Roskilde Festival går til kamp mod madspild

Roskilde Festival har i år indgået et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Målsætningen er at indsamle over 30 ton god og gratis overskudsmad fra festivalens madboder.

Roskilde Festival og Stop Spild Af Mad opruster på årets festival indsatsen mod madspild. Foto: Lars Just.

01.07.2014

CSR.dk

"Samarbejdet giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling", siger Selina Juul, stifter af 'Stop Spild af Mad'..

På dette års Roskilde Festival har festivalen indgået et samarbejde med Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild ”Stop Spild Af Mad”, hvilket betyder en stor udvidelse af festivalens samlede indsats mod madspild.

Stop Spild Af Mad stiller med et hold på 70 uddannede kokke og fødevarekyndige ildsjæle, der over de ni dage, festivalen forløber, indsamler, uddeler og tilbereder tonsvis af gode fødevarer, som ellers ville gå til spilde hos Roskilde Festivals mange madboder og restauranter.

Læs også: Roskilde Festival er et mekka for bæredygtige løsninger

"Vi er rigtigt glade for, at Roskilde Festival er med i kampen mod madspild. Stop Spild Af Mad har mange års erfaring med uddeling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere millioner kroner til hjemløse og socialt udsatte. Og nu er turen kommet til Roskilde Festival. Det er et samarbejde, som giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling”, siger årets initiativtager til samarbejdet og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Indsatsen fokuserer på tre typer af madspild, og de mange måltider og råvarer deles ud til blandt andet herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer, centre for psykisk syge og asylcentre på Sjælland.

Læs også: Rockwool-telte succes på Roskilde Festival

Indsatsen rummer både en indsamling af ikke-tilberedte råvarer, der deles ud til modtagersteder med egne køkkener. Dertil indsamles tilberedt overskudsmad, der pakkes og videreformidles til for eksempel varmestuer uden køkkener. Og sidst men ikke mindst tilbereder Stop Spild Af Mad’s frivillige flere tusinde færdigretter af den indsamlede overskudsmad, der pakkes, fryses ned og deles ud i månederne efter festivalen.

Alle måltiderne tilberedes i professionelle køkkener, som Slagteriskolen i Roskilde stiller til rådighed for indsatsen, og foregår efter Fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevaresikkerhed.

Fra holdning til handling
Danmarks samlede madspild estimeres til årligt at ramme svimlende 540.000 ton. En del af dette madspild finder sted hjemme hos forbrugeren. En husstand med fire personer kasserer årligt op imod 228,8 kilo gode, spiselige råvarer.

I de senere år er supermarkeder, grossister og storkøkkener blevet mere opmærksomme på det store madspild, der også eksisterer i fødevareindustrien helt bredt. Og nu opruster Roskilde Festival også sin indsats.

Læs også: Madaktivist går internationalt

”Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste otte år, som en del af vores arbejde med bæredygtighed og indsatsen er hvert år blevet større. Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler. Og da Roskilde Festival gerne ville udvide vores indsats mod madspild, var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad”, forklarer madspildsansvarlig Rebekka Juliane Ilsøe fra Roskilde Festival.

Pilotprojekt for fremtidige indsatser
Med udgangspunkt i den erfaring Stop Spild Af Mad får med sig fra projektet, er det ambitionen at skabe en ny landsdækkende organisation mod madspild.

”Den nye organisation skal have til formål at afhjælpe det store madspild, der finder sted på landets festivaler, sportsbegivenheder og andre store events. Det er svært for madboderne ved store begivenheder at estimere deres salg korrekt. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele overskudsmaden til landets hjemløse og socialt udsatte”, udtaler Selina Juul.

- JDN

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

13.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Kravet om CO2-data landede en vinterdag i Outlook

12.09.2024NOVENCO Building & Industry A/S

Sponseret

Why do we favour renewables over energy efficiency?

12.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Nyhed til Harmony sikrer effektiv montering af trykknapper

12.09.2024Food Nation

Sponseret

Biosolution sector

12.09.2024CSR.dk

Topledere i nordiske lande trækker klima ind i strategien

11.09.2024CSR.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Grønne trends og den bæredygtige omstilling i dansk erhvervsliv (AKA)

Deltag i AKA's webinar og hør Tania Ellis dele sin ekspertviden om de nyeste ESG-trends og bæredygtig omstilling. Få inspiration til fremtidens jobmuligheder og spændende erfaringer fra Novo Nordisk og BM Byggeindustri.

Dato

17.09.2024

Tid

10:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 downstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

17.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

18.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Beierholm
Møde
Kom nemt i gang med den grønne omstilling - Esbjerg

Inspirationsmøde om bæredygtighed, som hjælper dig på vej til din første bæredygtighedsrapport.

Dato

18.09.2024

Tid

16:00

Sted

Jyske Bank, Torvet 21 6700 Esbjerg