Roskilde Festival går til kamp mod madspild

Roskilde Festival har i år indgået et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Målsætningen er at indsamle over 30 ton god og gratis overskudsmad fra festivalens madboder.

Roskilde Festival og Stop Spild Af Mad opruster på årets festival indsatsen mod madspild. Foto: Lars Just.

01.07.2014

CSR.dk

"Samarbejdet giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling", siger Selina Juul, stifter af 'Stop Spild af Mad'..

På dette års Roskilde Festival har festivalen indgået et samarbejde med Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild ”Stop Spild Af Mad”, hvilket betyder en stor udvidelse af festivalens samlede indsats mod madspild.

Stop Spild Af Mad stiller med et hold på 70 uddannede kokke og fødevarekyndige ildsjæle, der over de ni dage, festivalen forløber, indsamler, uddeler og tilbereder tonsvis af gode fødevarer, som ellers ville gå til spilde hos Roskilde Festivals mange madboder og restauranter.

Læs også: Roskilde Festival er et mekka for bæredygtige løsninger

"Vi er rigtigt glade for, at Roskilde Festival er med i kampen mod madspild. Stop Spild Af Mad har mange års erfaring med uddeling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere millioner kroner til hjemløse og socialt udsatte. Og nu er turen kommet til Roskilde Festival. Det er et samarbejde, som giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling”, siger årets initiativtager til samarbejdet og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Indsatsen fokuserer på tre typer af madspild, og de mange måltider og råvarer deles ud til blandt andet herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer, centre for psykisk syge og asylcentre på Sjælland.

Læs også: Rockwool-telte succes på Roskilde Festival

Indsatsen rummer både en indsamling af ikke-tilberedte råvarer, der deles ud til modtagersteder med egne køkkener. Dertil indsamles tilberedt overskudsmad, der pakkes og videreformidles til for eksempel varmestuer uden køkkener. Og sidst men ikke mindst tilbereder Stop Spild Af Mad’s frivillige flere tusinde færdigretter af den indsamlede overskudsmad, der pakkes, fryses ned og deles ud i månederne efter festivalen.

Alle måltiderne tilberedes i professionelle køkkener, som Slagteriskolen i Roskilde stiller til rådighed for indsatsen, og foregår efter Fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevaresikkerhed.

Fra holdning til handling
Danmarks samlede madspild estimeres til årligt at ramme svimlende 540.000 ton. En del af dette madspild finder sted hjemme hos forbrugeren. En husstand med fire personer kasserer årligt op imod 228,8 kilo gode, spiselige råvarer.

I de senere år er supermarkeder, grossister og storkøkkener blevet mere opmærksomme på det store madspild, der også eksisterer i fødevareindustrien helt bredt. Og nu opruster Roskilde Festival også sin indsats.

Læs også: Madaktivist går internationalt

”Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste otte år, som en del af vores arbejde med bæredygtighed og indsatsen er hvert år blevet større. Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler. Og da Roskilde Festival gerne ville udvide vores indsats mod madspild, var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad”, forklarer madspildsansvarlig Rebekka Juliane Ilsøe fra Roskilde Festival.

Pilotprojekt for fremtidige indsatser
Med udgangspunkt i den erfaring Stop Spild Af Mad får med sig fra projektet, er det ambitionen at skabe en ny landsdækkende organisation mod madspild.

”Den nye organisation skal have til formål at afhjælpe det store madspild, der finder sted på landets festivaler, sportsbegivenheder og andre store events. Det er svært for madboderne ved store begivenheder at estimere deres salg korrekt. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele overskudsmaden til landets hjemløse og socialt udsatte”, udtaler Selina Juul.

- JDN

Dansk Standard

Sponseret

Tiden er inde til at sætte fokus på overgangsalder på arbejdspladser

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

21.08.2025CSR.dk

Novo Nordisks udledninger stiger trods klimamål

20.08.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Forretningsrejsende ser stort på bæredygtighed ved hotelvalg

19.08.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

4 greb der får ESG-strategien ud af powerpointen og ind i hverdagen

19.08.2025CSR.dk

ESG bliver adgangsbillet til finansiering for danske virksomheder

19.08.2025CSR.dk

Velux og 149 andre virksomheder kræver 90 procent CO2-reduktion i 2040

18.08.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtig forandringsledelse i Grønland med personligt præg

18.08.2025Cabi

Sponseret

Få gratis viden og værktøjer om S’et i ESG

15.08.2025Valified

Sponseret

ESG-data kan give bankerne overtaget mod ikke-bankerne

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Løft kvaliteten med Process FMEA

Formålet med dette kursus er at give deltagerne en grundlæggende forståelse af Failure Mode Effects Analysis metoden (FMEA), som anvendes til at identificere og analysere potentielle fejl i produkter og processer. Kurset giver dig værktøjer til at forbedre kvaliteten og pålideligheden af dit arbejde med kvalitetsforbedringer i processer og produkter.

Dato

26.08.2025

Sted

Frederik VI´s Hotel, Odense