Pressede olieselskaber investerer i at trække CO2 ud af luften

Olieselskaberne Chevron og Occidental Petroleum samt miniselskabet BHN har investeret i teknologi, der skal trække kulstof ud af atmosfæren. Det er et lille canadisk firma, der står bag teknologien, som potentielt kan hjælpe med klimapuslespillet.

Olieindustrien mærker presset fra klimafokusset, og forsøger at investere i grøn teknologi for at opretholde deres magtposition. Arkivfoto..

10.04.2019

CSR.dk

Kan det lade sig gøre, at fjerne eksisterende CO2 fra atmosfæren? Det er et lille canadisk firma, Carbon Engineering, i gang med at undersøge, og firmaet hævder, at det er lige ved at have et gennembrud. Det er noget, som den pressede fossile brændstof-industri er interesseret i at finde ud af, og flere store selskaber har derfor investeret i projektet.

Det skriver The New York Times.

Læs også: Aktive investorer går efter olieselskaberne

Der er tale om de amerikanske oliegiganter Chevron og Occidental Petroleum samt det australske mineselskab BHP. Selskaberne er interesseret i, at opretholde deres nuværende relevante position.

”Klimaforandringer bliver ikke længere set på som et mindre problem. Det er en forretningsrisiko, som kræver et forretningssvar”, siger Fiona Wild, BHP’s ansvarlige for bæredygtighed og klimaforandringer, til The New York Times.

BHP har investeret knap 40 millioner kroner i den canadiske virksomhed.

Innovativ teknologi skal gøre verden grønnere
Teknologien går ud på, at enorme vifter suger store mængder luft ind i en beholder. Undervejs bliver kulstoffet sorteret fra gennem et net, og efter tilsætning af andre kemikalier bliver CO2-blandingen til små, hvide kugler.

Når kuglerne bliver opvarmet til mere end 1600 grader, bliver de omdannet til gas. Gassen kan så enten sprøjtes ned i jorden, hvor det er harmløst, medmindre det bliver lækket tilbage ud i atmosfæren, eller det kan omdannes til et syntetisk brændstof, der kan erstatte for eksempel benzin.

Der skal blot ét af disse vifte-anlæg til for at fjerne en million tons CO2 fra atmosfæren årligt, siger direktøren for Carbon Engineering, Steve Oldham, til The New York Times.

Carbon Engineering er stadig kun på test-niveau, men støtterne bag projektet mener, at det kan komme til at spille en stor rolle i kampen mod klimaforandringerne. 

Men det bliver meget dyrt
Det syntetiske brændstof vil være noget dyrere end konventionel benzin. Og selve teknologien er også en dyr forretning.

Hvert år udleder jordens befolkning omkring 33 milliarder tons kulstof, og dermed kan et vifte-anlæg kun fjerne en lille brøkdel af den samlede udledning.

Prisen for at trække blot ét ton kulstof ud af atmosfæren er omkring 650 kroner.

Det vil kræve flere billioner dollars, hvis man skal trække så meget CO2 ud af atmosfæren, at det kan stoppe klimaforandringerne, forklarer Oldham til The New York Times

Kritikkere: Det er et PR-stunt
Hverken Chevron eller Occidental Petroleum vil oplyse om, hvor stort et beløb de har investeret. Og flere kritikere mener, at det er et PR-stunt fra olieselskabernes side.

“Det er småpenge for de her gutter. Jeg ser ikke nogen åbenbaring”, siger Dan Becker, direktør for Safe Climate Campaign, en miljøorganisation i Washington.

Men det er ikke alle, der er enige i kritikken.

”Det kan være greenwashing og hvad så?”, siger professor i energipolitik ved Oxford Universitet, Dieter Helm, til The New York Times.

Læs også: Gigantisk mismatch mellem oliegiganters branding og faktiske investereringer

Han mener, at man uanset motivet kan glæde sig, hvis der bruges penge på forskning og udvikling indenfor områder, hvor man kan isolere CO2.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus