Rapport: Apple udnytter arbejdere i Kina

Ifølge en ny rapport fra en kinesisk NGO underbetaler Apples hovedleverandør sine ansatte i Kina i stor stil, samtidig med at ulovligt overarbejde er udbredt. Skattesmæk fra EU øger trykket på den amerikanske gigant.

Apples flagskibsbutik i Shanghais finansdistrikt. En ny rapport retter en hård kritik mod selskabet for behandlingen af dets arbejdere i landet. Foto: Flickr/Motoya Kawasaki.

06.09.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Det drejer sig om løn- og arbejdsforhold på kæmpefabrikken Pegatron i Shanghai, der er en af Apples største leverandører af iPhones, med omkring 60.000 ansatte, der for tiden er i fuld sving med at fremstille den kommende iPhone 7, der skulle komme på gaden i USA i midten af denne måned.

Som grundlag for rapporten har CLW indsamlet over 2000 lønsedler i løbet af 12 måneder fra august 2015 til august i år. En grundig gennemgang af de mange løndata har ifølge CLW kastet lys over adskillige kritisable punker.

Først og fremmest handler det om udviklingen i Pegatron-arbejdernes realløn. For mens lønniveauet i Kina generelt er stigende, så er det ”faldet betragteligt” på Pegatron i løbet af de sidste otte måneder. De lokale myndigheder i Shanghai hævede således mindstelønnen fra 304 til 330 amerikanske dollars (knap 2200 kr.) i april i år, og på papiret fulgte Pegatron trop.

Samtidig blev der imidlertid skåret i de ansattes personalegoder og ændret vilkår for betaling af forsikringer, og det samlede resultat blev derfor en lønnedgang for fabrikkens mange ansatte. I 2015 var gennemsnitslønnen således på $1.85/timen, hvilket så steg til $2.00, kun for reelt at blive til $1.60 (godt 10,60 kr.) efter fratrækninger.

Boligforholdene for arbejderne på Pegatron som dokumenteret i CLW's rapport. Foto: China Labor Watch.

Tvungent overarbejde og manglende udstyr
Dernæst er der arbejdstiderne, som også møder skarp kritik fra CLW, der konkluderer, at ”overdrevent og ulovligt overarbejde stadig er fremherskende” på Pegatron. 62 procent af arbejderne havde over 82 timers overarbejde om måneden, med en enkelt arbejder, der havde registreret 109 timers overarbejde og en total arbejdstid på 293 timer, som topscorer. Generelt blev arbejderne tvunget til at arbejde over, og de der måtte bede om ferie eller orlov blev som regel nægtet.

Hertil kommer den ubetalte spildtid. På de fleste produktionslinjer forventes arbejderne således at være klar på deres position 10 minutter før deres vagt starter, men uden at få kompensation herfor. Derudover bruger arbejderne dagligt omkring en time på at passere diverse sikkerheds- og ID-tjek, hvilket systemet heller ikke registrerede, men tværtimod tog fra arbejdernes pausetid.

Endelig slår rapporten fast, at arbejderne blev udsat for ”potentielle arbejdsskader uden tilstrækkelig beskyttelse”. Eksempelvis nævner rapporten ”støjende afdelinger” eller områder, hvor der bliver brugt laser, og ”fabrikken ikke udstyrer de ansatte med beskyttelsesudstyr.”

Ifølge rapporten havde Apple i 2015 indtægter for $58.17 mia. (ca. 387 mia. kr.) i Kina, svarende til godt en fjerdedel af koncernens samlede indtjening. Herudfra generede man et overskud på $13,4 mia. (knap 90 mia. kr.), ”men den totale basisløn til selskabets 1,6 mio. ansatte i landet udgjorde under $6,2 mia. (godt 41 mia. kr., red.)”.

På den baggrund konkluderer CLW, at ”Apple er den reelle kilde bag forholdene omkring mishandlingen af kinesiske arbejdere. Apple tager sig kun af sine aktionærer, ikke sine arbejdere”.

”Lige nu forhindrer Apple en forbedring af arbejdsforholdene i hele smartphone-industrien. Apple alene genererer mere end 90 procent af industriens samlede overskud, mens det store flertal ellers kører med underskud. Hvis Apple ikke tager ansvaret for at leve op til sin status, vil andre virksomheder heller ikke kunne skabe forbedringer”, siger executive director for China Labor Watch, Li Qiang.

Ifølge Europa-Kommissionen har Apple fået systematiske, ulovlige skattefordele i Irland på baggrund af denne model. Illustration: European Commission - DG Competition.

Skatteregning på 96 mia. kr.
CLW’s rapport kommer oveni den massive skatteregning på op til 13 mia. euro (godt 96 mia. kr.) Europa-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen i sidste sendte i Apples retning på baggrund af de ”ulovlige skattefordele” Irland ifølge Kommissionen har givet den amerikanske mastodont gennem en række år.

Som følge af denne ”forskelsbehandling” har Kommissionen regnet sig frem til, at Apple i 2003 betalte en effektiv erhvervsskat på 1 procent af sin europæiske indtjening, hvilket faldt til 0,005 procent i 2014. Ikke overraskende er Apple uenig i omstændighederne omkring sagen og med topchefs Tim Cooks ord forventer selskabet at ”Kommissionens beslutning vil blive trukket tilbage”.

Læs også: Samsung vil satse på genbrugstelefoner

En længere serie artikler i New York Times har tidligere beskrevet Apples udfordringer omkring Foxconn-fabrikken i Taiwan. Allerede i 2006 skrev Mail on Sunday desuden om bagsiden af Apples iPod-produktion i Kina.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)