Salling Groups milliardinvestering skærer en tredjedel af CO2-udledning

Milliard-investeringen i grøn omstilling, der blev meldt ud tidligere på året, skærer en markant andel af udledningerne fra egen drift i koncernen. Men den helt store opgave er reduktioner hos leverandører.

Salling Group har fundet hovedparten af sine CO2-udledninger hos leverandørerne. .

06.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Vores klimastrategi var klar. Derfor vidste vi præcis, hvilke håndtag, vi skulle skrue på, da energikrisen gjorde det nødvendigt at fremskynde investeringerne. Vi kendte ikke de præcise reduktionstal, men dem har vi nu regnet på og kan konstatere, at investeringen som forventet har katapulteret os fremad på den grønne dagsorden,” siger CSR-direktør i Salling Group Henrik Vinther Olesen. 

Det, Henrik Vinther Olesen taler om, er Salling Groups beslutning om at sætte for 2,5 milliarder kroner investeringer i omlægning af energiforsyningen til gruppens aktiviteter i værk en del tidligere en oprindeligt planlagt. En beslutning udløst af at energipriserne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine steg markant.

Læs også: Forskere protesterer over manglende politisk reaktion på IPCC's seneste rapport

”Vores beregninger viser, at den foreløbige investering i grøn omstilling vil medføre en reduktion i CO2-udledning fra egen drift med cirka 30 procent. Vores ambition er en CO2-neutral dagligvarehandel i 2050, hvor første delmål er en halvering af udledningerne fra egen drift.,” fortæller han videre.

Omstillingen indebærer blandt andet opsætning af solceller på i alt 570 føtex, Bilka og Netto samt lagre og kontorer i Danmark, Tyskland og Polen, udskiftning af olie- og gasfyr, der erstattes med eldrevne varmepumper i 750 butikker samt udskiftning til moderne køleanlæg. Salling Group driver i dag mere end 1700 butikker i Danmark, Tyskland og og Polen. Solcellerne sættes op på alt eksisterende byggeri, hvor det er muligt. 

Parisaftale-mål på vej
Investeringen ligger således direkte i forlængelse af Salling Groups klimaambition, som kan læses i sin helhed i Salling Groups netop publicerede Bæredygtighedsrapport 2021, som også fortæller om andre milepæle i 2021:

”For det første har vi forpligtet os på Parisaftalens målsætning om at holde de menneskeskabte temperaturstigninger under 1,5 grader. Med forpligtelsen sender vi ikke alene et vigtigt signal til medarbejdere, leverandører og kunder; det giver os også en klar rettesnor for vores indsatser frem mod vores målsætning om CO2-neutral dagligvarehandel i 2050 og en halvering af udledningerne i egen drift i 2030,” siger Henrik Vinther Olesen.

Salling Group har forpligtet sig gennem det internationalt anerkendte Science Based Targets initiative (SBTi), og er i skrivende stund i proces med at få sine klimamål videnskabeligt valideret, så ansøgningen om godkendelse hos SBTi.

Salling Group har desuden indgået samarbejde med en anden international aktør, CDP, som løbende monitorerer fremdriften i leverandørernes klimaindsats.

Nu med leverandører i fokus
Som et led i processen har Salling Group beregnet et fuldt ’scope 3’, altså beregnet CO2-aftrykket for samtlige varer, koncernen indkøber og sælger.

”Det betyder, at vi nu ved, præcist, hvor de største udledninger i vores samlede værdikæde sker. Det er et massivt regnestykke og et vigtigt redskab i vores videre arbejde,” forklarer CSR-direktøren. 

Grafik: Salling Group.

Hvor vigtigt, beregninger af scope 3 er at få med, kan ses i Salling Groups 2021-rapports opgørelse af CO2. Hele 95 procent af udledningerne ligger således uden for egen drift, og heraf optræder en solid hovedpart hos leverandører af varer.

”Det er fuldstændig afgørende for klimaet, at vi får producentleddet med, og i Salling Group kommer vi til at forpligte vores leverandører på at lave reduktioner i overensstemmelse med Parisaftalen,” siger Henrik Vinther Olesen og tilføjer, at koncernen allerede er i tæt dialog med sine 150 største leverandører.

Bæredygtighed forankret i bestyrelsen
Et andet markant skridt i Salling Groups bæredygtighedsindsats er forankringen af bæredygtighedsdagsordenen i virksomhedens øverst organ - bestyrelsen.

Læs også: Salling Group sætter fart i investeringer væk fra russisk gas

”Vores bestyrelse er stærkt optagede af, at vi som stor virksomhed lever op til vores sociale ansvar. Det var derfor et naturligt skridt, at vi sidste år nedsatte en Sustainability Committee, så bestyrelsen også på dette område er med til at sikre fremdrift – ikke bare når det gælder klima, men også vores indsatser indenfor fx diversitet, biodiversitet, ordentlige arbejdsforhold,” siger Henrik Vinther Olesen.  

Læs meget mere om social ansvarlighed og bæredygtighedsindsatser i Salling Group i Salling Groups Bæredygtighedsrapport 2021, der kan læses i sin helhed her.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

10.12.2024CSR.dk

Nyt initiativ skal styrke det danske kriseberedskab

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

09.12.2024CSR.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

09.12.2024Verarca

Sponseret

cApung-direktør: Strategisk arbejde med bæredygtighed kræver indsigt i scope 3-udledninger

06.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

13.12.2024

Tid

09:00

Sted

Online