vaner går hen og bliver normen – ét nabofælleskab eller én kantine ad gangen,” siger Rune Baastrup. 

Ifølge Bent Mariager skal vi turde tro på hinanden og på os selv. 

“Nogen må gøre noget. Det er ofte den reaktion, som jeg får, når snakken kommer over på klimaet,” siger Bent Mariager, som var med til at stifte Grønne Nabofællesskaber for at finde andre som ham selv, der gerne ville gøre hverdagen mere klimavenlig. Han fortsætter: 

“Men folk er i tvivl om, hvorvidt det nytter, at de selv gør noget. Og hvad det så skulle være? Man taler så meget om konceptet ‘grøn omstilling’, men det betyder i virkeligheden, at vi skal stykke en ny hverdag sammen, som ikke går ud over planeten, som vores hverdag jo gør lige nu. Hvordan skal den så se ud? Jamen, det er jo det, vi alle sammen skal være med til at finde ud af”.  

Se mere på klimahandledag.dk, hvor man kan melde sig til en aktivitet og blive hjulpet i gang med værktøjer og guides, så det bliver let at gå sammen om klimahandling med sine venner, fodboldklub eller kollegaer.

EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

09.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København