Roadmap giver overblik over bæredygtighedsrejsen

Sustainable Brands har udviklet et såkaldt Transformation Roadmap, der skal føre virksomheder fra basal compliance til gennemført bæredygtighed. CSR.dk har mødt en af hovedmændene bag roadmappen, Dimitar Vlahov, for at høre om værktøjets muligheder.

"Med de fem niveauer og fem områder, så er den både grundig og enkel, og samtidig meget bred i sin tilgang til at måle fremskridt, med praktiske råd lige fra topledelse til nuts ’n’ bolts”, siger Dimitar Vlahov om roadmappen. Foto: Sustainable Brands.

20.08.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Roadmappen er nu ved at finde fodfæste blandt både SB’s medlemmer og andre virksomheder. CSR.dk har mødt en af hovedmændene bag værktøjet, Director, Knowledge & Insights for SB, Dimitar Vlahov, for at høre om baggrunden for det, hvordan det virker, og hvilke muligheder, der kan give en virksomhed.

Roadmappens forholdsvis enkle opbygning skal gøre den tilgængelig for virksomheder af alle størrelser og i alle brancher..

Som Dimitar Vlahov selv peger på i et blogindlæg i The Guardian, så er bæredygtighed svært. Med sin opbygning som et håndgribeligt redskab til omstilling i fem niveauer, fra konventionelt firma og op til bæredygtigt brand, sigter roadmappen mod virksomheder af alle størrelser og i alle brancher, forklarer han.

”Man skal se roadmappen som en guide, der er meget hands-on i sin opbygning. Med de fem niveauer og fem områder, så er den både grundig og enkel, og samtidig meget bred i sin tilgang til at måle fremskridt, med praktiske råd lige fra topledelse til nuts ’n’ bolts”, siger Dimitar Vlahov.

Fra sit udgangspunkt anbefaler Dimitar Vlahov, der for nyligt har talt for Sustainable Leadership Network, selvsagt gerne ressourcer fra Sustainable Brands’ omfattende katalog, men fordi roadmappen i høj grad er rettet imod intern bedømmelse, så er virksomhedens egne løsninger i den grad også relevante.

En afgørende forudsætning for, at en virksomhed kan få succes med roadmappen er nemlig, at organisationen (ledelsen) er bevidst om sit udgangspunkt, og om hvor man gerne vil hen.

”Det er der en del virksomheder, som godt ved, men som ikke desto mindre er usikre på, hvad de skal gøre i praksis. Så er der dem, der ikke ved, hvad de næste skridt er; som er ‘lost in the landscape’ og har svært ved at se, hvor de skal sætte ind. Og endelig er der dem, der synes de gør nok, enten fordi de er det, jeg kalder ’uskyldigt uvidende’, eller fordi de overser fordelene ved at løfte sig yderligere”, forklarer Dimitar Vlahov.

”En virksomhed må starte med at spørge sig selv, om den har et purpose, og om det kan gøre en positiv forskel i forhold til verden omkring den, hvad enten det er miljømæssigt, socialt eller politisk”, fortsætter han.

Økonomisk gevinst, fælles opgave
At rejsen fra niveau 1 til 5 er lang og kan virke overvældende, er man meget bevidste om hos SB, understreger Dimitar Vlahov. Derfor arbejder man for tiden også på en rapport om de finansielle aspekter (RoI) omkring bæredygtighed, som – håber man – kan vise de økonomiske fordele i at investere i sit fodaftryk og sin effekt på samfundet.

I den forbindelse peger Dimitar Vlahov på, at roadmappen ikke som sådan skal ses som en metode til at styrke selve éns brand, men snarere det, den er; en praktisk guide, der kan inspirere til intern refleksion og få virksomhederne til at se mere holistisk på betydningen af at agere ansvarligt. Og måske også være mere åben omkring sine egne mangler.

”Bæredygtighed er en fælles opgave, ikke mindst på de højere niveauer, og en opgave, som i høj grad kalder på samarbejde og partnerskaber. Eksempelvis et vigtigt område som cirkulær økonomi – det er der ingen, der kan få succes med alene”, understreger han.

Blandt de større danske virksomheder, der har arbejdet med roadmappen, fremhæver Dimitar Vlahov ingrediensproducenten Chr. Hansen, der i starten af året blev udråbt som verdens mest bæredygtige virksomhed på WEF-topmødet i Davos, og som har formået at lave en god forretning ud af bæredygtighed.

De befinder sig aktuelt på niveau 4 (Emerging Leader), og vil gerne tage det sidste (svære) skridt op til niveau 5, hvor der i øvrigt er forholdsvis tomt lige nu. Da Dimitar Vlahov sammen med Kevin Hagen, der er ESG-chef i databeskyttelsesselskabet Iron Mountain, for et års tid siden for første gang løftede lidt på sløret for roadmappen, mente man endnu ikke, at der findes en virksomhed på niveau 5.

På opfordring fra CSR.dk pegede Vlahov dog på tøjmærket Patagonia, der gør meget ud af sit virksomhedsmæssige ansvar og arbejde med bl.a. græsrødder, som en aktør, der ”måske” befinder sig på topniveauet.

I takt med at flere virksomheder arbejder sig op gennem roadmappens niveauer, så fortsætter arbejdet med selve guiden også. Som et eksempel fremhæver Dimitar Vlahov FN’s Verdensmål som et element, man gerne vil inddrage i modellen, selvom det ikke er uden udfordringer.

Læs også: Coop er kongen af bæredygtige brands

”Mange amerikanske virksomheder er langt fremme, når det kommer til at bruge dem i kerneforretningen, men nok ikke så langt fremme, som her i Danmark. Målene kan godt virke lidt overvældende for nogle firmaer, specielt de mindre, så der er en vigtig opgave i ikke at gøre guiden for kompliceret”, slutter han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

07.06.2024CSR.dk

Debat: Danskere skal kunne tage klimaboliglån

07.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København