Et partnerskab for the Greater Good
Tuborg har samarbejdet med Roskilde Festival gennem mange år, og i 2014 nedkom de to i partnerskab med en ny, økologisk øl. På halvdagskonferencen Innovative Partnerskaber d. 8/12 er det en af 11 lærerige cases om, hvad tætte samarbejder kan føre til
Gør noget ved øllet.
Der bliver drukket omkring 1 mio. liter øl på Roskilde Festival, og hovedparten af dem kommer fra hanerne i Tuborgs mange telte, der er spredt strategisk ud over festivalens arealer. Samarbejdet mellem bryggeriet og festivalen går år tilbage, ja, nærmest fra starten, siger sponsorchef for Carlsberg Peter Giacomello. Det er en af de største sponsoraftaler, Carlsberg Danmark har inden for musikken i Danmark, og netop derfor er dette samarbejde af stor strategisk betydning for begge parter.
Vi udfordrer hele tiden hinanden for at se, hvordan vi kan udvikle samarbejdet på den lange bane. Roskilde Festival er langt den største festival i Danmark og en af de største i Europa, og det giver os selvfølgelig en stor strategisk fordel i forhold til at brande os inden for musikken, siger Peter Giacomello og understreger, at styrken i samarbejdet er en gensidig forståelse for hinandens mål: Grunden til at vores samarbejde er blevet så stærkt, er at vi har tillid til, at vi vil det bedste for hinanden. Vi indgår ikke i samarbejdet bare for at optimere vores egne forretninger, men for the Greater Good så at sige.
Ved siden af Roskilde Festival, der hvert år huser ca. 130.000 musikelskere på sine arealer, er Tuborg det er kendt for de fleste hovedsponsor for Grøn Koncert med 180.000 gæster. Det giver ølmærket en unik position til at afprøve nye produkter på et ungt og upcoming segment, og her er Roskilde Festival en særdeles aktiv spiller.
Roskilde Festival er én kæmpestor kulturinstitution og den har jo en utroligt stærk profil på bæredygtighed og miljø. Det stiller store krav, når man er så stor en partner, som vi er, men vi mærker altid, at vores kreative idéer bliver godt modtaget og helhjertet vurderet, fortæller Peter Giacomello, som ser festivalen som en stærk platform til at komme i kontakt med de unge og få deres mening, råt for usødet: Roskilde Festival er et minisamfund, et lukket miljø i de 8 dage, den varer, og det gør, at du kan teste dine produkter på en måde, du ikke kan andre steder. Der er betaling ved kasse 1, specielt når du kommer med helt nye produkter. Gæsterne kan vælge mellem alt muligt andet og det gør de , hvis de ikke bryder sig om det. Derfor har vi under hele festivalen folk ude på pladsen, som spørger gæsterne om, hvad de synes om farven og smagen og så videre, og afhængigt af svarene kan det være, at produktet skal drejes en vinkel.
Partnerskabernes mange muligheder
Tuborgs nye, økologiske øl blev til på baggrund af et stort ønske fra Roskilde Festival og festivalen NorthSide, og den mødte festivalgæsterne i 2014. Øllens navn RÅ er nærmest skræddersyet til festivalen, hvis kendetegn om noget er musik med kant, ufiltreret fra undergrunden. RÅ er nemlig en no-bullshit øl, som serveres, som den står i fadet efter endt brygning. For Peter Giacomello er det et godt eksempel på de mange muligheder, partnerskaber åbner op for:
Mulighederne er nærmest uendelige, så længe partnerne hele tiden tænker hinanden ind og ikke suboptimerer for egen vindings skyld. Det succesfulde partnerskab kan bringe parterne rigtig, rigtig langt, hvis de indgår i samarbejdet med de bedste intentioner. Vi kan kun sige, at vi med RÅ har fået det fulde udbytte af vores sponsoraftale med Roskilde Festival, og vi har stået skulder ved skulder og udviklet et godt produkt, som festivalgæsterne har taget til sig, og som nu står til at blive bredt ud til et større publikum.
Selv om intentionen med RÅ oprindeligt var, at den skulle forbeholdes servering på festivaler, findes øllen nu på supermarkedernes hylder, så andre, der ikke lægger deres vej forbi en festival, også kan smage et stærkt eksempel på, at partnerskaber mellem virksomheder kan ende i frugtbare og grønne innovationer.
Peter Giacomello fortæller på halvdagskonferencen Innovative Partnerskaber om Tuborgs tætte samarbejde med Roskilde Festival omkring udviklingen af RÅ. Konferencen byder samlet på 11 stærke eksempler på partnerskaber med festivalen: Madkulturen/Superbrugsen, Naturmælk, Det Runde Bord, LoveSpring, ROCKWOOL International, Husbryggeriet Jacobsen, Peter Larsen Kaffe, Hansens Flødeis, Dropbucket og ikke mindst Landbrug & Fødevarer, der lægger lokaler til dagen med afsæt i deres Beercyclingsprojekt. De mange cases bærer vidnesbyrd om en festival, som ikke går af vejen for et godt bæredygtighedssamarbejde, men også om hvor langt partnerskaber mellem vidt forskellige virksomheder og organisationer kan føre, når bare viljen til at gå sammen er der.
Konferencen afholdes i et samarbejde mellem Roskilde Festival og Landbrug & Fødevarer og med CSR LINK som initiativtager og facilitator. Moderatorerne for dagen er Rikke Rønholt Albertsen fra Verdens Bedste Nyheder og Kitte Wagner fra Spark, der rådgiver om bæredygtig forandring begge med solid erfaring fra festivalens partnerskaber. Det er d. 8. december kl. 13 17.30 på Axelborg i hjertet af København. Læs mere om dagen og tilmelding på www.csr-link.dk.