Skal danskerne til at betale afgift på oksekød?

Etisk Råd anbefaler i en ny rapport, at Danmark indfører en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra forbruget og produktionen af fødevarer. Landbrug & Fødevarer er imod forslaget og mener, der skal globale løsninger til.

Forbruget og produktionen af oksekød er en af de helt store syndere i belastningen af klimaet, når det kommer til fødevarer. Derfor mener Etisk Råd, at danskerne skal betale afgifter på den populære spise..

26.04.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

I Danmark er vi vilde med kød. Så vilde, at den danske produktion af kød er fem gange så stor som gennemsnittet i EU. Men står det til Etisk Råd, bør Danmark gå forrest og indføre en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra Danmarks forbrug og produktion af fødevarer. Det skriver rådet i en ny rapport med navnet ’Etisk forbrug af klimabelastende fødevarer’.

Ifølge Etisk råd er klimaforandringerne et etisk problem, da de udgør en betydelig risiko for menneskers sundhed, fødevaresikkerhed, biodiversitet og naturen. Derfor mener et flertal i Det Etiske råd, at danskerne bør gøre mere for at nedbringe klimabelastningerne.

Globalt set står fødevarerne for 19 til 29 procent af udledningerne, og kvæg alene står for ti procent. Etisk råd mener, at en afgift på i første omgang oksekød vil kunne gøre en forskel hurtigt – og ikke mindst skabe opmærksomhed på fødevareområdets betydning for klimaet.

Læs også: Dit valg af råvarer kan redde klimaet

”Danskernes levevis er langt fra klimamæssigt bæredygtig, og hvis vi skal leve op til Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning »et godt stykke« under 2°C, er det nødvendigt både at handle hurtigt og inddrage fødevaresektoren”, lyder det fra Etisk Råd.

Et samfundsmæssigt ansvar
Hos Etisk Råd diskuteres det internt, hvorvidt ansvaret skal placeres hos den enkelte forbruger, eller om det nærmere er et samfundsmæssigt ansvar.

For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles.

Mickey Gjerris, formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

”For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver, at samfundet gennem regulering sender et klart signal,” lyder det fra Mickey Gjerris, som er formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

Hos Etisk Råd anbefaler 14 ud af 17 medlemmer afgiften. Rådets anbefaling bunder yderligere i, at det skulle være uproblematisk at spise sundt og nærende uden at spise oksekød.

Et nej fra Landbrug & Fødevarer
Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer er imod forslaget om afgifter på oksekød. De mener, at der skal tænkes globalt.

”Hvis man vil klimaet det godt, skal man tænke i helt andre baner. Globale udfordringer kræver globale løsninger”, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

​Læs også: Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ifølge erhvervsorganisationen er Danmark allerede godt i gang med at sikre en produktion, som både er klima- og miljømæssig forsvarlig.

”Vi er foran mange andre lande. En klimaafgift vil kræve et kæmpe setup i det offentlige og i fødevareerhvervet, mens effekterne vil være svære at få øje på. Det viste erfaringerne med fedtafgiften”, lyder det.

Fokus på udledningerne fra dansk landbrug
Danmarks klimaminister Lars Chr. Lilleholt har særligt travlt i øjeblikket. Han er nemlig i fuld gang med at forberede de kommende måneders klimaforhandlinger i EU, hvor udledningerne fra dansk landbrug i dén grad er i fokus.

Forhandlingerne handler om byrdefordelingen på de kollektive klimamål, som EU-landene har aftalt for perioden 2020-2030. Her er særligt bilernes, boligernes og bøndernes belastning på klimaet i fokus, skriver Mandag Morgen.

”Danmark står i udgangspunktet til at få et mål for de ikke-kvotebelagte sektorer i den høje ende. Det bliver en udfordring, da vi allerede har plukket mange af de lavthængende frugter. Danmark er naturligvis parat til at tage sin del af ansvaret. Men jeg har også over for kommissæren (EU’s klimakomissær Miguel Arias, red.) lagt vægt på, at der er behov for, at alle EU-landene yder en indsats og tager deres del af opgaven på sig”, forklarer Lars Chr. Lilleholt i tråd med Landbrug & Fødevarers ønske om globale løsninger.

Efterspørgslen på kød vil stige
Ud over at produktionen af kød er meget klimabelastende, viser nye undersøgelser, at indtagelsen af kød i større mængder også er decideret sundhedsskadelig.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO’s cancerkomite, IARC, øger indtagelsen af 50 gram forarbejdede kødprodukter pr. dag risikoen for at få cancer med 18 procent. Ifølge IARC støtter dette resultat de offentlige sundhedsanbefalinger, som tilskriver, at man begrænser sit indtag af kød.

