ProjectZero har fundet formlen på lokal grøn omstilling

Energieffektivitet først, masser af lokal involvering og langvarig partnerskaber. Sådan er Sønderborg på vej til at lykkes med at bliver CO2-neutrale i 2029.

Lars Tveen, adm. dir. i Bitten og Mads Clausens Fond, fortæller at indsatserne i ProjectZero er helt konkrete, og det skaber resultater. Foto: CSR.dk.

11.11.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Kan fonde gøre noget helt konkret for at skubbe på den grønne omstilling? Svaret er et stort ja!,” sagde Lars Tveen, direktør i Bitten og Mads Clausens Fond fra scenen ved årets nordiske fondskonference i dag.

De 160 repræsentanter for 42 fonde fra fire lande var mødt op for at være med til at afsøge, hvordan netop fonde – uanset om de er filantropiske eller erhvervsdrivende - kan få mere ESG ind i deres arbejde. Og Lars Tveen og BMC’s bestyrelsesformand, Per Egebæk Have, var kommet for at fortælle om Fondens involvering i ProjectZero, som er Sønderborgs store offentlig-private samarbejde etableret som en fond i 2007, med målet om at gøre området CO2-neutralt i 2029. 

ProjectZero vil desuden genre vise Danmark og resten af verden, hvordan man for et helt område gennem ansvarlighed, samarbejde og handlinger på samme tid reducerer CO2 og skaber nye kompetencer og grøn jobvækst lokalt.

Og sørme om det ikke er ved at lykkes. Indtil videre er udledningerne reduceret med omkring 55 procent, hvilket er præcis, som det skal være, ifølge planen. Den bedrift bliver ikke mindre interessant af, at reduktionerne er opnået primært gennem energieffektiviseringer.

Det er nemlig projektets tilgang: Først går man i gang med energieffektiviseringer – godt hjulpet af Danfoss’ viden, så genbrug af energi i form af f.eks. overskudsvarme fra industrivirksomheder og først herefter udbygning af solceller og vindmøller etc.

Økonomien i det begejstrer
”Det er en langt hurtigere og mere omkostningseffektiv måde at reducere udledninger på, end hvis man først skal bygge store anlæg til produktion af energi. Alle de igangsatte projekter har haft en tilbagebetalingstid på under tre år,” fortalte Per Egebæk Have.

”Hvis det er tilfældet, så burde man jo lave en investeringsfond, så der kan ske meget mere af den slags!” fik det Søren Kaare Andersen, direktør Bikubenfonden, med en fortid som investment banker, til at udbryde.

’Mere af den slags’ kan de fleste nok være enige i. Dog er det jo ikke alle byer eller områder, som har en Fond og en global virksomhed, som kan hjælpe med at skubbe tingene i gang, som en deltager i konferencen pegede på.

”Men med så god en økonomi og så gode resultater i projektet, så er ideen så stærk, at den kan skabe opbakning hos rigtig mange aktører, så måske er det heller ikke nødvendigt, at sådan nogle som os er der, når nu modellen er udviklet,” sagde Per Egebæk Have.

Forandring på formel
Og måden at skabe forandring og stærkt reducerede CO2-emissioner er da også stillet på formel, og – synes ProjectZero – er lige til at samle op for andre.

Der er således fem hovedområder ProjectZero-modellen:

  • Lokal opbakning til en ambitiøs vision
  • En intelligent og omkostningseffektive masterplan
  • Organisering af lokal involvering og initiativer
  • Mål og følg med i fremdrift og resultater
  • Vent ikke – løsningerne er klar!

”Vi prøver at holde det enkelt. Og der er virkelig stor interesse for projektet. Inden for den nærmeste fremtid får vi besøg af repræsentanter for både Singapore, Tyskland og Chicago, som gerne vil inspireres, ligesom den første Mette Frederiksen-regering har været forbi,” sagde Lars Tveen.

Et 20 år langt partnerskab
Men er det så nemt at overføre?

”Modellen og indsatsområderne er. Men det er indrømmet nok lettere nogle steder end andre, og kunne måske kun fødes i et land som Danmark, hvor tillid og samarbejde på tværs af sektorer er langt mere udbredt end i de fleste andre lande,” sagde Per Egebæk Have.
Og så kræver så stort et mål, at opbakningen holder i hele perioden. Noget som indtil videre er lykkedes i Sønderborg.

”Det er et 20 år langt partnerskab - melem os, andre virksomheder og aktører, men især med Sønderborg Kommune. Og det er noget andet netop fonde kan: vi kan tænke og planlægge meget langsigtet,” sagde Per Egebæk Have.

BMC’s rolle i ProjectZero er bl.a. at finansiere sekretariatet, som skal være der, for at få noget til at ske. For ske noget skal der:

”Det her kan noget. Der er masser af snak, snak, snak til topmøder og konferencer i hele verden. Men vi skal gøre noget, noget konkret. Og ProjectZero er en model, som skaber resultater, og alle metoder og ideer er helt open source, vi deler gerne,” afslutter Lars Tveen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)