Rapport: Apple udnytter arbejdere i Kina

Ifølge en ny rapport fra en kinesisk NGO underbetaler Apples hovedleverandør sine ansatte i Kina i stor stil, samtidig med at ulovligt overarbejde er udbredt. Skattesmæk fra EU øger trykket på den amerikanske gigant.

Apples flagskibsbutik i Shanghais finansdistrikt. En ny rapport retter en hård kritik mod selskabet for behandlingen af dets arbejdere i landet. Foto: Flickr/Motoya Kawasaki.

06.09.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Det drejer sig om løn- og arbejdsforhold på kæmpefabrikken Pegatron i Shanghai, der er en af Apples største leverandører af iPhones, med omkring 60.000 ansatte, der for tiden er i fuld sving med at fremstille den kommende iPhone 7, der skulle komme på gaden i USA i midten af denne måned.

Som grundlag for rapporten har CLW indsamlet over 2000 lønsedler i løbet af 12 måneder fra august 2015 til august i år. En grundig gennemgang af de mange løndata har ifølge CLW kastet lys over adskillige kritisable punker.

Først og fremmest handler det om udviklingen i Pegatron-arbejdernes realløn. For mens lønniveauet i Kina generelt er stigende, så er det ”faldet betragteligt” på Pegatron i løbet af de sidste otte måneder. De lokale myndigheder i Shanghai hævede således mindstelønnen fra 304 til 330 amerikanske dollars (knap 2200 kr.) i april i år, og på papiret fulgte Pegatron trop.

Samtidig blev der imidlertid skåret i de ansattes personalegoder og ændret vilkår for betaling af forsikringer, og det samlede resultat blev derfor en lønnedgang for fabrikkens mange ansatte. I 2015 var gennemsnitslønnen således på $1.85/timen, hvilket så steg til $2.00, kun for reelt at blive til $1.60 (godt 10,60 kr.) efter fratrækninger.

Boligforholdene for arbejderne på Pegatron som dokumenteret i CLW's rapport. Foto: China Labor Watch.

Tvungent overarbejde og manglende udstyr
Dernæst er der arbejdstiderne, som også møder skarp kritik fra CLW, der konkluderer, at ”overdrevent og ulovligt overarbejde stadig er fremherskende” på Pegatron. 62 procent af arbejderne havde over 82 timers overarbejde om måneden, med en enkelt arbejder, der havde registreret 109 timers overarbejde og en total arbejdstid på 293 timer, som topscorer. Generelt blev arbejderne tvunget til at arbejde over, og de der måtte bede om ferie eller orlov blev som regel nægtet.

Hertil kommer den ubetalte spildtid. På de fleste produktionslinjer forventes arbejderne således at være klar på deres position 10 minutter før deres vagt starter, men uden at få kompensation herfor. Derudover bruger arbejderne dagligt omkring en time på at passere diverse sikkerheds- og ID-tjek, hvilket systemet heller ikke registrerede, men tværtimod tog fra arbejdernes pausetid.

Endelig slår rapporten fast, at arbejderne blev udsat for ”potentielle arbejdsskader uden tilstrækkelig beskyttelse”. Eksempelvis nævner rapporten ”støjende afdelinger” eller områder, hvor der bliver brugt laser, og ”fabrikken ikke udstyrer de ansatte med beskyttelsesudstyr.”

Ifølge rapporten havde Apple i 2015 indtægter for $58.17 mia. (ca. 387 mia. kr.) i Kina, svarende til godt en fjerdedel af koncernens samlede indtjening. Herudfra generede man et overskud på $13,4 mia. (knap 90 mia. kr.), ”men den totale basisløn til selskabets 1,6 mio. ansatte i landet udgjorde under $6,2 mia. (godt 41 mia. kr., red.)”.

På den baggrund konkluderer CLW, at ”Apple er den reelle kilde bag forholdene omkring mishandlingen af kinesiske arbejdere. Apple tager sig kun af sine aktionærer, ikke sine arbejdere”.

”Lige nu forhindrer Apple en forbedring af arbejdsforholdene i hele smartphone-industrien. Apple alene genererer mere end 90 procent af industriens samlede overskud, mens det store flertal ellers kører med underskud. Hvis Apple ikke tager ansvaret for at leve op til sin status, vil andre virksomheder heller ikke kunne skabe forbedringer”, siger executive director for China Labor Watch, Li Qiang.

Ifølge Europa-Kommissionen har Apple fået systematiske, ulovlige skattefordele i Irland på baggrund af denne model. Illustration: European Commission - DG Competition.

Skatteregning på 96 mia. kr.
CLW’s rapport kommer oveni den massive skatteregning på op til 13 mia. euro (godt 96 mia. kr.) Europa-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen i sidste sendte i Apples retning på baggrund af de ”ulovlige skattefordele” Irland ifølge Kommissionen har givet den amerikanske mastodont gennem en række år.

Som følge af denne ”forskelsbehandling” har Kommissionen regnet sig frem til, at Apple i 2003 betalte en effektiv erhvervsskat på 1 procent af sin europæiske indtjening, hvilket faldt til 0,005 procent i 2014. Ikke overraskende er Apple uenig i omstændighederne omkring sagen og med topchefs Tim Cooks ord forventer selskabet at ”Kommissionens beslutning vil blive trukket tilbage”.

Læs også: Samsung vil satse på genbrugstelefoner

En længere serie artikler i New York Times har tidligere beskrevet Apples udfordringer omkring Foxconn-fabrikken i Taiwan. Allerede i 2006 skrev Mail on Sunday desuden om bagsiden af Apples iPod-produktion i Kina.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)