På trods af både de klimabelastende og sundhedsskadelige faktorer viser alle prognoser ifølge Mandag Morgen, at efterspørgslen på kød og andre animalske fødevarer vil stige markant de kommende årtier – efterspørgslen er særligt stor fra de afrikanske og asiatiske markeder.

I Kina er kødforbruget eksempelvis blevet mangefordoblet siden 1960’erne og nærmer sig nu et europæisk niveau.

Kød og mælk i Danmark og EU

Produktionen af kød i Danmark ligger i gennemsnit på 337 kilogram pr. indbygger. For hele EU ligger tallet på 88 kilogram. Mælkeproduktionen tegner sig for 908 kilogram pr. indbygger i Danmark og 312 kilogram pr. indbygger i EU.

Hvad mener danskerne?
På nationalt plan viser en 2015-undersøgelse fra YouGov, at størstedelen af de danske forbrugere mener, at deres valg af fødevarer er med til at reducere den negative påvirkning af klimaet og miljøet.

Derudover er hver anden dansker villig til selv at gøre en indsats, men kun hver fjerde har en intention om at spise mindre kød for at blive mere klima- og miljøvenlig. På den måde hænger overbevisning og handling ikke helt sammen.

​Læs også: Vedvarende energimesse for det grønne Danmark

Ifølge Etisk Råd er danskernes levevis ikke i nærheden af at være klimamæssigt bæredygtig, og der skal derfor særlige metoder i brug for at få ændret denne levevis. Om det bliver gennem afgifter på oksekødet, vil tiden vise.

Tirsdag den 3. maj inviterer Etisk Råd til debat om det nye forslag i Fællessalen på Christiansborg. Her vil forslaget blive kommenteret af blandt andre Energi‐, forsynings‐ og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk og Christian Puglisi, kok og ejer af Restaurant Relæ.

Hele rapporten fra Etisk Råd kan læses her.

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.12.2025Forenede Service

Sponseret

Kokkenes Køkken fordobler økologien i fire kantiner – uden meromkostninger

15.12.2025CSR.dk

Klimaforandringer skaber voksende udfordringer for alt fra Formel 1 til maratonløb

15.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Nyt år, nye grønne rutiner: Tænk klimaet ind i nytårsambitionerne

11.12.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

11.12.2025CSR.dk

Aalborg Portland bygger 40.000 kvm CO2-fangst-anlæg med start i 2027

11.12.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Private virksomheder vælger miljømærket rengøringsservice

10.12.2025CSR.dk

Otte frontløbere skal bygge med biobaserede løsninger og inspirere byggebranchen

09.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

LIFA skaber grønne vaner med Klimakampen

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Online morgenmøder: Få mere værdi ud af dine aktiver med et ledelsessystem

Hvordan kan organisationer systematisk og bæredygtigt få mere værdi ud af sine aktiver og samtidig sikre, at det sker i overensstemmelse med de strategiske mål og krav fra interessenter? Svaret kan ligge i et velfungerende asset management-ledelsessystem som du kan høre mere om på to kommende morgenmøder.

Dato

10.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Briefing on Regulatory Trends in the European Union and at the International Level

A joint initiative of the Global Compact Country Networks in Europe and the USA.

Dato

15.12.2025

Tid

14:00

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Kursus
Intern audit af et miljø- og kvalitetsledelsessystem

Få redskaber til at planlægge og udføre intern audit af din organisations ledelsessystem indenfor kvalitet og/eller miljø! På kurset får du styrket din forståelse af audit som værktøj til evaluering og forbedring af ledelsessystemet samt trænet din grundlæggende værktøjskasse som auditor.

Dato

17.12.2025

Sted

Comwell H.C. Andersen Odense

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Karriere i NGOer & Fonde I Sustainable Career Moves

Ønsker du at tage første – eller næste – skridt mod en karriere med ESG og bæredygtighed i centrum? På dette webinar stiller vi denne gang skarpt på karrieremuligheder i NGOer og fonde.

Dato

18.12.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
Revision af ISO 9001:2026 – bliv klædt på til de kommende ændringer

Få overblik over de vigtigste ændringer i revisionen af ISO 9001, og hvad de betyder for dig, der arbejder med kvalitetsledelse i hverdagen. På kurset får du indsigt i ændringerne, forståelse for tankerne bag revisionen samt konkrete input til, hvordan du kan komme på forkant med de nye krav.

Dato

18.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online på Teams

Dansk Standard
Kursus
Revision af ISO 9001:2026 – bliv klædt på til de kommende ændringer

Få overblik over de vigtigste ændringer i revisionen af ISO 9001, og hvad de betyder for dig, der arbejder med kvalitetsledelse i hverdagen. På kurset får du indsigt i ændringerne, forståelse for tankerne bag revisionen samt konkrete input til, hvordan du kan komme på forkant med de nye krav.

Dato

06.01.2026

Tid

12:30

Sted

Online