Eksisterende bæredygtige løsninger skal spredes hurtigt for at nå verdensmålene

Ved topmødet i Davos var der akut efterspørgsel på konkrete og bæredygtige løsninger. Den fjerde udgave af Global Opportunity Rapport, peger på 10 nye markedsmuligheder, hvor der allerede findes løsninger på markedet. De skal blot udvikles og spredes.

Efter at have analyseret, hvad det kræver at løse nogle af de mange bæredygtige problemer, er en gruppe eksperter nået frem til gode nyheder - der er fundet 10 nye markedsmuligheder, hvor nogle virksomheder allerede er gået i gang. Arkivfoto..

06.02.2018

Eva Harpøth Skjoldborg og Emilie Linders, CSR.dk

Som optakt til årets møde udgav World Economic Forums (WEF) den 13. udgave af ”Global Risk Report” et par dage før mødet i Davos. I rapporten nævnes det blandt andet, at selvom verdensøkonomien i øjeblikket viser positive takter, ændrer det ikke ved, at verden konfronteres med en masse risici, som er ved at overstige både nationers og institutioners evner og muligheder for at løse dem hurtigt nok, skriver Erik Rasmussen, grundlægger af tænketanken Sustainia i Ugebrevet Mandag Morgen.

Presserende behov for bæredygtige løsninger
Skal man kort sammenfatte budskabet fra flertallet af topmødets sessioner og de dokumenter og rapporter, der sideløbende er publiceret, er der et presserende behov for hurtige, konkrete og bæredygtige løsninger. F.eks., kan man læse i Mandag Morgen, tyder samtlige forudsigelser på, at vi bevæger os mod en tre graders stigning, hvilket er med til at understrege, hvor hurtigt og hvor meget, verdens lande er nødt til at nytænke.

De fire sværeste verdensmål byder på 10 nye markeder for løsninger

VERDENSMÅL 10: Reduced inequalities

MULIGHEDER
Unchaining land rights
Illuminating supply chain

VERDENSMÅL 12: Responsible consumption and production

MULIGHEDER
Alternative food sources
Construction in progress
Reuse to repower

VERDENSMÅL 13: Climate action

MULIGHEDER
Upcycling carbon
Keeping it cool
Sustainable shipping

VERDENSMÅL 14: Life below water

MULIGHEDER
Reimagining plastics
Alternative aquaculture

Som en hjælp i den retning kunne Sustainia overfor 200 nordiske topledere præsentere ”The Global Opportunity Report 2018” i sidste uge. Her forsøgte man at demonstrere potentialet og perspektivet i at satse på at find eog markedsføre løsninger, der skal imødekomme nogle af de mange udfordringer.

Rapporten er det positive spejlbillede på WEF’s ”Global Risk Report” og er udarbejdet i samarbejde med UN Global Compact og norske DNV GL. Det er fjerde år i træk, at Sustainia med partnere udgiver rapporten, der er med til at dokumentere, hvordan FN’s 17 verdensmål kan åbne op for nye globale markedsmuligheder. De fire års research har indtil nu afdækket 55 af slagsen.

Konkrete løsninger findes allerede
I den seneste rapport fra Sustainia fokuseres der på de fire verdensmål, der ifølge en analyse foretaget af DNV GL er de sværeste at løse: at reducere uligheden, at sikre såvel vores forbrug som den bagvedliggende produktion er bæredygtig, at accelerere kampen mod klimaforandringerne og at beskytte livet i verdenshavene, herunder bekæmpe både forurening og rovfiskeri.

Med dette som afsæt har en gruppe af eksperter analyseret, hvad det kræver at løse netop disse problemer. Og her er der godt nyt – rapporten definerer nemlig 10 konkrete markedsmuligheder og kommer med eksempler på virksomheder, der allerede er i gang med at udnytte dem.

Læs også: Ligestilling og cirkulær økonomi på menuen i Davos

F.eks. amerikanske Thread, der, med udgangspunkt i Haiti og Honduras, er gået ind i kampen for renere verdenshave ved at indsamle og omdanne 39 millioner plasticflasker til tekstil, hvilket samtidig har skabt flere tusinde lokale job. Eller Bitfury, som sammen med Georgiens regering har implementeret en privat, blockchain-baseret løsning for sikre ejendomshandler, et effektivt våben mod korruption og sikring af rettigheder. Bext360 solution sørger for at kaffebønner kan spores og at bønderne kan modtage betaling for deres varer digitalt, som skaber gennemsigtighed i forsyningskæden. Og Biteback er en insektbaseret erstatning for palmeolie. Eller kinesiske Winsuns 3D print-teknologi som bruger industriaffald i stedet for cement i bygninger, og Li-Cycle hvis kemisk baserede proces kan hjælpe til genbrug af lithium-ion batterier, hvor kun 5% genbruges i dag. Eller Italienske Purix har udviklet en soldrevet air-conditioner som reducerer elforbruget med 85%. Læs om disse og flere i rapporten.

Virksomhederne driver udviklingen

Rapportens grundpræmis er, at selvom alle sektorer skal have de store arbejdshandsker på for at nå verdensmålene, så har virksomhederne en ganske særlig rolle at spille. Det synspunkt udtrykker en af parterne bag projektet, Lise Kingo, som er leder af UN Global Compact: 

“Vi lever i en verden hvor det haster med at skabe forandring, og virksomheder leder indsatsen mod den forestående omstilling. Ved at skabe innvoation og etablere kritiske partnerskaber har erhvervslivet de ressourcer og den kreativitet vi har brug for, når vi skal skabe den verden vi ønsker," siger hun i pressemeddelelsen udsendt i forbindelse med den nye rapport. 

Gennem de seneste otte år har Sustainia analyseret tusinder af bæredygtige løsninger fra næsten alle verdens lande. De er gennemgået med støtte fra globale organisationer, videncentre og eksperter og med inspiration fra omkring 17.000 internationale ledere.

De bedste er nu samlet på den digitale platform Global Opportunity Explorer, der også omfatter 300 løsninger på byernes udfordringer – alle udvalgt og udarbejdet i samarbejde med verdens førende storbyorganisation C40 og Realdania.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online