ProjectZero har fundet formlen på lokal grøn omstilling

Energieffektivitet først, masser af lokal involvering og langvarig partnerskaber. Sådan er Sønderborg på vej til at lykkes med at bliver CO2-neutrale i 2029.

Lars Tveen, adm. dir. i Bitten og Mads Clausens Fond, fortæller at indsatserne i ProjectZero er helt konkrete, og det skaber resultater. Foto: CSR.dk.

11.11.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Kan fonde gøre noget helt konkret for at skubbe på den grønne omstilling? Svaret er et stort ja!,” sagde Lars Tveen, direktør i Bitten og Mads Clausens Fond fra scenen ved årets nordiske fondskonference i dag.

De 160 repræsentanter for 42 fonde fra fire lande var mødt op for at være med til at afsøge, hvordan netop fonde – uanset om de er filantropiske eller erhvervsdrivende - kan få mere ESG ind i deres arbejde. Og Lars Tveen og BMC’s bestyrelsesformand, Per Egebæk Have, var kommet for at fortælle om Fondens involvering i ProjectZero, som er Sønderborgs store offentlig-private samarbejde etableret som en fond i 2007, med målet om at gøre området CO2-neutralt i 2029. 

ProjectZero vil desuden genre vise Danmark og resten af verden, hvordan man for et helt område gennem ansvarlighed, samarbejde og handlinger på samme tid reducerer CO2 og skaber nye kompetencer og grøn jobvækst lokalt.

Og sørme om det ikke er ved at lykkes. Indtil videre er udledningerne reduceret med omkring 55 procent, hvilket er præcis, som det skal være, ifølge planen. Den bedrift bliver ikke mindre interessant af, at reduktionerne er opnået primært gennem energieffektiviseringer.

Det er nemlig projektets tilgang: Først går man i gang med energieffektiviseringer – godt hjulpet af Danfoss’ viden, så genbrug af energi i form af f.eks. overskudsvarme fra industrivirksomheder og først herefter udbygning af solceller og vindmøller etc.

Økonomien i det begejstrer
”Det er en langt hurtigere og mere omkostningseffektiv måde at reducere udledninger på, end hvis man først skal bygge store anlæg til produktion af energi. Alle de igangsatte projekter har haft en tilbagebetalingstid på under tre år,” fortalte Per Egebæk Have.

”Hvis det er tilfældet, så burde man jo lave en investeringsfond, så der kan ske meget mere af den slags!” fik det Søren Kaare Andersen, direktør Bikubenfonden, med en fortid som investment banker, til at udbryde.

’Mere af den slags’ kan de fleste nok være enige i. Dog er det jo ikke alle byer eller områder, som har en Fond og en global virksomhed, som kan hjælpe med at skubbe tingene i gang, som en deltager i konferencen pegede på.

”Men med så god en økonomi og så gode resultater i projektet, så er ideen så stærk, at den kan skabe opbakning hos rigtig mange aktører, så måske er det heller ikke nødvendigt, at sådan nogle som os er der, når nu modellen er udviklet,” sagde Per Egebæk Have.

Forandring på formel
Og måden at skabe forandring og stærkt reducerede CO2-emissioner er da også stillet på formel, og – synes ProjectZero – er lige til at samle op for andre.

Der er således fem hovedområder ProjectZero-modellen:

  • Lokal opbakning til en ambitiøs vision
  • En intelligent og omkostningseffektive masterplan
  • Organisering af lokal involvering og initiativer
  • Mål og følg med i fremdrift og resultater
  • Vent ikke – løsningerne er klar!

”Vi prøver at holde det enkelt. Og der er virkelig stor interesse for projektet. Inden for den nærmeste fremtid får vi besøg af repræsentanter for både Singapore, Tyskland og Chicago, som gerne vil inspireres, ligesom den første Mette Frederiksen-regering har været forbi,” sagde Lars Tveen.

Et 20 år langt partnerskab
Men er det så nemt at overføre?

”Modellen og indsatsområderne er. Men det er indrømmet nok lettere nogle steder end andre, og kunne måske kun fødes i et land som Danmark, hvor tillid og samarbejde på tværs af sektorer er langt mere udbredt end i de fleste andre lande,” sagde Per Egebæk Have.
Og så kræver så stort et mål, at opbakningen holder i hele perioden. Noget som indtil videre er lykkedes i Sønderborg.

”Det er et 20 år langt partnerskab - melem os, andre virksomheder og aktører, men især med Sønderborg Kommune. Og det er noget andet netop fonde kan: vi kan tænke og planlægge meget langsigtet,” sagde Per Egebæk Have.

BMC’s rolle i ProjectZero er bl.a. at finansiere sekretariatet, som skal være der, for at få noget til at ske. For ske noget skal der:

”Det her kan noget. Der er masser af snak, snak, snak til topmøder og konferencer i hele verden. Men vi skal gøre noget, noget konkret. Og ProjectZero er en model, som skaber resultater, og alle metoder og ideer er helt open source, vi deler gerne,” afslutter Lars Tveen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online