Opskriften på bæredygtighed i SMV’er: start småt, synligt og konkret

Et forskningsprojekt med deltagelse af 39 SMV’er leverer et bud på spørgsmålet til en million kroner: Hvordan bliver flere SMV’er involveret i at skabe vækst gennem bæredygtighed?

SMV'erne er i centrum, når man leder efter grøn vækst..

24.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

De danske SMV’er er ligesom prinsessen i eventyret om Klodshans. Fine og forkromede tilbud giver de ikke meget for, men kommer der nogen med en god idé og en frisk tilgang, så er de med. Også når det handler om at skabe vækst gennem bæredygtighed og CSR.

Det kan man læse ud af en rapport, som lå færdig i begyndelsen af 2017, der samler op på resultaterne af projektet ”Bæredygtighed hos SMV’er”. I projektet deltog 39 SMV’er fra hele Danmark og det blev gennemført som et samarbejde mellem Industriens Fond, VIA University College, Industrisamarbejdet ml. IAK og Fremstillingsindustrien, som er en del af DI og Green Network.

Opskriften: konkret, involverende og kommunikerende
De overordnede konklusioner fra projektet er:

  • Bæredygtighed som et afsæt eller omdrejningspunkt for produktions- proces- og produktudvikling skaber konkurrencefordele, pga. muligheden for at leve op til kundekrav, lavere omkostninger gennem optimering og effektivisering og efterspørgsel på nye produktegenskaber.
  • Det er fint med ”små skridt”. Arbejdet skal være konkret og enkelt. Der kan tages nogle mindre skridt ad gangen, som kan håndteres og er til at overskue. Så kan der arbejdes videre derfra, og på sigt forbinde de ”små skridt” i en samlet plan for optimal effekt.
  • Bæredygtighed skal indarbejdes og være synligt i organisationen og blandt medarbejderne – så begynder det at rykke.
  • Organiseringen af bæredygtighedsarbejdet skal systematiseres. Det kan være en god idé at decentralisere indsatsen eller sætte en gruppe med forskellige faglige kompetencer til at være drivkraft – og værn om ildsjælene, så de ikke brænder ud.
  • Historiefortællingen - fortæl de gode historier. Det er vigtigt at være synlig med de tiltag virksomheden gør og som er værdifuldt – både i forhold til kunder og til medarbejdere, nye som gamle.

Researchrapporten kan downloades her et antal korte film om udvalgte cases kan findes her.

Læs også: Kamp mellem business case og værdier i SMV'ernes CSR-indsats

SMV’erne er Danmarks mest eftertragtede ungkarl
Omend projektets deltagere ikke udgør et repræsentativt udsnit af det danske SMV-landskab, så er resultaterne af projektet vigtige. Det er nemlig den mest omfattende undersøgelse af, hvordan CSR-arbejdet foregår i praksis i danske SMV’er. Og netop den gruppe er på alles læber.

Der er ingen erhvervs-Danmark hellere vil have i gang med at arbejde med CSR og bæredygtighed end SMV’erne. Erhvervsministeren sagde det så sent som d. 23. marts under en konference om cirkulær økonomi. Det er ét af fem fokusområder, som Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst skal arbejde med i 2017 (koblet til udbredelsen af Verdensmålene). FN’s Global Compact taler om aktiveringen af SMV’erne. Det er fra dem den økonomiske vækst skal komme og den skal være bæredygtig. 

Det er også meldingen fra adm. direktør Mads Lebech fra Industriens Fond:

”En betydelig del af den danske industri udgøres af små og mellemstore virksomheder. Derfor er det særligt interessant at indhente viden om deres bæredygtighedsarbejde for at forstå hvad der virker og hvad der virker mindre godt. Samlet set kan projektets resultater bidrage til nye måder at producere på og nye samarbejdsrelationer, og dermed blive en kilde til produktudvikling, radikale innovationer og nye forretningsområder eller -modeller, der er kendetegnet ved at sætte bæredygtigheden i højsædet.”

Interessen for disse virksomheder er naturlig i og med de udgør 99 procent af virksomhederne i Danmark, står for 60 procent af den private sektors omsætning og tegner sig for 61 procent af de danske virksomheders miljøpåvirkning.

Skal man starte I toppen?
Andre projekter fra 2014 og 2015, som har undersøgt CSR i SMV’er, blev gennemført af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Deloitte og i ét tilfælde også Dansk Standard. Her var fokus på at komme hele vejen rundt og få CSR integreret som en del af virksomhedernes ledelse, strategi og formål. Det blev f.eks. til en drejebog for CSR i SMV'er.

Det er indiskutabelt at ledelsens opbakning afgør om CSR bliver til noget i en virksomhed. På den anden side peger ”Bæredygtighed i SMV’er” på, at de fleste starter med små, konkrete skridt bundet op på et stensikkert løfte om økonomiske fordele: nye ordrer, mindre el-regninger osv.

Med det in mente kan man overveje, om aktiveringen af SMV’er ift bæredygtig vækst skal ske gennem strategiske overvejelser, eller om man skulle satse på forslag til konkrete projekter og måske endda prioritering af bæredygtighed i de offentlige indkøb?

Det er i al fald i de konkrete krav og ideer, de deltagende virksomheder i Bæredygtighed hos SMV’er finder motivationen:

”Mange af SMV’erne kan se at de får konkret værdi ud af arbejdet med bæredygtighed. Det giver konkurrencefordele og bliver en måde at differentiere sig på. Nye muligheder i markedet, nye forretningsområder og nye produkter er ligeledes værdiskabelse. Det kan hænge sammen med de øgede kundekrav, som flere af projektdeltagerne er stødt på gennem de seneste år og som er et markant skub til at arbejde mere med bæredygtighed,” siger Trine Mønsted Nielsen, projektleder for Bæredygtighed hos SMV’er-projektet og lektor ved Center for Forskning og Udvikling for Virksomheders Globalisering på VIA University College.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR i SMV'er

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J