Sådan får du et bæredygtigt webdesign

Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet kan også gennemgå en grøn omstilling.

Der er en række strategiske såvel som tekniske skridt, man kan tage for inkludere bæredygtighed i sit webdesign, skriver Marie Dysgaard Christensen. Foto: 123RF.

27.01.2023

CSR.dk

I 2019 stod internettet alene for 3,7 procent af den samlede CO2-udledning globalt, og i 2040 regner man med, at det tal er oppe på 14 procent. Derfor er det heller ikke helt ligegyldigt, hvordan man designer sin hjemmeside – for det kan få betydning for internettets samlede emissioner og bidrage til et mindre ressourceforbrugende internet.

Ifølge Marie Dysgaard Christensen, der er senior lektor i multimediedesign på KEA, er der et par konkrete skridt, man kan tage i udviklingen og vedligeholdelsen af sit site for bevæge sig i en grønnere retning.

”Først og fremmest kommer man længst med bæredygtigt webdesign, hvis man medtænker det tidligt i processen,” skriver hun i en guide på K-Forum.

Det indebærer, at man arbejder efter agil og lean-principper, hvor man hurtigt lancerer få features og får bruger-feedback med i processen, så man tidligt kan rette ind for at nå sine kunder med det ønskede budskab.

Læs også: Musikbranchen vil tackle diskrimination med nyt kodeks

Derudover giver det mulighed for at bruge mindre ressourcekrævende tekniske løsninger fra hjemmesidens fødsel, hvis bæredygtighed indarbejdes fra start. Her gælder det om at have øje for elementers energiforbrug og komprimere sin website:

”Der udledes CO2, når en bruger henter data ned fra en server. Jo mere brugeren skal hente, jo mere CO2 udledes der. Ofte kan vi komprimere formater og skære elementer væk, uden at det går udover den oplevelse brugeren får. Det kan endda give en bedre oplevelse. Less is more sustainable,” uddyber Marie Dysgaard Christensen.

Der er for eksempel en tendens til at bruge video i en nærmest ren dekorativ sammenhæng, og her er det godt at kigge på, om det element kan erstattes af et medie, der fylder mindre, såsom animeret grafik, der fylder markant mindre.

Og skal hjemmesiden gøres endnu lettere, kan man overveje at erstatte billeder med vektorgrafik, som fylder væsentligt mindre end billeder.

Back to basics

Er man klar til at tage de helt store skridt i bæredygtighedens navn, er håndkodede websites måske noget for dig, påpeger Marie Dysgaard Christensen:

Læs også: Pantsystemet er blevet økonomisk cirkulært: ”Nu er det gratis at pante!”

”Håndkodede sites, hvor man selv bygger sin kode fra bunden, er i teorien et hit inden for bæredygtigt webdesign, fordi vi på den måde undgår, at brugerne skal hente frameworks og kodebiblioteker, som fylder ekstra,” skriver hun i K-Forum og fortsætter:

”Det er dog i dag i mange brancher ekstremt at håndkode sit site selv, og der er både fordele og ulemper, som er svære at gennemskue. Så hvis du ikke har lyst til at gå den vej, er mit bedste råd, at du allierer dig med gode udviklere, så I sammen kan designe et site, der er, som I vil have det, hvor I komprimerer koden smart”.

Sidst men ikke mindst kan man tage det simple, men måske oversete, skridt at slette ubesøgte hjemmesider.

”Servere skal køre og holde sig kølige. Jo flere data der er gemt på en server, jo mere energi kræves der for at holde serveren kørende. Derfor er det bæredygtigt at overveje, om dataene er nødvendige at gemme eller ej, og hvis ikke, så slet dem for at spare på energiforbruget,” afslutter Marie Dysgaard Christensen.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus