Salling Groups milliardinvestering skærer en tredjedel af CO2-udledning

Milliard-investeringen i grøn omstilling, der blev meldt ud tidligere på året, skærer en markant andel af udledningerne fra egen drift i koncernen. Men den helt store opgave er reduktioner hos leverandører.

Salling Group har fundet hovedparten af sine CO2-udledninger hos leverandørerne. .

06.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Vores klimastrategi var klar. Derfor vidste vi præcis, hvilke håndtag, vi skulle skrue på, da energikrisen gjorde det nødvendigt at fremskynde investeringerne. Vi kendte ikke de præcise reduktionstal, men dem har vi nu regnet på og kan konstatere, at investeringen som forventet har katapulteret os fremad på den grønne dagsorden,” siger CSR-direktør i Salling Group Henrik Vinther Olesen. 

Det, Henrik Vinther Olesen taler om, er Salling Groups beslutning om at sætte for 2,5 milliarder kroner investeringer i omlægning af energiforsyningen til gruppens aktiviteter i værk en del tidligere en oprindeligt planlagt. En beslutning udløst af at energipriserne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine steg markant.

Læs også: Forskere protesterer over manglende politisk reaktion på IPCC's seneste rapport

”Vores beregninger viser, at den foreløbige investering i grøn omstilling vil medføre en reduktion i CO2-udledning fra egen drift med cirka 30 procent. Vores ambition er en CO2-neutral dagligvarehandel i 2050, hvor første delmål er en halvering af udledningerne fra egen drift.,” fortæller han videre.

Omstillingen indebærer blandt andet opsætning af solceller på i alt 570 føtex, Bilka og Netto samt lagre og kontorer i Danmark, Tyskland og Polen, udskiftning af olie- og gasfyr, der erstattes med eldrevne varmepumper i 750 butikker samt udskiftning til moderne køleanlæg. Salling Group driver i dag mere end 1700 butikker i Danmark, Tyskland og og Polen. Solcellerne sættes op på alt eksisterende byggeri, hvor det er muligt. 

Parisaftale-mål på vej
Investeringen ligger således direkte i forlængelse af Salling Groups klimaambition, som kan læses i sin helhed i Salling Groups netop publicerede Bæredygtighedsrapport 2021, som også fortæller om andre milepæle i 2021:

”For det første har vi forpligtet os på Parisaftalens målsætning om at holde de menneskeskabte temperaturstigninger under 1,5 grader. Med forpligtelsen sender vi ikke alene et vigtigt signal til medarbejdere, leverandører og kunder; det giver os også en klar rettesnor for vores indsatser frem mod vores målsætning om CO2-neutral dagligvarehandel i 2050 og en halvering af udledningerne i egen drift i 2030,” siger Henrik Vinther Olesen.

Salling Group har forpligtet sig gennem det internationalt anerkendte Science Based Targets initiative (SBTi), og er i skrivende stund i proces med at få sine klimamål videnskabeligt valideret, så ansøgningen om godkendelse hos SBTi.

Salling Group har desuden indgået samarbejde med en anden international aktør, CDP, som løbende monitorerer fremdriften i leverandørernes klimaindsats.

Nu med leverandører i fokus
Som et led i processen har Salling Group beregnet et fuldt ’scope 3’, altså beregnet CO2-aftrykket for samtlige varer, koncernen indkøber og sælger.

”Det betyder, at vi nu ved, præcist, hvor de største udledninger i vores samlede værdikæde sker. Det er et massivt regnestykke og et vigtigt redskab i vores videre arbejde,” forklarer CSR-direktøren. 

Grafik: Salling Group.

Hvor vigtigt, beregninger af scope 3 er at få med, kan ses i Salling Groups 2021-rapports opgørelse af CO2. Hele 95 procent af udledningerne ligger således uden for egen drift, og heraf optræder en solid hovedpart hos leverandører af varer.

”Det er fuldstændig afgørende for klimaet, at vi får producentleddet med, og i Salling Group kommer vi til at forpligte vores leverandører på at lave reduktioner i overensstemmelse med Parisaftalen,” siger Henrik Vinther Olesen og tilføjer, at koncernen allerede er i tæt dialog med sine 150 største leverandører.

Bæredygtighed forankret i bestyrelsen
Et andet markant skridt i Salling Groups bæredygtighedsindsats er forankringen af bæredygtighedsdagsordenen i virksomhedens øverst organ - bestyrelsen.

Læs også: Salling Group sætter fart i investeringer væk fra russisk gas

”Vores bestyrelse er stærkt optagede af, at vi som stor virksomhed lever op til vores sociale ansvar. Det var derfor et naturligt skridt, at vi sidste år nedsatte en Sustainability Committee, så bestyrelsen også på dette område er med til at sikre fremdrift – ikke bare når det gælder klima, men også vores indsatser indenfor fx diversitet, biodiversitet, ordentlige arbejdsforhold,” siger Henrik Vinther Olesen.  

Læs meget mere om social ansvarlighed og bæredygtighedsindsatser i Salling Group i Salling Groups Bæredygtighedsrapport 2021, der kan læses i sin helhed her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

BeWo introducerer deres automatiserede CO2- beregnings integration til Microsoft Dynamics 365 Business Central

22.07.2024BEWO ApS

Sponseret

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)