Salling Groups milliardinvestering skærer en tredjedel af CO2-udledning

Milliard-investeringen i grøn omstilling, der blev meldt ud tidligere på året, skærer en markant andel af udledningerne fra egen drift i koncernen. Men den helt store opgave er reduktioner hos leverandører.

Salling Group har fundet hovedparten af sine CO2-udledninger hos leverandørerne. .

06.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Vores klimastrategi var klar. Derfor vidste vi præcis, hvilke håndtag, vi skulle skrue på, da energikrisen gjorde det nødvendigt at fremskynde investeringerne. Vi kendte ikke de præcise reduktionstal, men dem har vi nu regnet på og kan konstatere, at investeringen som forventet har katapulteret os fremad på den grønne dagsorden,” siger CSR-direktør i Salling Group Henrik Vinther Olesen. 

Det, Henrik Vinther Olesen taler om, er Salling Groups beslutning om at sætte for 2,5 milliarder kroner investeringer i omlægning af energiforsyningen til gruppens aktiviteter i værk en del tidligere en oprindeligt planlagt. En beslutning udløst af at energipriserne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine steg markant.

Læs også: Forskere protesterer over manglende politisk reaktion på IPCC's seneste rapport

”Vores beregninger viser, at den foreløbige investering i grøn omstilling vil medføre en reduktion i CO2-udledning fra egen drift med cirka 30 procent. Vores ambition er en CO2-neutral dagligvarehandel i 2050, hvor første delmål er en halvering af udledningerne fra egen drift.,” fortæller han videre.

Omstillingen indebærer blandt andet opsætning af solceller på i alt 570 føtex, Bilka og Netto samt lagre og kontorer i Danmark, Tyskland og Polen, udskiftning af olie- og gasfyr, der erstattes med eldrevne varmepumper i 750 butikker samt udskiftning til moderne køleanlæg. Salling Group driver i dag mere end 1700 butikker i Danmark, Tyskland og og Polen. Solcellerne sættes op på alt eksisterende byggeri, hvor det er muligt. 

Parisaftale-mål på vej
Investeringen ligger således direkte i forlængelse af Salling Groups klimaambition, som kan læses i sin helhed i Salling Groups netop publicerede Bæredygtighedsrapport 2021, som også fortæller om andre milepæle i 2021:

”For det første har vi forpligtet os på Parisaftalens målsætning om at holde de menneskeskabte temperaturstigninger under 1,5 grader. Med forpligtelsen sender vi ikke alene et vigtigt signal til medarbejdere, leverandører og kunder; det giver os også en klar rettesnor for vores indsatser frem mod vores målsætning om CO2-neutral dagligvarehandel i 2050 og en halvering af udledningerne i egen drift i 2030,” siger Henrik Vinther Olesen.

Salling Group har forpligtet sig gennem det internationalt anerkendte Science Based Targets initiative (SBTi), og er i skrivende stund i proces med at få sine klimamål videnskabeligt valideret, så ansøgningen om godkendelse hos SBTi.

Salling Group har desuden indgået samarbejde med en anden international aktør, CDP, som løbende monitorerer fremdriften i leverandørernes klimaindsats.

Nu med leverandører i fokus
Som et led i processen har Salling Group beregnet et fuldt ’scope 3’, altså beregnet CO2-aftrykket for samtlige varer, koncernen indkøber og sælger.

”Det betyder, at vi nu ved, præcist, hvor de største udledninger i vores samlede værdikæde sker. Det er et massivt regnestykke og et vigtigt redskab i vores videre arbejde,” forklarer CSR-direktøren. 

Grafik: Salling Group.

Hvor vigtigt, beregninger af scope 3 er at få med, kan ses i Salling Groups 2021-rapports opgørelse af CO2. Hele 95 procent af udledningerne ligger således uden for egen drift, og heraf optræder en solid hovedpart hos leverandører af varer.

”Det er fuldstændig afgørende for klimaet, at vi får producentleddet med, og i Salling Group kommer vi til at forpligte vores leverandører på at lave reduktioner i overensstemmelse med Parisaftalen,” siger Henrik Vinther Olesen og tilføjer, at koncernen allerede er i tæt dialog med sine 150 største leverandører.

Bæredygtighed forankret i bestyrelsen
Et andet markant skridt i Salling Groups bæredygtighedsindsats er forankringen af bæredygtighedsdagsordenen i virksomhedens øverst organ - bestyrelsen.

Læs også: Salling Group sætter fart i investeringer væk fra russisk gas

”Vores bestyrelse er stærkt optagede af, at vi som stor virksomhed lever op til vores sociale ansvar. Det var derfor et naturligt skridt, at vi sidste år nedsatte en Sustainability Committee, så bestyrelsen også på dette område er med til at sikre fremdrift – ikke bare når det gælder klima, men også vores indsatser indenfor fx diversitet, biodiversitet, ordentlige arbejdsforhold,” siger Henrik Vinther Olesen.  

Læs meget mere om social ansvarlighed og bæredygtighedsindsatser i Salling Group i Salling Groups Bæredygtighedsrapport 2021, der kan læses i sin helhed her.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online