Sådan får du et bæredygtigt webdesign

Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet kan også gennemgå en grøn omstilling.

Der er en række strategiske såvel som tekniske skridt, man kan tage for inkludere bæredygtighed i sit webdesign, skriver Marie Dysgaard Christensen. Foto: 123RF.

27.01.2023

CSR.dk

I 2019 stod internettet alene for 3,7 procent af den samlede CO2-udledning globalt, og i 2040 regner man med, at det tal er oppe på 14 procent. Derfor er det heller ikke helt ligegyldigt, hvordan man designer sin hjemmeside – for det kan få betydning for internettets samlede emissioner og bidrage til et mindre ressourceforbrugende internet.

Ifølge Marie Dysgaard Christensen, der er senior lektor i multimediedesign på KEA, er der et par konkrete skridt, man kan tage i udviklingen og vedligeholdelsen af sit site for bevæge sig i en grønnere retning.

”Først og fremmest kommer man længst med bæredygtigt webdesign, hvis man medtænker det tidligt i processen,” skriver hun i en guide på K-Forum.

Det indebærer, at man arbejder efter agil og lean-principper, hvor man hurtigt lancerer få features og får bruger-feedback med i processen, så man tidligt kan rette ind for at nå sine kunder med det ønskede budskab.

Læs også: Musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks

Derudover giver det mulighed for at bruge mindre ressourcekrævende tekniske løsninger fra hjemmesidens fødsel, hvis bæredygtighed indarbejdes fra start. Her gælder det om at have øje for elementers energiforbrug og komprimere sin website:

”Der udledes CO2, når en bruger henter data ned fra en server. Jo mere brugeren skal hente, jo mere CO2 udledes der. Ofte kan vi komprimere formater og skære elementer væk, uden at det går udover den oplevelse brugeren får. Det kan endda give en bedre oplevelse. Less is more sustainable,” uddyber Marie Dysgaard Christensen.

Der er for eksempel en tendens til at bruge video i en nærmest ren dekorativ sammenhæng, og her er det godt at kigge på, om det element kan erstattes af et medie, der fylder mindre, såsom animeret grafik, der fylder markant mindre.

Og skal hjemmesiden gøres endnu lettere, kan man overveje at erstatte billeder med vektorgrafik, som fylder væsentligt mindre end billeder.

Back to basics

Er man klar til at tage de helt store skridt i bæredygtighedens navn, er håndkodede websites måske noget for dig, påpeger Marie Dysgaard Christensen:

Læs også: Pantsystemet er blevet økonomisk cirkulært: ”Nu er det gratis at pante!”

”Håndkodede sites, hvor man selv bygger sin kode fra bunden, er i teorien et hit inden for bæredygtigt webdesign, fordi vi på den måde undgår, at brugerne skal hente frameworks og kodebiblioteker, som fylder ekstra,” skriver hun i K-Forum og fortsætter:

”Det er dog i dag i mange brancher ekstremt at håndkode sit site selv, og der er både fordele og ulemper, som er svære at gennemskue. Så hvis du ikke har lyst til at gå den vej, er mit bedste råd, at du allierer dig med gode udviklere, så I sammen kan designe et site, der er, som I vil have det, hvor I komprimerer koden smart”.

Sidst men ikke mindst kan man tage det simple, men måske oversete, skridt at slette ubesøgte hjemmesider.

”Servere skal køre og holde sig kølige. Jo flere data der er gemt på en server, jo mere energi kræves der for at holde serveren kørende. Derfor er det bæredygtigt at overveje, om dataene er nødvendige at gemme eller ej, og hvis ikke, så slet dem for at spare på energiforbruget,” afslutter Marie Dysgaard Christensen.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online