SDG’erne skal leves og ’teknikkes’ ind i forretningen

Viljen skal oprigtig og strategien langsigtet, når Verdensmålene skal gøres til en del af en virksomheds strategi. Og så er den moderne teknologi et uundværligt redskab, lød det fra bl.a. Flemming Besenbacher, Chr. Hansen og Dell, da Ørestad Innovation City Copenhagen inviterede til konference.

Startuppen SolarSack var på plads ved konferencen for at præsenterer sin plastikvandbeholder, som kan rense fire liter beskidt vand og gøre det drikkeligt på fire timer. Foto: ØICC.

24.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Men hvordan får man dem egentlig ind i forretningen til at starte med? Det ganske store spørgsmål var overskriften for en konference afholdt af Ørestad Innovation City Copenhagen d. 23. maj, hvor en håndfuld forskellige aktører kom med deres bud på et (eller flere) svar på.

Carlsbergfondets formand Flemming Besenbacher, netop hjemvendt med jetlag fra erhvervsfremstød i Sydkorea, åbnede formiddagen med bl.a. at referere til sit eget arbejde som tovholder på regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi og den rapport, man afleverede om emnet for et par år siden.

”Siden da er der ikke sket det helt store”, konstaterede han tørt, og satte selv ord på i hvert fald en del af årsagen til den manglende handling: ”Der er ikke meget støtte fra Finansministeriet til cirkulær økonomi; de tænker utrolig kortsigtet”, lød dommen.

Derfor efterlyste Besenbacher i den grad langsigtet tænkning på området, eksempelvis når det gælder de offentlige indkøb – en forretning i multimilliardklassen – der ”… ville være en fantastisk driver for bæredygtig udvikling, hvis man lagde de cirkulære principper ned over”, som han sagde.

Gode bakterier som værktøj
Udover FN’s Udviklingsprogram, UNDP, bød konferencen også på indspark fra tre private selskaber, som hver især arbejder med Verdensmålene som et centralt element i sine respektive forretningsmodeller.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen – tidligere på året udråbt som verdens mest bæredygtige virksomhed på WEF-topmødet i Davos, hvor Flemming Besenbacher også blev hædret – har bygget sin strategi op om sit hovedprodukt, gode fødevarebakterier, og sat tre overskrifter på strategien.

”For det første skal man have et klart formål med sit arbejde. I vores tilfælde handler det om at bidrage til at øge produktionen af mad i verden på bæredygtig vis, eksempelvis ved at lade bakteriekulturer erstatte pesticider i Brasiliens majsindustri, at bidrage til mindre madspild, og gøre en indsats i kampen mod multiresistente bakterier”, forklarede bæredygtighedsdirektør Annemarie Meisling, og fortsatte:

”Dernæst skal man leve det; følge sin eksterne strategi internt. Så vi har selv sat mål på alle de tre felter, jeg lige nævnte, og identificeret de SDG’er, hvor vi kan gøre den største forskel, hvilket for os er mål 2, 3 og 12. Endelig har vi fået PWC til at måle, hvor stor en del af vores omsætning, der bidrager til bæredygtighed (82 procent, red.)”, forklarede hun.

Teknologi som støtte for klassisk CSR
For IT-selskabet Dell er moderne teknologi i form af såvel computere som software, cloud-løsninger og lignende, det naturlige udgangspunkt for selskabets arbejde med SDG’erne. Konkret trækker man teknologien ind i sin bæredygtighedsindsats, eksempelvis til at fremme cirkulært design, energieffektivitet, ansvarlige materialer og øget genbrug og genanvendelse efter end-of-use.

”End-of-life er afskaffet. Vi vil have en ansvarlig forsyningskæde, hvor ingen materialer går til spilde, og vi er godt på vej mod vores mål om at blive 100 procent waste free, som vi regner med at nå i 2020”, sagde CSR-chef EMEA Louise Koch.

Videre pegede hun også på, hvordan den nye teknologi kan ”understøtte klassisk CSR”, men en case fra Vatikanstaten som eksempel. Her har man dels hjulpet Vatikanets bibliotek i arbejdet med at digitalisere 80.000 gamle skrifter, og dels skaffet plads til dem ved at samle de 11 tidligere servere i ét datacenter, der bruger 75 procent mindre energi.

Læs også: Verdensmålene åbner for forretningsmuligheder på op mod 400 milliarder kroner

Fra byggeriets verden deltog arkitekt hos GXN, Lasse Lind, der også var med i CSR.dk’s podcast om fremtiden for bæredygtigt byggeri. Han pegede på vigtigheden af både partnerskaber i arbejdet med SDG’erne (som mål 17 også handler om), og – i lighed med Flemming Besenbacher – at de involverede parter har modet og viljen til at tænke langsigtet.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)