Pak og vind: Amazon-ansatte motiveres med spil

Onlinegiganten Amazon har introduceret forskellige digitale spil, der skal motivere de ansatte i selskabets distributionscentre til at arbejde hurtigere. Eksperimentet viser tegn på både succes og potentielle risici.

Videospil skal gøre den ellers krævende hverdag sjovere for de ansatte på Amazons distributionscentre. Konceptet er dog ikke uden faldgruber. Foto: Amazon.

23.05.2019

CSR.dk

Lidt under radaren har Amazon imidlertid selv startet et forsøg på at gøre det fysisk hårde og ofte monotone arbejde på de enorme distributionscentre lidt mindre kedeligt. Siden slutningen af 2017 har man således introduceret diverse digitale videospil på nu fem af sine centre, fra hjembyen Seattle til Manchester i England, skriver Washington Post.

Kort fortalt skal de forskellige og relativt simple spil, med navne som MissionRacer, PicksInSpace, Dragon Duel og CastleCrafter, motivere de ansatte til at arbejde hurtigere ganske simpelt ved at gøre opgaverne sjovere ved at få eksempelvis racerbiler eller drager til at bevæge sig rundt på en bane.

Spillene, der er frivillige at deltage i, lader også enkelte ansatte, grupper eller hele afdelinger konkurrere mod hinanden i forhold til at opnå diverse mål for tømning og pakning af hylder og kasser. Jo hurtigere, jo bedre – og jo hurtigere får kunderne selvsagt også deres varer.

Robotter som denne fra Kiva, som Amazon opkøbte i 2012, flytter varereoler hen til de ansatte i stedet for omvendt, hvilket nok gør arbejdsprocessen mere effektiv, men også mere ensformig for den enkelte medarbejder. Foto: Amazon.

Konceptet kaldes gamification og bruges også af eksempelvis delekørselstjenester som Uber og Lyft for at få chaufførerne til at køre længere og flere ture ved at udlove diverse belønninger, ligesom supermarkedskæden Target bruger spil for at få kassemedarbejdere til at scanne varer hurtigere. Andre firmaer belønner medarbejderne for at motionere, hvilket potentielt kan nedbringe sygefravær og udgifter forbundet hermed.

”Det fungerer bedst, når spillene erstatter opgaver, der ellers er kedelige. Hvad som helst, der kan reducere monotonien selv det mindste kan løfte medarbejdernes arbejdsglæde”, siger gamification-eksperten Gabe Zichermann til Washington Post.

Konkurrence – både godt og skidt
Ifølge nogle Amazon-folk, som Washington Post (der i øvrigt er ejet af Amazons grundlægger og topchef Jeff Bezos) har talt med, er der små tegn på succes for konceptet. Spillene har hjulpet på kedsomheden og tilført variation til i øvrigt ensartede og fysisk belastende opgaver, lyder det, bl.a. gennem konkurrenceelementet som afgørende.

Fra Amazon selv lyder meldingen, at man ikke overvåger resultater i spillene elle straffer medarbejdere, der ikke deltager, men det er en kendt sag, at selskabet har nøje udmålte præstationsmål for alle sine ansatte, og at de bliver målt på hastighed, effektivitet og andre parametre i arbejdet.

Heri ligger også en af de potentielle faldgruber for gamification-konceptet, påpeger Gabe Zichermann. Spillene kan nemlig også bruges til at camouflere højere produktionsmål, fordi algoritmerne som regel hemmeligholdes. Eksempelvis kan en præmie, der før krævede 20 fuldførte ordrer, pludselig kræve 22 eller 25, uden at medarbejderen er blevet informeret om det.

”Når arbejdsgiveren vil skabe bedre resultater, kan de dreje på de her håndtag. Det er ligesom at koge en frø; det kan være umuligt at opdage for brugeren”, forklarer Zichermann overfor WP.

Derudover er der risiko for, at spillene får den modsatte effekt, hvis der opstår for stor forskel internt mellem de ansatte.

”Konkurrence er kun sjovt i kort tid ad gangen. Lige så snart medarbejderne begynder at underpræstere i forhold til sine kolleger, så bliver spillene mindre sjove og de kan endda blive kontraproduktive”, siger videospildesigneren Jane McGonigal, der har studeret gamification på arbejdspladser.

Mange eksperter regner med, at Amazon arbejder på at automatisere sine distributions- og fulfillmentcentre fuldstændig, og dermed fjerne behovet for menneskelige ansatte helt. Dette modsiger selskabet dog, og argumenterer i øvrigt for, at det rent teknologisk er mindst 10 år ude i fremtiden.

Ifølge talskvinde Lindsay Campbell har Amazon skabt 300.000 arbejdspladser siden man begyndte at installere robotter i 2012, ligesom medarbejderne er blevet mere effektive, udtaler hun til WP.

Læs også: Apple-rapport viser fremskridt for bæredygtighed i forsyningskæden

Ansatte påpeger dog overfor avisen, at deres arbejde er blevet mere monotont og stillestående med automationens indtog, eksempelvis på grund af robotter, der bringer varereoler hen til de ansatte i stedet for omvendt. Og så er robotterne tilsyneladende også begyndt at fyre folk selv.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C