Pas nu på: SDG-washing i fokus

Skal det batte noget eller bare se godt ud?

12.12.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er fair nok. Og burde ikke overraske. Men fordi verdensmålene i den grad bliver solgt til virksomhederne som en mulighedsdagsorden, så har det måske taget lidt længere tid. Det er i al fald først nu, to år efter verdensmålene blev vedtaget, at CSR-verdenen for alvor begynder at diskutere et stort spørgsmål: Hvor meget medvind kan man slippe afsted med at give sig selv ved at vifte med verdensmålene?

Problemet blev for nylig sat på dagsordenen af Roel Nieuwenkamp, som står i spidsen for arbejdet med virksomheders samfundsansvar i OECD. Den 25. september 2017, som en del andre fejrer som “World SDG Action Day” (http://act4sdgs.org/), offentliggjorde han et indlæg, hvor han fortalte om det nye ord han var begyndt at høre ved møder rundt omkring: SDG-washing.

Det sker, når virksomheder bruger verdensmålene til at markedsføre deres positive bidrag til nogle verdensmål, mens de pænt ignorerer deres negative indflydelse på andre. Roel Nieuwenkamp nævner som eksempel, hvordan en bilproducent kan markedsføre deres el-biler som klimavenlige – som giver pluspoint på mål nummer 13 (klima). Men som ikke samtidig forholder sig til, at dem, der henter kobolten i deres batterier op ad jorden, kunne være børn. Som giver et ret mange minuspoint på mål 8 (anstændigt arbejde).

Få styr på det negative først
Men hvordan sikrer man sig, at man ikke kommer til at varme sig ved verdensmålenes gyldne luer, mens ens forretning hælder kemi i havet eller har børnearbejde og syge dyr i sin forsyningskæde?

Sara Krüger Falk, som er ansvarlig for CSR i Dansk Industri – DI, siger det hver gang, hun taler om verdensmålene. ”Grib mulighederne, men do no harm kommer først!”

Okay så. Men hvordan? CSR.dk har fundet to autoriserede bud på et svar. Det ene kommer fra Roel Nieuwenkamp selv, som i sit indlæg peger på due diligence- øvelser som svaret.

”I sidste ende skal virksomheder lave due diligence på alle verdensmålene for ikke at underminere dem. Det er den essentielle baseline. Der skal fokuseres på at kontrollere de negative påvirkninger, det er påtrængende. Den tilgang, kombineret med en indsats og positiv påvirkning af nogle udvalgte verdensmål, er den måde virksomheder kan yde et maksimalt bidrag til verdensmålene,” skriver han.

Målsætninger med ordentlige data
Bhaskar Chakravorti, fra Tufts University i USA, fremlagde allerede i august 2016 på World  Economic Forums website, sine betragtninger om, hvordan man som virksomhed bedst kan bidrage.

For ham handler det om data og målsætninger. Fordi de fører til ”en ærlig dialog om hvordan virksomheder bedst kan forpligte sig i forhold til verdensmålene og om det sammensurium det er, at kombinere forretningsbehov, samfundsbehov og langsigtet ledelse”.

Arbejdet med data og målsætninger har dog også faldgruber. Som Bhaskar Chakravorti skriver, så er den sikreste vej til en succeshistorie at man fokuserer på et snævert defineret projekt, hvor der er garanteret point for positiv værdiskabelse for både forretning og samfund. Hvis man derimod sætter sig bredere mål og vil påvirke systemiske udfordringer, så risikere man ikke at opnå dem – og det kan føre til kedelig omtale.

Hverken Roel Nieuwenkamp eller Bhaskar Chakravortis projekt er at være verdensmålspoliti. De vil bare gerne have, at arbejdet med verdensmålene batter. Så arbejdet med verdensmålene ikke bare er noget, man har et ”impact-free public relations website”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

06.06.2024CSR.dk

Avocadoer er ’slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi at spise for meget kød

27.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads indgår partnerskab med Danmarks Cykle Union

24.05.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan får du CSR ind i hjertet af salgsindsatsen

23.05.2024P+, Pensionskassen for Akademikere

Sponseret

Nye risikoprofiler i P+ Bæredygtig

22.05.2024Valified

Sponseret

Årets SMV 2024: Valified som Guld Partner

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København