Pak og vind: Amazon-ansatte motiveres med spil

Onlinegiganten Amazon har introduceret forskellige digitale spil, der skal motivere de ansatte i selskabets distributionscentre til at arbejde hurtigere. Eksperimentet viser tegn på både succes og potentielle risici.

Videospil skal gøre den ellers krævende hverdag sjovere for de ansatte på Amazons distributionscentre. Konceptet er dog ikke uden faldgruber. Foto: Amazon.

23.05.2019

CSR.dk

Lidt under radaren har Amazon imidlertid selv startet et forsøg på at gøre det fysisk hårde og ofte monotone arbejde på de enorme distributionscentre lidt mindre kedeligt. Siden slutningen af 2017 har man således introduceret diverse digitale videospil på nu fem af sine centre, fra hjembyen Seattle til Manchester i England, skriver Washington Post.

Kort fortalt skal de forskellige og relativt simple spil, med navne som MissionRacer, PicksInSpace, Dragon Duel og CastleCrafter, motivere de ansatte til at arbejde hurtigere ganske simpelt ved at gøre opgaverne sjovere ved at få eksempelvis racerbiler eller drager til at bevæge sig rundt på en bane.

Spillene, der er frivillige at deltage i, lader også enkelte ansatte, grupper eller hele afdelinger konkurrere mod hinanden i forhold til at opnå diverse mål for tømning og pakning af hylder og kasser. Jo hurtigere, jo bedre – og jo hurtigere får kunderne selvsagt også deres varer.

Robotter som denne fra Kiva, som Amazon opkøbte i 2012, flytter varereoler hen til de ansatte i stedet for omvendt, hvilket nok gør arbejdsprocessen mere effektiv, men også mere ensformig for den enkelte medarbejder. Foto: Amazon.

Konceptet kaldes gamification og bruges også af eksempelvis delekørselstjenester som Uber og Lyft for at få chaufførerne til at køre længere og flere ture ved at udlove diverse belønninger, ligesom supermarkedskæden Target bruger spil for at få kassemedarbejdere til at scanne varer hurtigere. Andre firmaer belønner medarbejderne for at motionere, hvilket potentielt kan nedbringe sygefravær og udgifter forbundet hermed.

”Det fungerer bedst, når spillene erstatter opgaver, der ellers er kedelige. Hvad som helst, der kan reducere monotonien selv det mindste kan løfte medarbejdernes arbejdsglæde”, siger gamification-eksperten Gabe Zichermann til Washington Post.

Konkurrence – både godt og skidt
Ifølge nogle Amazon-folk, som Washington Post (der i øvrigt er ejet af Amazons grundlægger og topchef Jeff Bezos) har talt med, er der små tegn på succes for konceptet. Spillene har hjulpet på kedsomheden og tilført variation til i øvrigt ensartede og fysisk belastende opgaver, lyder det, bl.a. gennem konkurrenceelementet som afgørende.

Fra Amazon selv lyder meldingen, at man ikke overvåger resultater i spillene elle straffer medarbejdere, der ikke deltager, men det er en kendt sag, at selskabet har nøje udmålte præstationsmål for alle sine ansatte, og at de bliver målt på hastighed, effektivitet og andre parametre i arbejdet.

Heri ligger også en af de potentielle faldgruber for gamification-konceptet, påpeger Gabe Zichermann. Spillene kan nemlig også bruges til at camouflere højere produktionsmål, fordi algoritmerne som regel hemmeligholdes. Eksempelvis kan en præmie, der før krævede 20 fuldførte ordrer, pludselig kræve 22 eller 25, uden at medarbejderen er blevet informeret om det.

”Når arbejdsgiveren vil skabe bedre resultater, kan de dreje på de her håndtag. Det er ligesom at koge en frø; det kan være umuligt at opdage for brugeren”, forklarer Zichermann overfor WP.

Derudover er der risiko for, at spillene får den modsatte effekt, hvis der opstår for stor forskel internt mellem de ansatte.

”Konkurrence er kun sjovt i kort tid ad gangen. Lige så snart medarbejderne begynder at underpræstere i forhold til sine kolleger, så bliver spillene mindre sjove og de kan endda blive kontraproduktive”, siger videospildesigneren Jane McGonigal, der har studeret gamification på arbejdspladser.

Mange eksperter regner med, at Amazon arbejder på at automatisere sine distributions- og fulfillmentcentre fuldstændig, og dermed fjerne behovet for menneskelige ansatte helt. Dette modsiger selskabet dog, og argumenterer i øvrigt for, at det rent teknologisk er mindst 10 år ude i fremtiden.

Ifølge talskvinde Lindsay Campbell har Amazon skabt 300.000 arbejdspladser siden man begyndte at installere robotter i 2012, ligesom medarbejderne er blevet mere effektive, udtaler hun til WP.

Læs også: Apple-rapport viser fremskridt for bæredygtighed i forsyningskæden

Ansatte påpeger dog overfor avisen, at deres arbejde er blevet mere monotont og stillestående med automationens indtog, eksempelvis på grund af robotter, der bringer varereoler hen til de ansatte i stedet for omvendt. Og så er robotterne tilsyneladende også begyndt at fyre folk selv.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)