OECD-lande går i kødet på skatteunddragelse

Syvogtres lande i OECD har for få dage siden forpligtet sig til at gøre det sværere at udnytte forskelle i skattereglerne. "Et vendepunkt i skattetraktaternes historie", siger OECD's generalsekretær, Angel Gurría.

Med implementering af fælles regler i skattetraktater prøver op mod 70 OECD-lande at komme skatteundragelse til livs..

09.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Virksomhedernes skattebetalinger har de seneste år fået stadig mere opmærksomhed i CSR-kredse. Diskussionen drejer sig om gennemsigtighed i forhold til virksomhedernes lovlige, men mere eller mindre aggressive, skatteplanlægning: betaler de skat, der hvor arbejdet foregår, og i hvilken grad benytter de sig af skattely og huller i de tusindvis af skatteaftaler som regulerer international beskatning af virksomheder.

OECD’s skatteprojekt – hvorfor og hvordan

Når OECD arbejder med skat kalder de det ”Base erosion and profit shifting (BEPS)”. Det drejer sig i praksis om skatteplanlægningsstrategier som udnytter smuthuller etc i skattereglerne, så de lovligt flytter fortjeneste til lande, hvor beskatningen er lav – nogle gange så lav som nul – selvom virksomheden kun har lille eller ingen økonomisk aktivitet i det land.

På den måde går lande, hvor den økonomiske aktivitet finder sted, glip af skatteindtægter. Ifølge OECD peger konservative skøn på at de årlige tab kan ligge mellem 100 og 240 milliarder amerikanske dollars hvert år. Det højeste skøn svarer til omkring 1.600 mia kroner om året. Til sammenligning var Danmarks BNP i 2015 på 2.027 mia. kroner. Hovedparten af disse summer dirigeres ifølge OxfamIbis væk fra udviklingslandene.

I OECD’s BEPS-projekt har flere end 60 lande sammen udviklet 15 tiltag som kan tackle skatteunddragelse, øge sammenhængen i international skattelovgivning og sikre større gennemsigtighed i skat. Det drejer sig bl.a. om at mindske adgangen til dobbelte fradrag, mangeårig udskydelse af skattebetaling, muligheden for at kanalisere indkomster over i datterselskaber i lande uden aktivitet, styrke gennemsigtigheden i skattesystemer, forhindre oprettelsen af selskaber uden nationalt tilhørsforhold, etablering af ensartede regler for intern afregning i multinationale selskaber.

Den nye konvention implementerer en række tiltag som kræver ændringer I skattetraktater. 

Kilde: OECD

OECD nye konvention adresserer netop den type spørgsmål. Den er en udløber af organisationens arbejde siden 2012 i deres Base erosion and profit shifting-projekt (BEPS) (se boks). Dens korte navn er ”MLI”, som er en forkortelse for The Multilateral Instrument, hvilket henviser til, at den implementerer en række tiltag i mange landes skattetraktater på én gang.

Selv kalder OECD konventionen for ”et vendepunkt i skattetraktaternes historie”, fordi den vil gøre det muligt på kort tid at indføre ”vidtrækkende reformer”, i mere end 1.100 skattetraktater i hele verden. (Det skulle svare til ca. en tredjedel af de eksisterende aftaler).

Læs mereCSR og skatteansvarlighed - ikke længere olie og vand

Konventionen kommer til at lægge nogle fælles vilkår ned over eksisterende skatteaftaler, med f.eks. minimumsstandarder for at undgå udnyttelse af skatteregler og fælles metoder til at definere en virksomheds skattemæssige tilstedeværelse i et land. Konventionen kommer også til at gøre afgørelser i sager om dobbeltbeskatning hurtigere og mere forudsigelige.

NGO: Positiv men bekymret for forbehold og fravær
Selvom OECD siden 2012 har været aktive på skatteområdet, så har debatten om virksomhedernes beskatning i høj grad været drevet af NGO’er. I Danmark har især Oxfam IBIS været aktive, og de er overordnet set positive over for den nye konvention:

”Det er et rigtig vigtigt tiltag i forhold til at undgå virksomheders skatteunddragelse. Konventionen vil gøre det sværere at udnytte huller i lovgivningen,” siger Lars Koch fra Oxfam IBIS.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Lars Koch er især bekymret for to ting:

”For det første er der mange af underskriverne, som har forpligtet sig med forbehold – alene Storbritannien har 64 sider med dem. For det andet er der vigtige lande som ikke er med i aftalen. Det er både et land som USA, som vi synes burde være der, og et land som Mauritius, der i skattetænkningssammenhæng er der hvor en del virksomheder lægger det selskab, som samler indtægterne fra aktiviteter i andre afrikanske lande.”

Mauritius har godt nok skrevet under på at de vil skrive under på konventionen inden udgangen af juni i år. Det ved Lars Koch naturligvis godt, men det samlede billede af lande, der mangler, og de mange forbehold andre underskrivere har, vækker altså bekymring hos NGO’en.

Ikke plads til så meget kreativitet som før
OECD og skatterådgivere har til andre medier forklaret, at konventionen vil få vidtrækkende konsekvenser. OECD’s “tax policy director”, Pascal Saint-Amans, sagde f.eks. til Reuters at:

”Den vil dræbe traktat-shopping – som er en af de metoder virksomheder kan benytte sig af for at undgå at betale skat”.

Mens chefen for den europæiske skatteafdeling af verdens største advokatfirma, Dentons, til swissinfo.ch udtalte at:

”Aftalen fjerner en del usikkerhed, men også mulighederne for kreativ skatteplanlægning, som virksomhederne har benyttet sig af tidligere.”

Læs mere: Ansvarlig skat: fem spørgsmål en virksomhed skal overveje

Oxfam IBIS har i de seneste år gennemført en række dialogmøder mellem virksomheder og NGO’er om skattespørgsmål. På den baggrund forklarer Lars Koch, at det de fleste virksomheder giver udtryk for at de gerne vil have, er enklere, klarere og enslydende regler for skat.

”Og det kommer de formentlig tættere på med denne konvention,” siger han.

Ændringerne træder dog først i kraft efter ratificering i de enkelte lande, og man forventer tidligst at se de praktiske konsekvenser i løbet af 2018. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

18.06.2024CSR.dk

Fagorganisation: Sådan får unge en stærkere klimastemme

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationsmøde: Introduktion til UN Global Compact & ESG værktøjer

Bliv i dette online webinar klogere på hvad Global Compact er, hvad vores værditilbud er, hvilke ESG værktøjer der stilles til rådighed, hvordan CoP kan strukturere jeres ESG-data samt hvordan man kan blive medlem

Dato

19.06.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15